Petrecere cu tematică Hollywood, Supereroi sau disco, DJ, baloane personalizate pentru fiecare elev și meniuri cu mai multe feluri de mâncare. Ofertele pentru petrecerea de banchet pornesc de la 150 de lei pentru fiecare participant și pot ajunge la peste 1.000 de lei, în unele școli din București. Cât costă și o petrecere de familie, de tipul nunții sau botezului, crede Andra Berceanu, directoarea executivă al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL).

Și când e vorba de strâns bani, apar și problemele. Profesorul Cătălin Osiceanu de la Școala gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” din București a lansat un apel către colegii săi cu privire la participarea la aceste evenimente.

„Este total nefiresc, în opinia mea, umilitor chiar, deoarece nimeni nu poate avea vreo obligație materială pentru ca profesorii să fie alături de elevii lor la un astfel de final. Profesorul, dacă este invitat și dorește să participe, poate să-și plătească singur o eventuală consumație”, este opinia profesorului de matematică, scrie Școala 9.

Puțini părinți fac această «cinste» din convingere”

„Aș vrea să înțelegeți că nu scriu toate acestea dintr-un exces de moralitate și mai degrabă ca profesor cu suficientă expertiză, martor, de-a lungul anilor, la asemenea situații. În primul rând, puțini părinți fac această «cinste» din convingere. Apar tot felul de discuții de genul: «Eu nu aș vrea să-l chemăm și pe profesorul y, nu merită» sau «De ce să-i dau de la mine? E prea mult». În majoritatea cazurilor se ajunge la un compromis și, bietul profesor, vine să fie alături de elevii săi în necunoștință de cauză privind aceste comentarii”, a explicat mai departe cadrul didactic pe pagina sa de Facebook.

Cât înseamnă, pe an, creșterea salariilor cerută de profesori? Un submarin comandat de România din Franța sau „taxa de solidaritate” pe care n-au mai plătit-o companiile din energie
Recomandări
Cât înseamnă, pe an, creșterea salariilor cerută de profesori? Un submarin comandat de România din Franța sau „taxa de solidaritate” pe care n-au mai plătit-o companiile din energie

„Așadar, dragi colegi, cumpătați bine înainte de a răspunde unei astfel de invitații și fiți demni!”, a concluzionat acesta. Profesorul Osiceanu spune că după ieșirea sa publică, mai mulți colegi i-au dat dreptate în raționamentul său.

Un cost general acceptat și care asigură prezența tuturor trebuie să primeze”

Andra Berceanu, directoarea FePAL crede că organizatorii acestor reuniuni trebuie să aibă în vedere un lucru important: își permit toți elevii această cheltuială?

„Cred că primul pas ar fi să se asigure că bugetul stabilit poate fi suportat de absolut toți elevii. Este un moment în care deciziile nu se iau într-un mod individualist – «eu pot să plătesc orice sumă pentru copilul meu» -, ci este un bun exercițiu de incluziune. Un cost general acceptat și care asigură prezența tuturor trebuie să primeze versus o anumită locație, un anumit meniu și alte aspecte care țin de fastul evenimentul”, a explicat aceasta pentru Școala 9.

„Este evenimentul copiilor, nu al adulților, iar pentru ei contează să fie împreună pentru o ultimă dată, nu cât de exclusivistă este locația”, adaugă directoarea FePAL.

Andra Berceanu vine și cu un sfat pentru organizatori: „Majoritatea localurilor sunt interesate de numărul de elevi participanți și oferă discounturi mari pentru meniul profesorilor. Se poate opta și pentru un cocktail party cu bufet suedez, ceea ce ar reduce costurile și ar face evenimentul mai dinamic, mai potrivit vârstei lor”.

Discursul regelui Charles și muștruluiala președintelui Iohannis
Recomandări
Discursul regelui Charles și muștruluiala președintelui Iohannis

De ceva timp, tendința este să se exagereze foarte mult legat de organizarea banchetului, ajungând să fie mai degrabă echivalentul unei nunți sau al unui botez din punctul de vedere al pregătirilor, fastului, costurilor. Poate de fapt aceasta era tema discuției. Părinții nu trebuie să uite esența acestui eveniment și vârsta celor cărora este dedicat. .

Andra Berceanu, directoare executivă FePAL:
Cine ar trebui să plătească pentru consumația profesorilor la banchet? Profesor bucureștean: „Este total nefiresc, umilitor chiar”
Ariana Duduna, președinte al Asociației Elevilor din Constanța | Grigore Popescu / Agerpres

Elevii: „Unii copii ajung să nu își permită să participe”

Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, una dintre cele mai active organizații din țară, crede că nu există un răspuns corect sau greșit.

„Despre cine ar trebui să plătească pentru profesori, elevii/părinții sau profesorii, nu cred că ar trebui să judecăm la nivel general, ci de la caz la caz. Din păcate, des în organizarea banchetelor apar discuții de tip «nu vrem să vină profesorul/directorul X», sau chiar și excluderea anumitor elevi. Astfel de discuții pornesc nu neapărat din considerente financiare, ci din considerente referitoare la respectul reciproc pe care îl au cetățenii unii față de ceilalți”, explică aceasta.

Președinta Maia Sandu nu l-a lăsat pe Viktor Orban să-i pupe mâna. Alte trei momente inedite de la summitul desfășurat în Republica Moldova
Recomandări
Președinta Maia Sandu nu l-a lăsat pe Viktor Orban să-i pupe mâna. Alte trei momente inedite de la summitul desfășurat în Republica Moldova

Asemenea reprezentanților părinților, Ariana Dudună e de părere că trebuie incluși toți elevii în eveniment: „Școlile ar trebui să încurajeze o atitudine incluzivă, atât față de elevi, cât și față de profesori, chiar și când evenimentele sunt organizate de părinți din proprie inițiativă, independent de școală. De multe ori în contextul organizării banchetelor sunt făcute excese de zel, iar unii copii ajung să nu își permită să participe și să nu se poată bucura de absolvire alături de colegii lor”.

Comentarii (1)

Albastru15   •   30.03.2023, 18:39

Un singur profesor a spus si in 1975 ca vine la banchet daca plateste cat platesc si elevii. L am admirat si atunci si acum. Din pacate in zilele noastre am auzit numai de sume fabuloase platite de elevi, de profesori care danseaza pe mese, de profesori organizatori care fac afaceri cu restaurantul. Cred ca degradarea va duce la disparitia obiceiurilor rele.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.