De Razvan Ionascu, Gabriel Chirea,

Presedintele Traian Basescu a conferit ordinul si medalia Meritul Sportiv fotbalistilor din sase generatii: 1962 (castigatori ai Campionatului European de juniori), 1970 (participanta la Campionatul Mondial din Mexic), 1984 (participanta la CE din Spania), Steaua 1986 (castigatoare a Cupei Campionilor Europeni), Generatia de Aur (fotbalistii ce au evoluat pentru echipa nationala intre 1990-2000) si echipa nationala actuala, care merge la turneul final din Austria si Elvetia.


Alaturi de acestia, Basescu l-a premiat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a si pe arbitrul Alexandru Deaconu, cel care a oprit partida Rapid – Steaua dupa ce a fost lovit in cap cu o bricheta. George Copos a comentat ironic decorarea lui Deaconu de Traian Basescu: ‘Ca surpriza sa fie completa, presedintele trebuia sa-l decoreze si pe Gigi Becali. Sunt sigur ca a fost propunerea lui Mircea Sandu, pentru ca altfel nu-mi explic decorarea lui Deaconu’. ‘Ma surprinde aceasta premiere. Deaconu nu cred sa fi luptat la Marasesti sau in batalia pentru Budapesta, nici la Revolutie nu l-am vazut. M-as fi bucurat sa-l fi premiat pe Beldeanu, la cate a facut pentru echipa nationala’, a fost nemultumit si finantatorul Universitatii, Adrian Mititelu.

Directorul Rapidului, Constantin Zotta, a declarat la Sport.ro ca nu considera ca un jucator precum Viorel Moldovan, care a activat atatia ani la echipa nationala, sa fie decorat cu aceeasi distinctie acordata si arbitrului Alexandru Deaconu. ‘Viorel Moldovan, care a jucat 17 ani la echipa nationala, a fost decorat cu aceeasi diploma ca si Deaconu. Explicatia e simpla: Viorel nu a fost suporterul Stelei si nici nu a jucat pentru aceasta echipa’.
Mutu ii aduce in dar presedintelui o minge cu semnaturile tuturor jucatorilor
Traian Basescu primeste tricoul personalizat al nationalei din partea lui Cristi Chivu


Cine a fost premiat la Cotroceni


11 fosti fotbalisti care au castigat CE de juniori in 1962 (Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a);
Mircea Angelescu, fost sef al FRF (Meritul Sportiv clasa I);
Generatia Mexic 1970 (Rica Raducanu, Cornel Dinu sau Mircea Lucescu, cu Meritul Sportiv clasa
a III-a);
Generatia 1980 (Balaci, Camataru, Geolgau sau Iorgulescu – Meritul Sportiv clasa a III-a);
Steaua 1986 (Emeric Ienei – Meritul Sportiv clasa a II-a cu bareta, intreg lotul care a cucerit CCE, inclusiv Hagi – Meritul Sportiv clasa a II-a);
Nicolae Rainea (fost arbitru – Ordinul Serviciul Credincios in grad de ofiter).
Generatia 1990 si cea actuala (Meritul Sportiv clasa a III-a).


Rica: „Materialul’ cand vine?”


Un punct de atractie a fost Rica Raducanu. Cu medalia intr-o mana si cu un pahar de sampanie in cealalta, fostul portar rapidist i s-a adresat presedintelui: ‘Medalie am luat, dar unde e „materialul”, taticu?’, spre hazul celor prezenti.

Desi si Cosmin Contra trebuia sa primeasca distinctia, fundasul nationalei nu a putut fi decorat deoarece i s-a intocmit dosar penal dupa ce a batut un politist anul trecut.


Amintiri cu campioni


Intalnirea dintre fostele mari glorii ale fotbalului romanesc a prilejuit si cateva rememorari ale momentelor petrecute pe teren sau in afara lui.


‘Imi aduc aminte cum am fost primit de Ceausescu dupa castigarea Cupei Campionilor. Eu l-am luat direct cu „Tovarase Nicolae Ceausescu”, iar el ne-a tras putin de urechi ca de ce nu am jucat economicos si am castigat la penalty, cand trebuia sa o facem in primele 90 de minute’, isi aminteste Emeric Ienei. In schimb, Culae Lupescu a vorbit despre intalnirea cu marele Pele, la Campionatul Mondial din 1970. ‘Acum am la fel de multe emotii ca atunci.

L-am tinut cat am putut eu de bine. La o faza m-a scuipat pentru ca reusisem sa-i iau mingea. La faza urmatoare l-am scuipat si eu, ca nu aveam de ce sa plec capul in fata lui, doar aveam aceeasi varsta. Cand ne-am intors in tara, am fost premiati cu 23.000 de lei si am primit o oferta de 1.000.000 de marci’, s-a destainuit tatal actualului director general al FRF.

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 8 aprilie 2020. Berbecii au parte de o zi cu trăiri intense
HOROSCOP

Horoscop 8 aprilie 2020. Berbecii au parte de o zi cu trăiri intense