Mergi direct la conținut »
WHO’S HOT WHO’S NOT | Curajul oamenilor cu câini vs. abuzurile sexuale ale unui campion olimpic
Opinii Libertatea > Opinii

WHO’S HOT WHO’S NOT | Curajul oamenilor cu câini vs. abuzurile sexuale ale unui campion olimpic

Rubrica Libertatea “Cine e tare și cine nu” punctează personajele care, în zilele anterioare, ne-au încântat sau ne-au dezamăgit.

Opinie de
Oana Dușmănescu
Toate articolele autorului

HOT: Vlad Popescu, Romică Chințoi și câinii lor utilitari

Foto Eli Driu

Circulă pe net un clișeu care unora li se potrivește mănușă, deși pe alții îi deranjează. Acesta spune că trăim într-o lume în care ne vine mai ușor să înlocuim decât să reparăm și să recuperăm. E valabil pentru obiecte și e valabil și pentru oameni, și pentru relațiile dintre ei. Și e valabil și pentru căței.

Dar uneori cineva mai are și răbdarea de a repara și de a recupera.

Clubul Câinilor Umanitari a participat la misiunile de căutare și salvare desfășurate în urma cutremurului din Albania cu doi voluntari, Vlad Popescu și Romică Chințoi, și partenerii lor – două animale dresate și inteligente – alături de pompierii românii și de câinii acestora. Dincolo de iadul din care s-au întors, mesajul este unul victorios, al vieții care își va găsi mereu drum la suprafață, indiferent cât timp îi va lua și ce sacrificii va cere. De exemplu, unul dintre cățeii lui Vlad, Challapa, are trecut de maidanez. Acum Challapa este eroină. Pentru că a crezut cineva că o poate transforma, că poate da sens acolo unde alții, probabil, nu vedeau niciun strop de potențial.

Nimic nu e, în fapt, mai uman decât să ajuți niște oameni deznădăjduiți laolaltă cu cățelul pe care l-ai salvat, acum niște ani.

NOT: Peter Seisenbacher, fost campion olimpic la judo

Foto Hepta

De obicei, imaginea sportivilor, mai ales a celor cu medalii olimpice atârnate de gât, este greu de umbrit sau de distrus. Oamenii îi iubesc orice ar face și le păstrează, peste ani, o amintire plăcută. Însă Peter Seisenbacher, câștigător al turneelor – 86 de kilograme ale Jocurilor Olimpice de la Los Angeles (1984) și Seul (1988), este acum violator dovedit și condamnat la cinci ani de închisoare.

Acum are aproape 60 de ani, dar faptele de abuz de care a fost acuzat s-au petrecut în anii 2000, când era antrenor. Victimele lui au avut curaj să depună plângere când au ajuns la maturitate, dar, în momentul infracțiunilor, una avea 11 ani, iar cealaltă 13.

E un exemplu cât de poate de bun că omul nu trebuie amestecat cu trofeul și că totul vine în nuanțe, iar unele dintre acestea sunt foarte, foarte închise. Și e dovada că prădătorii sexuali se ascund – ba uneori nici nu mai fac acest efort – în spatele unor fapte lăudabile, dar care nu-i definesc decât la un nivel superficial.

Close
Închide
  Close