Cosmin Vaman este, probabil, tot ceea ce muzica folk-rock a dat mai bun de la Bobo Burlăcianu încoace. Adică în ultimii ani. Cosmin este nu doar un poet care-ţi smulge fie lacrimi, fie zâmbete, aşa cum ar trebui să facă poeţii, nu este doar un muzician care te leagănă pe acordurile muzicii lui.

Nu. E mult mai mult de atât. În stilul muzicienilor implicaţi ai anilor 60-70 din secolul trecut, Cosmin Vaman este realmente un influenţator. Nu influencer, că ăştia sunt mulţi. El, Cosmin, chiar reuşeşte să influenţeze lumea politică din România, fie că ne dăm sau nu seama.

În iunie curent, Cosmin Vaman şi trupa Spam scoteau melodia „Fii rea”. Noi, fanii trupei, am fost early adopters, ca de obicei. Dar, surpriză, nu doar noi. O doamnă din elita sucită a lumii de azi, o doamnă care are, ca voturi, al doilea record după însuşi preşedintele României, probabil că a ascultat şi ea melodia. Şi a înţeles-o după posibilităţi.

„Fii rea!” este un pamflet muzical, subtil şi amuzant. Şi, desigur, îndemnul „Gabriela, fii rea!”, pe care un autor din Iaşi îl adresează primarului din Bucureşti, conţine în el tot sarcasmul pe care îl poate introduce un om cu bun simţ la adresa unuia fără.

Eu chiar cred că primarul Bucureştiului a ascultat melodia. Şi mai cred că a interpretat ironiile din ea ca pe nişte îndemnuri ferme la luptă. Poate vreun consilier sau vreo consilieră, din care are grămezi, i-a explicat că e de bine şi că lumea o iubeşte. Iar ea a crezut, ceea ce spune multe.

De când a apărut melodia asta, Gabriela e rea. Cu o mână muşcă din duşmani, cu alta împarte bani în dreapta şi în stânga, sperând că se va eterniza în fruntea unuia dintre cele mai mari bugete locale din ţara asta. Cel mai mare, de fapt.

Vă veţi întreba de ce doamna Firea muşcă nu cu gura, aşa cum ar face-o calul lui Toma Alimoş, ci cu mâna. Păi o face de nevoie. Căci gura îi este ocupată, de multă vreme, cu debitarea de enormităţi.

Nu cred că interesează pe nimeni luptele interne dintr-un partid cu suficiente resurse pentru a ne propune, din patru în patru ani, câte o Gabrielă sau o Viorică. Ne interesează, mai degrabă, ca viaţa noastră să fie, cumva, mai bună. Şi nu este.

Fii rea, Gabriela, fii rea, dar găseşte-ţi timp să dai de pământ cu traficul infernal din Bucureşti, să ştergi pe jos cu lipsa locurilor de parcare, să te lupţi cu gigacaloria şi cu achiziţiile supradimensionate!

Fii rea, Gabriela, dar nu ne mai lua pe toţi de proşti!


CITEȘTE ȘI:

OPINIE / PAH, despre afirmația surprinzătoare a judecătorului Dănileț: „Îmi este frică”

#Teleormanleaks. Editorial de PAH despre dezvăluirile Rise Project: „Politica românească, de la poșetele lui Udrea la valiza Tel Drum”