De Razvan Ionascu,

Sala din Dusseldorf, locul unde am realizat acest reportaj cu valorosul tehnician este plină ochi. Cei trei mii de spectatori prezenţi la Grand Prix-ul din Germania sunt asemenea unui vulcan.

”E aproape ca la fotbal”, murmură Florin Bercean. Apoi coboară în sală. ”Vreau să văd cum sunt fetele. Revin în zece minute”.

Aşteptarea noastră nu depăşeşte timpul dat de tehnician. Antrenorul îşi reia locul pe banca din tribune. Pare un pic mai degajat arcuind din când în când un zâmbet. Despre Alina vorbeşte cu mult optimism şi încredere avînd ca ţintă principală Campionatul Mondial din Japonia: ”Este într-o perioadă ascendentă. Am lucrat mult cu ea la capitolul fizic. Mai ales după accidentarea suferită la Mondialele de anul trecut. Dacă ea va continua această perioadă ascendentă a pregătirii, sunt convins că se va putea bate pentru medalia de aur la Mondiale. Europenele reprezintă o etapă în cale Mondialelor. Pentru mine nu va fi capăt de ţară dacă Alina nu va deveni campioană europeană. Ținta noastră o reprezintă competiţia de la Tokyo”, explică Florin Bercean.

Cotat drept cel mai valoros antrenor român al momentului, Bercean speră ca, în timp, noua conducere federală în care îşi pune mari speranţe, să adauge ceva în plus la salariile antrenorilor.

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

”Nu m-am gândit niciodată că aş putea antrena în altă ţară, chiar dacă salariul pe care l-am primit aici nu a fost, poate, de fiecare dată, cel aşteptat. Aştept să mi se facă o propunere financiară concretă. Salariul meu de bază este cel pe care-l primesc de la Dinamo. Din partea federaţiei am primit din luna mai până în decembrie, anul trecut, doar 770 de lei”, afirmă Bercean.

Criză de sparring parteneri

Una din marile probleme cu care se confruntă antrenorul în centrul de pregătire de la Cluj o reprezintă lipsa sparring partenerilor pentru Alina Dumitru şi nu numai.

”Am încercat să aducem sparring parteneri din ţară. Dar fără succes”, se declară puţin îngrijorat tehnicianul.

Antrenamente ca la armată

Pentru Bercean nu există cuvântul compromis. ”Cine nu face ceea ce spun eu, pleacă. Este adevărat că aplic un soi de militărie. Fără disciplină nu se poate face performanţă. Eu sunt adeptul punctualităţii, ordinii şi seriozităţii. În judo construim caractere puternice. Le-am îndemnat pe toate elevele mele să-şi termine studiile superioare. E o chestiune de care se vor folosi în viaţă. Pe Alina am încurajat-o, ca în viaţa personală să aibă o relaţie stabilă. Sper ca la Jocurile Olimpice din 2012 să-mi îndeplinesc obiectivele propuse: Alina să-şi reconfirme titlul olimpic de la Beijing iar celelalte componente ale lotului să aibă şi ele performanţe notabile”, punctează Bercean.

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări
Recomandări

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări

Se recreează în Apuseni

Chiar dacă în aparenţă pare un tip cu o atitudine cazonă, în viaţa de zi cu zi, dincolo de lumea judo-ului, Bercean fructifică la maxim fiecare secundă, fiecare minut din mini vacanţele pe care şi le permite, după cum spune şi el, foarte rar.

”Îmi place să citesc şi merg foarte des la cinematograf. Îmi place să merg în drumeţii cu familia. Mi-am construit în Apuseni, o cabană. Este locul unde mă retrag ori de câte ori mă simt foarte obosit. De multe ori pot fi văzut la meciurile de baschet ale echipei ”U” Mobitelco Cluj, unde joacă băiatul meu. Dacă în judo mă manifest mai coleric, la partidele de baschet stau destul de liniştit în tribune, chiar dacă nu-mi este indiferent rezultatul”, dezvăluie el.

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'
Recomandări

O IT-istă din Cluj a distrus mașinile vecinilor! Motivul uluitor: 'Le cumpăr altele, numai să...'

Pe banii preşedintelui Eduard Doandeş

Sărăcia şi blocajul financiar care ameninţă să sugrume mişcarea sportivă din România se resimte şi în lumea judo-ului. Delegaţia României a putut fi prezentă la Grand Prix-ul din Germania, doar datorită generozităţii preşedintelui Federaţiei Române de Judo, Eduard Doandeş, care a scos din buzunar peste 11.000 de euro, bani cu care s-a plătit prezenţa la concurs, dar şi stagiul de pregătire, de o săptămână desfăşurat la Dusseldorf.

”Dacă nu primeam acest sprijin din partea preşedintelui federaţiei nu puteam ajunge la acest Grand Prix”, mai spune Bercean.

Salariat la Dinamo, antrenează o stelistă

Chiar dacă figurează pe ştatele de plată ale clubului Dinamo Bucureşti, Florin Bercean a obţinut cele mai bune rezultate ca antrenor de lot naţional cu o sportivă legitimată la clubul rival, Steaua Bucureşti.

”De multe ori am fost întrebat cum se împacă faptul că eu, ca antrenor provenit de la Dinamo, pot pregăti o sportivă de la Steaua? Eu nu am pus niciodată problema aşa. Alina este emblema României. Iar eu sunt antrenorul lotului naţional. Aici nu mai contează culorile clubului, ci culorile ţării”, spune mândru Bercean.

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste
HOROSCOP

Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste