Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

E bună diaspora la vot, e bună de folosit patriotic atunci când trebuie să agiți apele pentru calculele tale cinice, dar să nu depășim incinta. Adică, Ludovic Orban, care nu mai știe nici el exact în ce calitate vorbește (de premier demis, desemnat, respins etc.), le transmite românilor din Italia că n-ar fi rău să stea acolo, să nu vină în țară, ca să nu ne îmbolnăvească și pe noi. Că numai asta ne lipsea acum, când țara întreagă se pregătește sărbătorește de anticipate.

Un premier responsabil, un om căruia chiar îi pasă, s-ar fi gândit mai întâi la oamenii ăia, concetățenii lui, aflați acum în potențial pericol. Un premier responsabil i-ar fi întrebat dacă au nevoie de ajutor. Dacă au, toți, asigurări de sănătate în Italia. Dacă au unde sta, dacă au cu ce să-și cumpere medicamente, la o adică. Dacă au bani să vină în țară pentru a putea primi îngrijiri. Dacă nu vor să-i ajutăm să vină acasă, chiar dacă ar urma să stea în carantină. Și chiar bolnavi de-ar fi fost, un premier din specia umană, nu din neam de roboți politruci insensibili, i-ar fi întrebat dacă nu cumva vor să vină să-și vadă rudele, poate pentru ultima oară.

Dar nu, preocupat mai degrabă de socoteli meschine care să-i aducă niște mandate parlamentare în plus, astfel încât să-și continue povestea tristă la Palatul Victoria încă 4 ani, Ludovic Orban le transmite românilor din Italia să stea liniștiți la locurile lor, că au buba. Eventual ar fi putut să le spună și că nu e cazul să-și facă griji că nu vor putea vota la anticipate. va face el cumva, o minune, o ordonanță ilegală, prin care să prelungească perioada de vot la o lună, în așa fel încât urna mobilă să ajungă la toți românii cu drept de vot aflați în carantină.

Și nu e Orban singurul profitor cinic al amenințării epidemice. Comercianții de măști de protecție și dezinfectanți au simțit teama poporului și au atacat. Un set de măști de 50 de bucăți, care costa 8 lei înainte de declanșarea isteriei, a ajuns la 300 de lei. De 37,5 ori mai mult în nici 24 de ore. Bine, nici măcar nu se mai găsesc. Dar așa, pentru orice eventualitate, dacă vrea cineva să cumpere la banii ăștia…

E frumos să-ți faci publicitate folosindu-te de filosofi colaboraționiști în etate. Dacă vorbești despre libertate și despre cât de dăunător a fost regimul comunist, n-ar fi rău să dai dovadă de olecuță de umanitate și să nu le permiți celor care-ți folosesc platforma online să profite de nevoile unui popor care nu vrea să moară infectat cu un virus despre care nu știe nimic.

Dar afacerile sunt afaceri, politica e politică. Partea asta cu omenia, cu solidaritatea nu-și are locul nici în afaceri și nici în politică. Stați băi acolo, în străinătate, nu veniți cumva pe aici până nu vă faceți bine. Dar, dacă se poate, trimiteți bani acasă, ca să aibă bătrânii voștri cu ce să-și cumpere măști de la speculanți. Aaa, și nu uitați: dezinfectați banii înainte să-i trimiteți! Da?

Citeşte şi:

Klaus Iohannis anunţă că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat. Miercuri încep negocierile cu partidele

Marcel Ciolacu, după declarațiile lui Klaus Iohannis: ”PSD nu a creat această criză”

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres