Saptamana trecuta, Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost eliberat, spre marea satisfactie a celor care l-au cunoscut si au lucrat cu el pe vremea cand acesta era presedintele clubului Jiul.


Antrenorul cu portarii de la Jiul, Stelian Homan, isi aminteste de fiecare data cu placere de Miron Cozma, in ciuda imaginii de demon pe care acesta a capatat-o in timp. Nu l-a uitat nici o clipa si a pastrat, prin intermediul telefonului, legatura cu Miron Cozma.


Homan: „I-am trimis pachete  in puscarie”


‘A fost un om deosebit pentru noi, cei din lumea sportului. Pe vremea lui aveam sporturi la cel mai inalt nivel: fotbal-tenis, volei, popice, aveam campioni europeni, iar Jiul o ducea ca in Paradis’, isi aminteste Stelian Homan. Fostii jucatori ai Jiului, printre care Matinca si Baicea, i-au dat pe toata perioada detentiei pachete cu mancare, iar Stelian Homan i-a trimis hrana si un trening cu insemnele clubului Jiul Petrosani.

‘Nimeni nu l-a uitat. Matinca a fost mereu la el la puscarie. ?i spunea „taticul meu”. Doamne, ce echipa aveam. Cozma i-a descoperit pe Radu Sergiu si Martin Tudor, pe care i-a adus la „pachet” la Petrosani. Jiul era al doilea club din Europa, dupa Barcelona, cu cel mai mare numar de cotizanti. A facut multe lucruri bune in sport’, spune Homan.


I-a dat un cap in gura lui Lupu, apoi l-a chemat la Jiul


‘Tin minte ca atunci cand i-a dat un cap in gura lui Danut Lupu de la Dinamo, toata presa l-a criticat, dar dupa cateva ore erau impreuna la un club din Bucuresti, faceau pace. Lupu trebuia sa vina la Jiul, dar transferul a cazut’, a povestit fostul portar al ‘minerilor’, Stelian Homan.


Juca fotbal pe copertinele stadionului


Despre ‘Luceafarul huilei’, Stelian Homan isi mai aminteste partidele de fotbal jucate sub lumina reflectoarelor, unde credeti?, pe cele doua copertine ale stadionului Jiul. ‘Jucam fotbal fara nici o problema, nu-i era frica si nici nu-i teroriza pe jucatori, asa cum se spunea. ?nainte de fiecare meci venea in vestiar si avea o vorba: „Balaurii mei, astazi trebuie sa batem”, si asa era. Cand Jiul a  promovat in prima liga, in anul 1996, a  fost nebunie la Petrosani. Un stadion arhiplin cu 40.000 de spectatori… Parca totul s-a petrecut ieri’, spune cel care se ocupa, in prezent,  de antrenamentul portarilor la echipa condusa de Gheorghe Poenaru.


„Unda verde” sa intre in Bucuresti

Pentru o zi, fostului lider al minerilor i s-a suspendat interdictia de a intra in Capitala. Pe 14 decembrie, Miron Cozma trebuie sa se prezinte in fata judecatorilor bucuresteni, la un proces pe care l-a intentat statului roman. El va ajunge in Bucuresti la ora 8.00 si va pleca dupa incheierea sedintei de judecata.

Urmărește-ne pe Google News