Responsabilii Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo au recunoscut, sâmbătă, nu există certitudinea că marele marele eveniment polisportiv se va putea desfăşura fără probleme în 2021, însă nu au pregătit până în prezent niciun plan de rezervă, în cazul în care pandemia de coronavirus va rămâne necontrolată, informează EFE.
„Nu cred că cineva poate spune dacă pandemia va fi controlată sau nu până în iulie 2021, dar am decis să amânăm Jocurile pentru un an, aşa că tot ceea ce putem face este să muncim din greu pentru a ne pregăti până atunci”, a declarat Toshiro Muto, directorul executiv al Tokyo-2020, cu ocazia unei conferinţe de presă.
Acesta a dezvăluit că săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă în cadrul căreia preşedintele comitetului, Yoshiro Mori, şi preşedintele comisiei de coordonare a CIO pentru JO de la Tokyo, John Coates (care va participa de la distanţă, în actuala stare de alertă din capitala niponă), vor analiza revizuirea proiectului.
Una dintre problemele cele mai presante este verificarea disponibilităţii facilităţilor care urmau să fie utilizate în această vară la Jocuri şi care în multe cazuri aveau deja planificate alte activităţi şi contracte pentru 2021.
„Scopul nostru este să folosim aceleaşi facilităţi. Solicităm proprietarilor şi companiilor care le gestionează să ne lase să o facem în 2021”, a mai spus Muto, adăugând că obiectivul de bază al comitetului de organizare îl reprezintă menţinerea contractelor deja semnate, inclusiv participarea voluntarilor cărora li se va cere „să îndeplineacă aceleaşi sarcini anul viitor” în funcţie însă de disponibilitatea acestora.
Întrebat ce se va întâmpla dacă coronavirusul nu va fi controlat până în iulie 2021, Muto a menţionat că, în faţa acestei situaţii imprevizibile, „în loc să ne gândim la planuri alternative, trebuie să ne concentrăm pe utilizarea tehnologiei pe care o avem şi să lucrăm împreună pentru a găsi un medicament şi a depăşi această criză”.
Toshior Muto a mai subliniat că Tokyo 2020 va acţiona astfel încât pandemia să aibă „un impact minim” asupra organizării Jocurilor, oficialii japonezi continuând să monitorizeze evoluţia situaţiei, sub avizul experţilor în boli infecţioase, care au făcut parte din personalul comitetului de organizare după izbucnirea epidemiei în China.