SportNews.ro: Cine credeţi că va câştiga Mondialul din Brazilia, aveţi vreo favorită?
Rodion Cămătaru: Favorita mea este Olanda. Mi-a plăcut mult meciul lor cu Spania. Nu am văzut de mult o echipă să joace atât de bine. Pe de altă parte, favorită dintotdeauna este Germania, care are un joc precis şi nu prea lasă loc de surprize. Chiar şi Italia joacă bine… Vedem, dar eu merg pe mâna Olandei. Mi-a plăcut şi Brazilia–Mexic, chit că s-a terminat 0-0, dar a fost un meci frumos, cu faze la ambele porţi.
Olanda… V-a rămas în suflet perioada petrecută acolo, nu?
Da! M-am simţit extraordinar în Olanda. Am jucat la Heerenven din 90 până în 93, ultimul meci fiind în finala Cupei Olandei când Ajax ne-a bătut cu 5-2, iar eu am marcat un gol. A fost ultimul din carieră. În poartă era Van der Sar. 30.000 de oameni veniți de la Heerenven m-au ovaționat. Mai târziu mi-au făcut meci de retragere și am devenit cetățean de onoare…
Revenind la Mondial, merita România să fie prezentă în Brazilia?
Sub nici o formă nu cred că am fi avut loc la această ediţie a Cupei Mondiale. Cel mai mult am fi izbutit surprize de moment, precum Algeria, dar în n-am fi făcut nicio brânză în Brazilia. Din păcate naţionala noastră se află la un nivel foarte scăzut şi e păcat.
Exact în această perioadă, Ştiinţa câştiga, în urmă cu 40 de ani, primul său titlu…
Da, mi-aduc aminte, în 1974. Eu am ajuns la Craiova imediat după câştigarea titlului. Mi-aduc aminte şi acum că mergeam cu tata la meciuri să-l văd pe Oblemenco, iar după un an jucam alături de el… Mă leagă multe lucruri frumoase de Ştiinţa. Şi fotbalul era altfel, stadioanele erau arhipline, lumea mergea de plăcere la meciuri, ca la spectacol.
V-aţi lăsat de fotbal şi aţi dat lovitura şi ca om de afaceri. Care este secretul?
Şi în afaceri, ca şi în orice altceva, trebuie să ai şi un pic de noroc. Apoi, trebuie să fii serios şi inspirat. Pe când jucam încă la Heerenven am început să cumpăr terenuri. Cumpăram suprafeţe mari, strategice, cu 20.000 de dolari şi le vindeam pe 1,5 milioane. Mi-a mers foarte bine din imobiliare. Am şi un restaurant chinezesc, se ocupă soţia de el. Dar primul business a fost când am devenit agent de jucători. M-am scos repede, când i-am transferat pe Guşatu, Constantinovici şi Mitriţă. Acum nu se mai fac bani. Acum se cheltuie, sau se încearcă menţinerea averii, pentru că sunt taxe mari, greutăţi, este competiţie la orice pe piaţă…
Petrecere cu foştii colegi de echipă
Pentru că are o familie extrem de numeroasă şi foarte-foarte mulţi prieteni, Cămătaru a decis ca de această dată să organizeze două petreceri distincte, în două zile diferite. Astfel, ziua de ieri a dedicat-o prietenilor, marea majoritate foşti colegi de echipă de la Universitatea Craiova, pe care i-a invitat la restaurantul său, iar astăzi va petrece la Strehaia, alături de părinţi şi de familie. “Nu am vrut niciodată cadouri, pentru că am de toate. Am dus-o bine pe toate timpurile. Vreau doar sănătate, atât!”, de-a declarat Cămătaru.
Vânătoare, jogging, mountain bike
Rodion Cămătaru a fost şi a rămas şi acum o persoană foarte activă. Ca hobby, îi place vânătoarea, însă nu ar putea niciodată să împuşte o căprioară. “Mai mult la zburătoare merg”, spune omul de afaceri oltean. Iar ca să se menţină în formă, Cămătaru aleargă zilnic, în parc, 5-7 kilometri. Are şi un sfat pentru persoanele trecute de prima tinereţe: “Luaţi-vă bicicletă! Este cea mai bună după ce ai trecut de 45 de ani. ”
Performer de top
Rodion Cămătaru a evoluat la Ştiinţa 12 sezoane, câştigând două titluri de campion şi patru Cupe. În 1986 s-a transferat la Dinamo, devenind golgeterul Diviziei A, iar un an mai târziu a câştigat trofeul Gheata de Aur a Europei.
A disputat 422 de meciuri pentru echipele de club, din care 377 în Divizia A, 29 la Charleroi și 16 la Heerenveen, marcând 198 goluri în Divizia A, în 15 sezoane. A jucat 47 de meciuri în cupele europene cu Universitatea Craiova și Dinamo București, marcând de șapte ori.
A jucat în de 75 meciuri în echipa națională a României, pentru care a înscris 22 de goluri. El a făcut parte din lotul echipei de fotbal a României la turneele finale de la Campionatul European de Fotbal din 1984 și apoi de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990.