În sport, ca și în viață, nu e niciodată târziu să te îndrăgostești. I-am iubit pe buldozerul Clay, pe elegantul Lennox Lewis și pe ciocanul Tyson, m-am născut pe victoriile lui Feri Vaștag și Michael Loewe, apoi am scris despre succesele de gladiator ale lui Leonard Doroftei, dar am început să-i apreciez și pe al nostru Gavril, pe aristocratul Mayweather sau pe talentatul Joshua. Oameni și vremuri.
Fără să aibă vreun pedigree ori vreun background, doar din dorința de a face sport și de a avea mai mult curaj și mai multă încredere, Mihai Dobrovolschi (43 de ani) s-a îndrăgostit de nobila artă. Libertatea a fost la un antrenament marca ”Dobro” la sala unde antrenează Robert Cristea, campion național profesionist la semimijlocie, și reporterul poate depune mărturie: după cinci luni de box, cunoscutul realizator radio-tv lovește bine cu pumnii. Chiar și după o jumătate de ceas de încălzire și după un sparring cu Adrian Manolache, colegul nostru fotograf, 28 de ani, practicant de kickboxing, cu șiroaie de transpirație curgându-i pe frunte, ”Dobro” a dovedit că are totul la el. Vorbele taie, ca de obicei, iar mintea e vie, totul e în noul lui vocabular: gardă, croșee, directe, upercut, eschivă… Viață!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d823653b7c6bbf25643f44153ca50036.jpg)
Cum s-a apucat Mihai Dobrovolschi de box: ”De sute de mii de ani, un bărbat e obișnuit să lovească”
Mulți spun că în box nu mai vorbești, lovești! Pentru un om de radio, tăcerea ar putea să-i taie respirația. ”Dobro” vede altfel lucrurile: ”Poți să lovesti folosind cuvintele și, de multe ori, o faci, dacă nu ești atent, nu ești încărcat, dacă n-ai în ce altceva să lovești… De sute de mii de ani, un bărbat e obișnuit să lovească: a vânat, s-a luptat cu alte triburi… Avem gena de luptători în corp, e testosteronul, concurența, spiritul de combativitate. În societatea civilizată, dacă nu lovești, lovești cu vorbele. O faci când vorbești, când înjuri, urlând! Uite, eu am găsit aici, la sala lui Robert Cristea, un mod sănătos și sigur de a invăța box și de a fi sigur pot să-mi exprim masculinitatea în locul potrivit”.
Mihai e sincer, a ajuns fortuit la sală: ”A fost o întâmplare. Aveam un prieten, Dude, mă duceam deja la el, dar târziu, la 23.00, iar eu încep de dimineața la Radio Guerilla. Am auzit de la Mihnea Vasiliu de Robert, era garantat, cum se spune. Am venit și nu-mi pare rău! Mă pregătesc, mă simt bine! Lovesc în saci, lovesc în ring, la sparringuri, antrenorul are sufletul mare, are grijă de fiecare dintre elevii lui!”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7a62e7fe0e7c9c1a3beea3e6c2789a7c.jpg)
Cum s-a apucat Mihai Dobrovolschi de box: ”Am luat vreo trei bătăi la viața mea. Vine un moment când trebuie să înveți să mergi fără frică pe stradă”
De ce box? Există o explicație: ”Am avut vreo trei încăierări la viața mea, am luat bătaie și am fugit. Fuga e sănătoasă, însă, la un moment dat, trebuie să înveți să mergi fără frică cu iubita de mână pe stradă, să nu mai lași capul jos”.
De la Mayweather, la Joshua!
Chiar dacă recunoaște că nu a mâncat box pe pâine la viața lui, Dobro e azi ochi și urechi: ”Boxul e parte din viața mea. De două-trei ori pe săptămână sunt aici, la sală, acum face parte din stilul meu de trai. Practic, nu mai pot fără box! Sincer, înainte nu mă uitam, acum am început să văd lupte, să-l analizez pe Mayweather în apărare. Îmi place Joshua, ce să mai, acum încep să învăț, să-mi placă stitluri, să-mi definesc stilul meu”.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.