”Este cel mai lung interviu din viața mea”, le-a spus Lucescu ibericilor, care l-au numit ”Alex Ferguson al estului”, informează News.ro.

A avut oferte de la Bordeaux și Rennes

„Să fii fotbalist este maximum, este fără egal. Ca antrenor, președinte, responsabilitatile sunt distincte. Eram foarte dinamic, puteam evolua pe toate posturile din atac. Mi-ar fi plăcut să joc în străinătate. Am avut oferte de la Bordeaux și de la Rennes, dar era dificil să ieși dintr-o țară comunistă. Am jucat peste 70 de meciuri la echipa națională în 13 ani. Astăzi, este ușor să faci 150 de selecții, dar sub Cortina de Fier se jucau numai meciuri oficiale, nu amicale”, își amintește Lucescu de perioada în care a fost fotbalist.

Cutremul din 1977 i-a distrus casa din București

El spune ca a ajuns la Corvinul Hunedoara după ce cutremurul din 1977 i-a distrus casa din București. ”Un an mai târziu mi s-a oferit posibilitatea de a fi antrenor-jucător. Am retrogradat in sezonul 1978/1979, dar anul urmator am promovat, marcând peste 100 de goluri. Aveam un joc rapid, combinativ, diferit de fotbalul care se juca in est atunci”, a spus românul, care a adăugat că nu există defensivă mai bună decât un atac puternic: „Echipele mele, indiferent că au fost din Turcia, Italia, Ucraina, au marcat mai multe goluri decât celelalte. Asta nu înseamnă că nu au avut echilibru: au primit mai puține goluri în același timp. Aici este cheia”. 

”Nu o să uit niciodată calificarea la Euro 1984”

După ce a ajuns cu Corvinul în Cupa UEFA, Lucescu a fost numit selecționer. „Un an am îndeplinit ambele roluri. Petreceam trei zile acasă și trei zile la București, lucrând pentru federație. Ne-am calificat la Euro 1984 dintr-o grupă dificilă, cu Cehoslovacia, Suedia și Italia care venea din postura de campioană mondială și pe care am învins-o cu 1-0 acasă. Nu o să uit niciodată”, a afirmat el, amintind că regimul Ceaușescu i-a interzis apoi să mai fie jucător, pentru a se concentra pe cariera de antrenor.

Mircea Lucescu, prim plan, pe banca echipei naționale a României, alături de secundul Mircea Rădulescu

”Am fost demis la ordinul PCR”

Lucescu le-a povestit spaniolilor că a fost demis de la națională la ordinul partidului comunist după un 4-0 cu Austria, din cauza popularității lui în creștere, apoi a vorbit despre perioada petrecută la Dinamo, echipă cu care a câștigat titlul și Cupa României. El a mai spus că este licențiat în economie, că are un master în comerț exterior și că s-a specializat în economia capitalista, nu in cea comunista. „Am vrut mereu sa calatoresc”, a precizat Lucescu, iar fotbalul l-a dus în Italia. „Il ador”, a spus antrenorul despre fotbalul italian. „Putini tehnicieni straini au stat atat timp in ‘calcio'”, a continuat Lucescu, adaugand ca fotbalul spaniol nu l-a tentat.

”Este o adevarată rușine dispariția echipelor”

Lucescu a trecut apoi in Turcia, unde a castigat titlul atat cu Galatasaray (2002), cat si cu Besiktas (2003). „Cu toti presedintii am pastrat o buna relatie. Cand drumurile noastre s-au separat, ne-am dat mâna și punct”, a explicat antrenorul, care s-a plans apoi de faptul ca multe echipe de traditie dispar: „Antrenorul ar trebui sa ajute clubul să se mențină intr-o situatie financiara buna. Nu am mai vazut atat de multe echipe disparand ca acum. Este o adevarata rusine.”

”La Șahtior mă gândeam să stau un an, doi, dar am rămas 12”

El a vorbit si despre experiența de la Șahtior Donețk, dar și despre actualul său proiect, de la Zenit Sankt Petersburg: ”Mă gandeam ca o sa stau un an, doi, dar am ramas 12. A fost o perioada extraordinara, am castigat opt titluri, sase cupe, Cupa UEFA… În vară am decis sa schimb, deoarece echipa nu a revenit la Donetk si doi ani am fost tot timpul in avioane, departe de casa, fara suporteri. Am mers la Zenit si m-am trezit fără Hulk, fără Garay, acum fără Witsel si cu o echipa cu media de varsta de 29 de ani, cu care s-ar putea câștiga, dar ideea mea este de a crea un proiect de viitor”.

