Mergi direct la conținut »
Doi câini utilitari din România și stăpânii lor participă la operațiunile de salvare din Albania
]
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Doi câini utilitari din România și stăpânii lor participă la operațiunile de salvare din Albania

Doi câini utilitari din România și stăpânii lor participă la operațiunile de salvare din Albania

O echipă de câini utilitari și instructorii lor participă la căutarea victimelor prinse sub dărâmături după teribilul cutremur din Albania. Doi câini și stăpânii lor, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari (CCU) din București, sunt de marți seara în Tirana și luptă contracronometru pentru găsirea supraviețuitorilor tragediei.

De Mihai Niculescu,

Challapa și Billy, câini utilitari special instruiți, participă în aceste zile la misiunea de căutare și salvare a victimelor cutremurului din Albania.

Câinii participă la misiune alături de stăpânii lor, Vlad Popescu și Romică Chințoi, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari (CCU) din București. Aceștia au decolat marți seară cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinația Tirana, se arată într-un comunicat al CCU.

“Un câine salvator are eficiență sporită în detecția persoanelor surprinse în astfel de situații. Acesta se deplasează rapid prin dărâmături și poate pătrunde în zone periculoase și spații înguste, fiind astfel esențial în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament și simulări de cutremur în diferite condiții meteo și în zone greu accesibile pentru oameni”, a explicat Romica Chintoi, voluntar la Clubul Câinilor Utilitari.

Seismul de 6,4 grade pe scara Richter a avut loc pe 26 noiembrie, la ora 06.54 și s-a produs la 21 km față de Durrës, Albania, fiind afectate mai multe țări din jur.

Bilanţul cutremurului din Albania a ajuns, marți seară, la 21 de morţi şi circa 600 de răniţi, potrivit Mediafax.

Cel puţin 43 de persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături.

Echipele de intervenţie continuă căutarea persoanelor dispărute.

Close
Închide
  Close