Jucătoarea Ana Ivanovici (29 de ani) a anunțat miercuri seară, printr-un filmuleț postat pe Facebook, că se retrage din tenis. Este o renunțare prematură, dar nu una singurală. Din diverse motive, și alți campioni au fost nevoiți să lase baltă, de timpuriu, sportul de performanță.
Finalul de an este rezervat, cu precădere, știrilor rele. Acum trei ani, pe 29 decembrie, fostul pilot Michael Schumacher suferea un accident teribil la schi, din care neamțul nu și-a revenit nici până astăzi. Ultimele zile din 2016 aduc cu ele un oftat puternic: frumoasa Ana Ivanovici spune adio sportului care i-a adus faimă și bani. Accidentările i-au măcinat sârboaicei forțele și ambiția până ce au determinat-o să abandoneze. Devenise o jucătoare de pluton: anul care se pregătește să meargă la culcare l-a încheiat pe locul 63 WTA.
”Am vești importante. Am decis să mă retrag din tenisul profesionist. A fost o decizie grea, dar am avut multe bucurii de-a lungul carierei. Am avut realizări la care nici nu am visat. Nu e rău pentru o fată din Serbia. Sportul profesionist cere o condiție fizică perfectă, iar de-a lungul timpului am avut multe accidentări. Nu pot juca decât dacă sunt la cele mai înalte standarde. Acum nu pot face asta”, a spus, gâtuită de emoții, cea mai bună prietenă din tenis a Soranei Cîrstea.
E gravidă?
De asemenea, de-a lungul carierei, Ivanovici a câștigat 15 turnee WTA. Totodată, a fost numărul 1 WTA (timp de 12 săptămâni, în intervalele 9 iunie – 10 august și de la 18 august – 7 septembrie) și a mai disputat două finale majore, tot la Roland Garros, în 2007, dar și la Australian Open – în 2008. Ambele au fost pierdute.
Cârcotașii bârfesc că retragerea are legătură cu faptul că Ana ar fi gravidă. Sârboaica este măritată cu neamțul Bastian Schweinsteiger, fotbalist legitimat la Manchester United, dar aflat și el aproape de momentul retragerii din activitate. Nunta celor doi a avut loc pe 12 iulie 2016.
Flavia Pennetta vrea să fie mamă, Serena Williams trage tare pe teren
Când e momentul retragerii pentru un sportiv de performanță? Când nu mai poate din punct de vedere fizic sau când nu deține suficiente resurse psihice pentru a continua. Tenisul oferă exemple de tot felul.
Flavia Pennetta a agățat racheta-n cui la vârsta 33 de ani, anunțându-și retragerea chiar la festivitatea de decernare a trofeului de la US Open 2015, pe care l-a câștigat. Așadar, o retragere în plină glorie. Italianca și-a propus să-și întemeieze o familie împreună cu jucătorul Fabio Fognini (foto) și să devină mamă. Dar, tot efortul dus de multe ori peste limită au determinat-o să înceteze.
Sunt și contraexemple. La 35 de ani, Roger Federer, cel mai titrat jucător de tenis din istorie (17 titluri de Mare Șlem), are destulă motivație să stea ore în șir pe teren. La fete, Serena Williams luptă ca o leoacă, la fiecare meci, deși are tot 35 de ani.
Monica Seleș, numai probleme din 1993
Monica Seleș a luptat mult și bine cu problemele medicale. S-a retras în 2008, la 34 de ani. Monica Seleș s-a născut în fosta Iugoslavie și a câştigat primul turneu de Grand Slam în 1990, în Franţa, iar în 1991 a ajuns pe primul loc în clasamentul mondial, la vârsta de 17 ani. Și-a păstrat poziţia până în aprilie 1993, când a fost înjunghiată în timpul unui meci care a avut loc la Hamburg, în Germania. De atunci, totul s-a prăbușit în carierea Monicăi.
Kim Clijsters s-a retras de două ori
Kim Clijsters s-a retras de două ori. Prima oară, temporar, la 24 de ani, în 2007. A fost o pauză ”maternală”, pentru a se dedica vieții de familie: s-a căsătorit și a făcut un copil. Deși realizase tot ce şi-a propus în tenis, jucătoarea belgiană a revenit motivată pe teren, pe 10 august 2009. A triumfat la US Open 2009 și 2010, precum și la Australian Open 2011.
Justine Henin s-a răzgândit
Justine Henin, fost lider mondial, parcă s-a retras de o viață, deși are numai 34 de ani. Câștigătoare a 7 titluri de Mare Șlem și medaliată cu aur la Olimpiada de la Atena 2004, belgianca a ocupat numărul 1 în clasamentul mondial (WTA) și s-a retras din activitate în mai 2008, dar la 22 septembrie 2009 s-a întors în concursuri. N-a mai strălucit ca odinioară, așa că a abandonat definitiv, în 2011, din cauza unor dureri la cot.
Martina Hingis, cu suișuri și coborâșuri
Martina Hingis (36 de ani) este alt caz special. Elvețianca născută la Kosice, în fosta Cehoslovacie, strălucește din nou pe terenuri, chiar dacă doar la dublu. Accidentările repetate şi apariţia unor jucătoare puternice, precum surorile Williams, au coborât-o de pe locul 1 în clasamentul WTA, pe care l-a deţinut vreme de 209 săptămâni! În 2006, Martina a revenit în circuit, însă a căzut un test antidoping, fiind depistată pozitiv cu cocaină. Suspendată doi ani, interzisă pe stadioane chiar, Hinghis şi-a anunţat din nou retragerea. La 33 de ani, Martina s-a întors şi face o impresie puternică la dublu, competiţie în care a strălucit şi în anii de glorie.
Și Simona Halep vrea familie
Simona Halep are 25 de ani, dar se gândește deja să își întemeieze o familie. ”Îmi doresc copii, dar, deocamdată, cariera este pe primul plan”, tot repetă cea care râvnește la un titlu de Mare Șlem. După ce îl va obține, probabil că tenisul va trece, treptat, pe planul secund. Despre Simona (locul 4 WTA) se spune că are o relație cu Costa Sponte, fiul lui Teia Sponte – un apropiat de-al lui Gigi Becali.
Van Basten, retras la 30 de ani
Accidentările sau imbosibilitatea de a reveni la o formă sportivă acceptabilă după diverse probleme medicale au răpus multe destine. Atacantul olandez Marco van Basten s-a retras devreme din fotbal. O carieră excepțională a fost întreruptă brutal, în 1995, la doar 30 de ani, de mai multe accidentări, la gleznă şi la genunchi.
Ilie Balaci, terminat pe Arezanov
Ilie Balaci este socotit de unii cel mai talentat fotbalist român. Cariera lui Balaci a luat o turnură dramatică, la doar 27 de ani. Într-un meci de campionat la Baia Mare, pe 21 februarie 1984, băimăreanul Arezanov a avut o intrare criminală la starul Craiovei, căruia i-a produs o ruptură de ligamente. Accidentarea l-a scos din lotul României pentru Euro ’84. Nu s-a mai putut recupera niciodată pe deplin, impunându-se retragerea prematură.