Steaua, în versiunea FCSB, transferă mai mult decât în perioada comunistă. Doar că, acum trei decenii, conducerea omnipotentă a țării lua ”cu japca” fotbaliști de la alte formații. În prezent, arginții lui Gigi Becali sunt aceia care le zornăie atrăgător jucătorilor.

După ce pierde titlul în fața unei anumite echipe, Gigi Becali alege să-i cumpere apoi cei mai buni jucători de la respectiva formație. Principiul e relativ simplu: nu-i poți învinge? Cumpără-i! Tactica se tot repetă. A fost ”episodul Urziceni”, acum asistăm la repetiția lui, iar pe viitorul n-ar fi exclus să existe și un ”caz Viitorul”, mai ales că Gică Hagi pare dispus să îi pună pe tavă jucători finului său.

Începută cu Gabi Enache, dezertarea în masă de la Astra Giurgiu a continuat cu De Amorim și cu Boldrin, apoi cu Alibec, pentru ca în această vară să ajungă în curtea din Berceni a FCSB-ului jucătorii Junior Morais, Filipe Teixeira și Constantin Budescu. În total, 7 jucători într-un an și jumătate.

Așadar, Gigi Becali a dezmembrat-o pe Astra, care i-a suflat titlul acum doi ani. Mai nou, dă iama și la Viitorul, formația pe care LPF și FRF au declarat-o campioană, dar judecata TAS urmează să confirme sau nu verdictul. A început, în trecut, cu Alin Toșca și cu Gabi Iancu, n-a ajuns, recent, la Răzvan Marin, iar mai nou a primit refuz de la Dragoș Nedelcu. Însă, încă râvnește la Romario Benzar și, mai ales, la Florinel Coman. 

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Dacă despre nou-veniți sunt puține de spus, interesant ar fi de analizat ce s-a întâmplat cu ”lotul Urziceni”.

De ce Steaua 2009 este FCSB 2017? În 2009, Unirea Urziceni, club înființat în 1954, denumit pe parcurs și Ialomița Urziceni, câștiga titlul în fața rivalilor de la Dinamo, după 1-1 cu Steaua. Plătit cu 500.000 de euro pe an, Dan Petrescu a înfăptuit minunea în Bărăgan.

În septembrie 2010, în contul unui datorii ”pe caiet” a lui Dumitru Bucșaru, Gigi Becali a adus un mănunchi de 7 jucători. 7, numărul legendei clubului – Lăcătuș, este cifra care revine obsesiv. 

Fotbaliștii respectivi nu au dat randamentul scontat la Steaua. Rând pe rând, în decurs de un an și jumătate, au plecat toţi, motivele fiind de la indisciplină, exemple Ricardo şi Iulian Apostol, până la lipsa de acomodare, gen Marius Onofraş şi Laurențiu Marinescu, dar şi evoluţiile modeste, cazurile Marius Bilașco şi George Galamaz. Singurul care a confirmat a fost argentinianul Pablo Brandan. Ulterior, și Semedo a venit la Steaua, dar adus de la CFR. Cel mai mare randament l-a dat Raul Rusescu. Atacantul a venit mai târziu, argumentul cu care Becali a fost convins să-l cumpere fiind: ”Ai adus toată echipa Urziceniului, dar nu l-ai luat pe cel mai mare stelist de acolo: Rusescu!”.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

De ce a eşuat un proiect considerat la vremea respectivă ceva grandios? Câteva episoade, unele neştiute pînă azi, vin să argumentez eşecul ”lotului Urziceni”. Un motiv este faptul că, la fel ca și acum, Becali n-a adus și antrenorul care a lucrat cu respectivii jucători. Atunci, Dan Petrescu, acum – Marius Ninel Șumudică. ”Dacă n-ar fi spus că e mare rapidist, l-aș fi adus pe Șumi”, a spus Gigi, care a evitat un scandal cu suporterii. Pe Dan Petrescu evită să-l abordeze, știut că tehnicianul nu acceptă ordine din lojă.

