Locul unde sute de mii de suporteri au creat și au dărâmat idoli.

Un stadion mare cât o poveste despre mărire și decădere. Despre performanță și emoție. Despre început și sfârșit.

Un stadion care, în mai puțin de trei luni, va fi una cu pământul. Dar va dăinui în inimile jucătorilor și ale suporterilor, care îi vor spune povestea și viitoarelor generații.

În iarba din Ghencea s-a scris prima calificare a unui club din România în finala Cupei Campionilor Europeni, în 1986, acel celebru Steaua – Anderlecht 3-0. Performanța s-a repetat, tot acolo, în 1989, când scorul a fost și mai drastic: Steaua – Galatasaray 4-0. 

Acolo au fost umilite Anderlecht Bruxelles, Glasgow Rangers, Spartak Moscova, IFK Goteborg, Galatasaray Istanbul, FC Bruges, FC Valencia și alte echipe mai mici sau mai mari de pe tot continentul.

În Ghencea au jucat șapte câștigătoare ale Cupei Campionilor / Liga Campionilor: Real Madrid, FC Barcelona, FC Liverpool, Bayern Munchen, Juventus Torino, Benfica, Aston Villa și PSV Eindhoven.

În „Templu” a obținut România calificările la Mondialele din 1990, 1994 și 1998 și la Europenele din 1996 și 2000. Acolo s-au consemnat primele fapte de vitejie ale Generației de Aur, meciurile cu Danemarca, Țara Galilor.

Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”
Recomandări
Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”

Tot în „Templu” s-a consemnat și primul succes contra rivalilor din Ungaria, în 1999. Fanii și-au luat deja brazde cu tot cu certificat de autenticitate. Sâmbătă, fanii vor putea să viziteze ultima oară „Templul”.

Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO

1 steaua1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Marcel Răducanu a jucat în meciul în care s-a inaugurat „Templul”.”E bine că se face alt stadion, dar care Steaua va juca acolo?”

Domnule Răducanu, ați jucat pe 9 aprilie 1974, în meciul Steaua – OFK Belgrad (2-2), când s-a inaugurat stadionul Steaua. Ce amintiri aveți de atunci?
Am atâtea amintiri, și de la acel meci, și de la toate celelalte cât timp am mai jucat acolo, vreo șapte ani. Tribunele erau mereu pline, chiar dacă la peluze erau numai soldați. În vestiar, nu erau scaune separate, erau băncuțe, stăteam câte trei. Eu stăteam cu Constantin Dumitriu IV și cu Ion Ion. Ce atmosferă era, ce caterincă. Eram prieteni și făceam numai șotii. Râdeam singur, în drum spre stadion, numai când mă gândeam la ce urmează la vestiar.

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

Acolo v-ați oprit pe linia porții, la meciul cu Young Boys, din 1979.
Da, le-am dat 6-0 și eu m-am oprit pe linia porții la o fază. Culmea e că, după ani, prin 1984, antrenorul lui Young Boys, Friedhelm Konietzka, a venit la Borussia Dortmund, unde jucam eu. Ne-am amintit de acel meci Steaua – Young Boys.

Ce sentiment vă încearcă acum, când a început demolarea acelui stadion?
Stadionul dispare, dar rămân amintiri multe și foarte plăcute. Bine că se face alt stadion, nu blocuri. Dar care Steaua va juca pe el? FCSB, CSA? Habar n-am care e adevărul.