Cotidianul Marca l-a caracterizat pe Mircea Lucescu: ”Alex Ferguson al estului”. ”Il Luce” zice că s-a simțit umilit în fața lui Răzvan

”Nu pot sta în casă”

La 71 de ani, Mircea Lucescu nu se gandeste la retragere. „Atat timp cat am entuziasm si pasiune voi continua. Este incredibil că nu am avut niciun an sabatic, pentru că nu pot sta în casă. Am meritul de a fi fost 40 de ani la acest nivel, in special in fotbalul din Europa de est, care a inceput sa se dezvolte dupa 1990”, a spus el.

E împotriva tehnologiei în arbitraj

Critic deseori la adresa arbitrajelor, Lucescu nu este de acord cu introducerea tehnologiei în acest domeniu. „Văd că se testează tehnologia, dar eu nu o voi accepta niciodată. În fotbal cel mai important nu este ce se întâmplă pe teren, ci ce se discută la bar. Asta este ceea ce aduce oamenii pe stadioane. Cand lucrurile vor fi mai precise, nu va mai fi la fel, va fi mai plictisitor.”

Di Stefano, primul idol

Fiecare perioadă a avut jucătorii ei importanti, spune Lucescu. „Di Stefano m-a impresionat la început pentru ideea pe care a dat-o colectivului. Mai târziu, m-a impresionat Beckenbauer, parea ca plutea prin modul in care se misca si pasa. Apoi a venit Cruyff, care era un geniu. In Italia, m-am confruntat cu Maradona, care avea un nivel incredibil. Apoi i-am antrenat pe Baggio, Ronaldo, Pirlo, Willian…”.

”Hagi era la nivelul lui Maradona”

Cotidianul Marca l-a caracterizat pe Mircea Lucescu: ”Alex Ferguson al estului”. ”Il Luce” zice că s-a simțit umilit în fața lui Răzvan

Hagi reprezinta un capitol aparte pentru Lucescu: „A debutat la națională cu mine la 17 ani. Dacă ar fi ajuns la Madrid cu doi ani mai devreme, ar fi avut o carieră uriașă. Pentru mine era la nivelul lui Maradona”.

Cruyff, Sacchi și Ferguson

În ceea ce privește antrenorii, Lucescu este foarte clar: „Cruyff a revoluționat fotbalul sub aspect tehnic, iar Sacchi fizic și din punct de vedere al sincronizarii tactice, dar cel care a lăsat cea mai mare moștenire este Ferguson. În fotbal este mai ușor sa schimbi antrenorul. Este dificil să rămâi 30 de ani la același club. Un om puternic nu este cel care schimbă femeia de 30 de ori, ci cel care îndură cu aceeași”.

”Acum îmi place Simeone”

Mourinho și Guardiola: ”Sunt doi mari antrenori, inteligenți, care și-au pus amprenta pe fotbalul mondial. Acum, mie îmi place mult Simeone. L-am avut elev la Pisa și la Inter. Diego era ca azi, un mare profesionist cu o inima incredibilă. Era sufletul echipei”.

”Răzvan poate ajunge să antreneze o echipă mare”

Cotidianul Marca l-a caracterizat pe Mircea Lucescu: ”Alex Ferguson al estului”. ”Il Luce” zice că s-a simțit umilit în fața lui Răzvan

În final, Mircea Lucescu le-a spus spaniolilor și despre pasiunea pentru fotbal moștenită de fiul său, Răzvan. „L-am trimis la alte sporturi, să joace tenis, dar nu a vrut. I-am zis: Bine, dedică-te fotbalului, dar nu poți fi decât portar, pentru că altfel vei fi comparat tot timpul cu mine”, i-a transmis tatăl fiului, pe care l-a incurajat fara succes sa se indrepte catre alte sporturi.

„După ce și-a terminat cariera, a ajutat Rapidul în calitate de conducător să câstige un titlu. L-am văzut atât de pasionat și l-am sfătuit să devină antrenor. I-a studiat pe Ancelotti, Mourinho, Capello și face o treabă bună la Xanthi. Poate ajunge să antreneze o echipă mare”, a continuat Lucescu senior.

”M-am simțit umilit în fața fiului meu”

El și-a amintit cu emoție, dar și cu furie de meciul pe care formația Șahtior l-a disputat în faza grupelor Cupei UEFA, în sezonul 2005/2006, cu echipa fiului său, Rapid (scor 1-0 pentru giuleșteni). „Nu s-a mai întâlnit așa ceva. A fost atât de greu să pregătesc meciul încât i-am spus președintelui: „Nu pot”. La conferința de presa l-am văzut pe Răzvan în lacrimi și l-am felicitat în fața tuturor. Mi-amintesc că m-a căutat cineva de la UEFA înaintea partidei și m-a înfuriat. I-am spus că nimeni nu poate pune la îndoială profesionalismul nostru. M-am simtit umilit în fața fiului meu… În sport, dacă trebuie să te lupti cu fiul tau, te lupti si apoi te imbratisezi”, a declarat Mircea Lucescu pentru Marca.

16833141_1110253555751472_1728749320_oIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5