SUMAR:

UPDATE 22.00: Conducătorul şcolii de ghizi aflat, sâmbătă după-amiază, cu un grup de 51 de persoane în Munţii Retezat, relatează în amănunt, într-o postare pe Facebook, modul în care au decurs evenimentele petrecute în timpul avalanşei în care şi-au pierdut viaţa Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Cătălin Ioan Berenghi spune că a încercat în două rânduri să îi convingă pe cei şapte alpinişti să renunţe la traseul de vară pentru că s-ar expune riscului avalanşelor şi respinge categoric ideea că grupul său ar fi provocat avalanşa.

Citește întreaga lui declarație: Conducătorul şcolii de ghizi aflat în Retezat a povestit cum s-a întâmplat totul: Cineva striga ”Ajutor avalanșa”, era un strigăt disperat

Dosarul Revoluției, refuzat încă o dată la Înalta Curte. Judecătorii care-l feresc pe Ion Iliescu de acuzații la 34 de ani de la începerea anchetei
Recomandări
Dosarul Revoluției, refuzat încă o dată la Înalta Curte. Judecătorii care-l feresc pe Ion Iliescu de acuzații la 34 de ani de la începerea anchetei

UPDATE: 18:30: Jandarmii montani și salvamontiștii implicați în acțiunea de recuperare a trupurilor celor două persoane ce și-au pierdut viața în avalanșa din Masivul Retezat au anunțat că au ajuns la Cârnic. Cele două trupuri au fost preluate de către Serviciul de Medicină Legală.

Aceștia au stabilit că avalanșa s-a produs în zona  Bucura – Peleaga, în locul denumit “Căldarea berbecilor”. ”În avalanșă au mai fost prinse și alte 5 persoane care au necesitat acordarea de îngrijiri medicale, fiind transportate la unități spitalicești, persoanele respective aflându-se în prezent în afara oricărui pericol. Încă de la primele ore ale dimineții zilei de 23 aprilie 2017, de la 05.30, jandarmi montani și salvamontiști au pornit în acțiunea de recuperare a trupurilor celor două persoane.

La ora 11.18 echipele au ajuns la locul producerii avalanșei și au desfășurat activități specifice pentru transportarea trupurilor celor două persoane decedate. La 12.30 aceștia au început deplasarea către Cârnic.

Acțiunea s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, datorită traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, cât și din pricina condițiilor meteorologice neprielnice (ceață, temperaturi sub 10°C, vânt în rafală până la 80 km/h). Echipele s-au deplasat pe traseul Pietrele – Cabana Gențiana – Bordu Tomi – Custura Bucura – Căldarea Berbecilor, iar la întoarcere, de la locul producerii avalanșei în sens invers către Cabana Gențiana – Cârnic”, a anunțat jandarmeria.

Vladimir Putin ar pierde războiul împotriva NATO în trei zile, spune un fost investitor american în Rusia | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin ar pierde războiul împotriva NATO în trei zile, spune un fost investitor american în Rusia | VIDEO

La acțiunile din Masivul Retezat executate pentru salvarea victimelor avalanșei, precum și pentru recuperarea corpurilor celor două persoane decedate au participat 18 jandarmi montani și 36 de salvamontiști.

UPDATE: 16:30: Echipele de intervenție au coborât trupurile celor doi copii la Cabana Gențiana, urmând ca în aproximativ două ore să ajungă la Cabana Cârnic. Operațiunea se desfășoară cu dificultate, iar salvatorii au înșirat corzi pe traseu pentru siguranță. În zonă ninge viscolit și este ceață.

dor geta popescu avalansa (2)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

foto: Jandarmeria Română

După ce trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în urma avalanşei vor fi coborâte de pe munte la Cârnic, vor fi predate Serviciului de Medicină Legală, conform procedurilor.

UPDATE: Dosar penal după avalanșa din Retezat. Trupurile copiilor au fost coborâte de pe munte

UPDATE: 14:50: Alpinista Crina Coco Popescu a mers imediat după tragedie la spitalul din Hunedoara, pentru a fi alături de tatăl său, rănit în urma căderii masive de zăpadă. Împreună, așteaptă ca autoritățile să termine demersurile pentru ca trupul micuței Dor să fie dus acasă, la Râșnov.

Valoarea companiei Gabriel Resources s-a prăbușit. Cât de jos a ajuns la bursă acționarul majoritar de la Roșia Montană Gold Corporation
Recomandări
Valoarea companiei Gabriel Resources s-a prăbușit. Cât de jos a ajuns la bursă acționarul majoritar de la Roșia Montană Gold Corporation

::placeholdeR–>


UPDATE 14:30: Echipele de salvamontiști și jandarmi montani au ajuns, în locul în care Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu și-au pierdut viața și alte cinci persoane au fost rănite, și au recuperat corpurile celor doi copii.

„Acum sunt la spital. Nu pot să fac față… Câteva zile să fim numai noi”, a declarat alpinista Crina Coco Popescu.

Între timp, Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, care se afla alături de fiica sa în momentul în care a avut loc avalanșa în Munții Retezat, este internat la Spitalul Municipal Hunedoara. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, este singurul spitalizat din grupul celor cinci supraviețuitori ai accidentului din munți. Potrivit medicilor hunedoreni, Ovidiu Popescu, are răni la cap, în zona șoldului și a toracelui.

„Echipele de salvamontiști și jandarmi montani au ajuns la fața locului și au început procedurile de recuperare a victimelor. Cele două persoane decedate vor fi transportate în zona Cârnic. Trupurile vor duse la Serviciul de Medicină Legală Hunedoara”, a declarat șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, pentru Agerpres.ro.