Galamaz a şocat la primele antrenamente

Primele şedinţe de pregătire la care stoperul a luat parte i-au lăsat cu gura căscată pe antrenorii de la vremea respectivă. Cuplul Ilie Dumitrescu-Edi Iordănescu era aproape şocat de faptul că Galamaz, la jocurile-şcoală, indiferent unde se afla atunci cînd ajungea mingea la el, o degaja tare în faţă, fără să se uite. „Cînd eşti pus să faci aşa ceva la Urziceni la fiecare antrenament şi fiecare meci timp de doi-trei ani, îţi trebuie o perioadă lungă să te acomodezi la Steaua, dacă te vei acomoda vreodată”, i-a explicat Ilie Dumitrescu lui Gigi Becali atunci.

Bilaşco nu înţelegea nimic din jocul Stelei

Acelaşi lucru e valabil şi în cazul lui Bilaşco. Chiar el a explicat la o jumătate de an după ce semnase cu Steaua că „aici totul e diferit. La Urziceni şi cînd se bătea un aut se arunca mingea pe mine, eu eram pivot şi eram totul acolo, aici e cu totul altfel, e greu să m-acomodez, nu se joacă cu mingi lungi aproape deloc”.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Apostol l-a sfidat pe Gigi în vestiar

În cazul mijlocaşului, problemele au fost de atitudine.
– După chiar cîteva zile la Steaua, în urma unui meci la echipa a doua, după ce a făcut duş şi s-a schimbat, a intrat în biroul antrenorului principal, s-a aşezat în mijlocul încăperii pe un scaun, s-a lăsat pe spate şi a început să analizeze selecţia lui Răzvan Lucescu la „naţională”, pe televizorul din cameră rulînd imagini de la un amical al echipei naţionale.

– Apoi, l-a scos din sărite şi pe Gigi Becali atunci cînd a început să rîdă de modul în care patronul îi făcea observaţie unui coleg al său chiar la cantonamentul din Ghencea. „Tu unde te crezi aici, la Urziceni? Să-ţi permiţi să faci asta cu Bucşaru, nu cu Becali!”, a ţipat la el patronul.

Ricardo a sărit gardul cantonamentului

Mijlocaşul brazilian, după ce avusese mai multe ieşiri nocturne, şi-a semnat sentinţa fugind din cantonamentul din Ghencea în noaptea de după un meci. A fost dat afară de Becali şi a ajuns în Azerbaidjan, sub comanda lui Rednic, la Lankaran.

Şi Brandan a fost la un pas să plece

Steaua a fost la un pas să-l piardă şi pe singurul dintre cei 7 care se mai află acum în lotul ei. Pablo Brandan a primit în decembrie 2010 o hîrtie din partea Stelei prin care putea pleca la orice echipă care achită 750.000 de euro. Documentul era valabil pînă la reunirea Stelei din ianuarie 2011, şi cum nimeni nu l-a „activat”, argentinianul a rămas.

Apostol a rezistat cel mai puţin

Jucător: Cât a rezistat la Steaua (luni) 
Brandan: 16 
Galamaz: 16
Bilaşco: 11
L. Marinescu: 10
Onofraş: 10 
Ricardo: 8 
I. Apostol: 2

6 dintre ei au plecat gratis!

Nu numai că cei care nu se mai află acum în lotul Stelei n-au dat randament, dar au şi părăsit echipa fără ca Gigi Becali să-şi amortizeze ceva din investiţie. Lui Apostol şi Ricardo li s-a reziliat contractul, Marinescu a fost lăsat la U Cluj, la schimb cu Băjenaru, Onofraş a plecat liber, lui Galamaz i s-a terminat contractul, iar Bilaşco a fost lăsat în China fără pretenţii.

Jucător / Meciuri Goluri

Brandan 56 0/10 
Galamaz 28 1/0 
Bilaşco 31 5/0 
L. Marinescu 20 0/1 
Onofraş 15 2/0 
Ricardo 23 0/1
I. Apostol 9 0/0 

4,5
milioane de euro
 a costat transferul tuturor celor 7 de la Urziceni, Gigi Becali stingându-i lui Dumitru Bucşaru o datorie pe care patronul Unirii avea să i-o achite de 3 ani.

