În cazul în care contravenientul constată că procesul-verbal nu a fost întocmit legal, poate exercita căile de atac împreună cu un avocat din Cluj sau alt oraș. Mai jos aflăm de la avocat Pop Roxana ce este mai exact procesul-verbal de contravenție, viciile de procedură și cum poate fi contestat.
Ce este procesul-verbal de contravenție
Procesul-verbal de contravenție este un act juridic, emis de autoritățile competente în urma săvârșirii unei contravenții, pe baza căruia se aplică o anumită sancțiune. Spre deosebire de infracțiune, contravenția are un grad mai mic de pericol social, însă se pedepsește conform acțiunilor. Agentul constatator este cel care întocmește procesul-verbal de contravenție.
Ce trebuie să conțină în mod obligatoriu un proces-verbal de contravenție
- data și locul unde a fost întocmit.
- numele și prenumele agentului constatator, calitatea sa și instituția din care acesta face parte.
- numele, prenumele și CNP-ul contravenientului.
- data, ora, locul și descrierea faptei contravenționale. Adăugarea împrejurărilor în care s-a întâmplat, ce pot arăta mai bine gravitatea faptei și pot fi evaluate mai bine pagubele produse.
- indicarea actului normativ.
- indicarea societății de asigurări dacă este vorba despre un accident.
- posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile.
- termenul în care se poate exercita calea de atac a procesului-verbal și instanța unde se va depune plângerea de către contravenient.
Dintre acestea numai 4 elemente duc la nulitatea absolută a procesului-verbal
- lipsa numelui și prenumelui agentului.
- lipsa notării detaliilor precum numele, prenumele și CNP-ul contravenientului. În cazul unei persoane juridice este vorba de lipsa denumirii și a sediului.
- fapta care a fost săvârșită și când a fost comisă.
- semnătura agentului.
Conform Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 plângerea trebuie depusă în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal. Aceasta va fi trimisă la judecătoria apropiată de locul săvârșirii faptei contravenționale, unde îi vor fi verificate legalitatea și temeiul întocmirii sale.
Avocat Pop Roxana menționează că mai este și cazul în care procesul-verbal poate avea nulitate relativă. Aceasta are loc când “În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni” sub sancțiunea nulității procesului-verbal”. Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator ți-a redactat un proces-verbal, însă nu ți-a menționat de dreptul tău de a-l contesta, atunci pe baza acestui temei poți să-l ataci în instanță cu ajutorul unui avocat Cluj sau alt oraș. Un alt caz de nulitate relativă este când în procesul verbal este menționat CNP-ul contravenientului, însă nu și seria și numărul buletinului.
Avocat Pop Roxana relatează că în România multe dintre aceste procese-verbale sunt contestate în mod justificat, contravenientul reclamând abuzuri din partea agenților. Alteori sunt contestate numai pentru a obține o anumită amânare în ce privește executarea sancțiunii. Asta provine de la faptul că în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, în art. 32 alin. (3) este prevăzut că “plângerea suspendă executarea”. În cazul în care procesul-verbal respectă Ordonanță Guvernului nr. 2/2001, instanța va analiza faptele, iar în urma opiniei formate procesul-verbal este anulat sau plângerea este respinsă, iar contravenientul execută sancțiunea aplicată. Avocat Pop Roxana îndeamnă la precauție și la evitarea situațiilor în care agenții constatatori te pot trage la răspundere.
Contact:
av.pop.roxana@gmail.com