Tatăl băiatului care a murit, dar şi sora lui în vârstă de 15 ani au ajuns la spitalul din Haţeg, iar tatăl Getei Popescu este la spitalul din Hunedoara. Acesta prezenta cele mai accentuate lovituri, atât la nivelul toracelui, cât şi la nivelul membrelor inferioare şi a rămas internat la unitatea medicală.


UPDATE ora 12:20: Salvamontiștii au localizat zona în care s-ar afla trupurile celor doi copii ca fiind Căldarea Berbecilor, un loc cu multă zăpadă afânată de până la un metru, ce nu permite stabilitate. Se pare că Dor și Erik au fost aruncați de valul de zăpadă într-o vale adâncă de 300 de metri. ”E un traseu dificil, în prezent este și ceață și vântul bate cu 70km/h”, a declarat Iulian Pătru, Jandarmeria Hunedoara. Echipajul de salvare este format din 5 jandami și 9 salvamontiști.

UPDATE: Dosar penal după avalanșa din Retezat. Trupurile copiilor au fost coborâte de pe munte

UPDATE ora 12:15: Consiliul de Onoare al Brașovului a decis ca la prima Ceremonie de acordare a stelelor pe Aleea Celebrităților din Brașov să acorde câte una pentru Dor Geta Popescu (13 ani) multiplă recordmană mondială & europeană și Erik Gulacsi (14 ani).

UPDATE 23 aprilie, ora 10:45: Echipele de salvatori au urcat pe munte, duminică dimineața, pentru a recupera trupurile celor doi copii alpiniști care au murit în avalanșa din Munții Retezat.

UPDATE: Dosar penal după avalanșa din Retezat. Trupurile copiilor au fost coborâte de pe munte

Totodată, polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul accidentului în care și-au pierdut viața cei doi adolescenți. Purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Bradu, a precizat că au fost audiate deja trei persoane – șeful grupului, care a însoțit cele 50 de persoane pe munte și alți doi oameni care i-au ajutat pe cei suprinși de avalanșă.


UPDATE 21.20: Operaţiunea de coborâre de pe munte a trupurilor celor doi copii care au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat, a fost suspendată până duminică, transmite corespondentul Mediafax. Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat că echipele de salvare îşi vor petrece noaptea la cabana Pietrele, de unde vor pleca duminică dimineaţa la ora 5 spre locul în care se află trupurile celor doi copii.

UPDATE: Dosar penal după avalanșa din Retezat. Trupurile copiilor au fost coborâte de pe munte

UPDATE ora 20.30: Una dintre victime este copilul minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu. Ea participa, alături de tatăl ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor. Cel de-al doilea copil omorât de avalanşă era şi el o mare speranţă a alpinismului românesc. Erik Gulacsi avea 13 ani şi era deţinătorul recordului de vîrstă pe vârful Elbrus, 5642 de metri, stabilit anul trecut în august.


UPDATE 19.10: Salvatorii montani au ajuns la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat și confirmă decesul a doi copii de 13, respectiv 14 ani şi spun despre ceilalţi trei turişti surprinşi de avalanşă că nu sunt răniţi grav. Primele date arată că rănile suferite de aceştia nu sunt grave şi pot merge pe picioarele lor, nefiind nevoie de transport pe targă.

Grupul din care făceau parte cei doi copii era din Braşov. Copiii nu sunt fraţi, dar toţi cei din grup sunt rude.

 

UPDATE 18.10:”Au dormit la Cabana Gențiana și în cursul dimineții au plecat spre Vârful Peleaga. Între membrii grupului erau și foarte mulți copii. Au fost surprinși de avalanșă la peste 2.000 de metri. Mai multe echipe au plecat în ajutorul lor. Grupul coboară acum spre Cabana Gențiana, unde sunt așteptați și li se va acorda sprijinul necesar”, a explicat Bodean. El a precizat că grupul este coordonat de o persoană care a mai fost în zonă și în alți ani.

UPDATE 16.00: Noi informații arată că grupul era format din 51 de persoane și, cel mai probabil, avalanșa a fost provocată chiar de greutatea acestora, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara. Potrivit acestuia, doar 5 au fost suprinse de desprinderea de zăpadă, iar două au decedat.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, avalanșa a surprins un grup de cinci turiști, care se aflau pe un traseu de vară, în zona Bucura. Ceilalți trei turiști au avut și ei de suferit, dar sunt în afara oricărui pericol.

„În jurul orei 14:40, am avut un apel la 112. Am fost informați că între Bucura și Valea Pelegii s-au produs avalanșe. Persoana care a sunat la 112 a spus că două persoane sunt decedate… Minori de 13 și 14 ani”, a declarat Nicolae Răducu, IJJ Hd.

 Salvamontiștii au avetizat toată săptămâna că există pericolul producerii de avalanșe în zonă după ce în ultimele zile a nins foarte mult. Se pare că traseul este unul de vară, greu accesibil și foarte periculos iarna.
Risc de avalanșă existp și în Făgăraș, după cum a anunțat Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu:
•Riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului la altitudini mai mari de 1800 m este mare, respectiv gradul 4 (pe o scală de la 1 la 5), risc ce se va menţine şi în zilele următoare;
•Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public de Judeţean Salvamont Sibiu, solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţiilor Făgăraşului şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă;
•Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condițiile impuse de perioada în care riscul de avalanșă rămâne ridicate. Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă;
•Recomandăm turiștilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă);
•Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News