Ce spunea Becali în septembrie 2010:
”Vom distruge tot din acest moment. Nu ne va mai sta nimeni în cale, am luat crema de la echipa care a câştigat campionatul şi a făcut 8 puncte în Champions League. Steaua e imbatabilă”.

Ce a spus Becali în iunie 2017:
„Ce mari transferuri a făcut CFR? E greu de făcut o echipă cu jucători liberi. Ei se vor bate la locul doi. N-au ce să facă cu jucători liberi de contract. CFR, Dinamo, Viitorul și CSU Craiova se vor bate la locul 2. Eu cred că locul 2 îl va lua Craiova. După 10 etape vom începe să jucăm și cu ceilalți copii din lot, vom avea 10 puncte în față, o să vedeți”.

Semnalul lui Mirel Rădoi

Mirel Rădoi, fin al lui Gigi Becali și antrenor plecat cu scandal de la FCSB, spune că patronul FCSB nu-și mai poate permite luxul ca jucătorii aduși acum de la Astra Giurgiu să plece liberi de contract, precum cei din ”lotul Urziceni”: ”Steaua s-a încărcat din nou cu un fond de salarii foarte mare. Păi, numai de la Alibec, Budescu și Teixeira se depășește un milion de euro, cu tot cu taxe! Din acest moment, riscul devine foarte mare. Dacă nu se va obține calificarea măcar în grupele Europa League, atunci nu vor mai putea să susțină bugetul de cheltuieli, care din ce știu eu e de aproape 12 milioane de euro. Dacă nici nu vor mai avea ce să vândă… Așa că s-ar putea să fie în perioada următoare fie jackpot, fie cacealma”!

Dinamo a făcut satelit din Craiova

În 2004, Dinamo a spart-o în bucăți pe Universitea Craiova. Gigi Nețoiu, fostul patron al Universității Craiova, a părăsit gruparea din Bănie și s-a mutat în Ștefan cel Mare. Nu a venit singur. A luat cu el toți jucătorii pe care îi avea sub contract. Tot ce avea mai bun atunci Universitatea a luat drumul Bucureștiului.

Așa au ajuns la Dinamo Pleșan, Guso, Moți, Daouda, Ilie Iordache. Un transfer la pachet care a stins atunci datoria pe care Universitatea o avea față de Nețoiu. Nu au fost singurii fotbalisti olteni care au ajuns în tabara ”câinilor” de-a lungul anilor, în perioada când clubul oltean se afla sub domnia lui Gigi Nețoiu. Primul a fost Claudiu Niculescu. Au urmat Bărcauan, Alexa, Grigorie, Stoican, Florea. Dinamo a fost recunoscătoare ”Comandantului” și i-a acordat un post în conducerea clubului.

O afacere bună pentru ambele părți. Dinamo a primit fără bani jucători valoroși la vremea respectivă, Nețoiu i-a avut în continuare în coproprietate cu Dinamo și, cel mai important amănunt pentru el, jucătorii evoluau la un club de top, unde au obținut cartea de vizită pentru transferuri mult mai avantajoase. Rând pe rând, Nețoiu i-a transferat aproape pe toți, fie la cluburi din străinătate, fie la alte grupări din țară.

Ultimii care au părăsit ”hainta” au fost Alexa și Grigorie, transferați pentru 1,3 milioane de euro la Poli Timișoara, bani împărțiți jumătate-jumătate între Dinamo și Gigi Nțoiu, care astfel a lichidat ”stocul” de fotbaliști pe care î avea sub contract. Mircea Rednic s-a opus vânzării lui Grigorie, dar a întâmpinat opoziția ”Comandantului”, care a ținut morțis să-l vândă, chiar dacă jucătorul ar fi dorit să rămână în ”Groapă”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români
FANATIK.RO
Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Patru zodii cu noroc în dragoste în luna aprilie. Cupidon e de partea lor
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc în dragoste în luna aprilie. Cupidon e de partea lor
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Știrileprotv.ro
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Observatornews.ro
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI