Omul de știință leton Ivan Kalvinsh, inventatorul meldoniumului, susține că „două milioane de persoane utilizează în mod regulat” acest medicament cardiovascular, care a fost inclus pe lista produselor interzise și a devenit celebru după cazul de dopaj al jucătoarei ruse de tenis Maria Șarapova, informează agenția EFE, citată de agerpres.ro.
„Îl recomand tuturor. Eu îl folosesc, la rândul meu, atunci când sunt epuizat și îmi simt capul obosit. Îl iau timp de zece zile și sunt ca nou”, a precizat Kalvinsh, 68 de ani, care trăiește la Riga, capitala Letoniei.
Acesta s-a declarat „dezgustat” de decizia Agenției Mondiale Antidoping (AMA) de a interzice meldoniumul fără a-l consulta pe inventatorul său și fără să prezinte analize clinice care să confirme că substanța majorează randamentul sportivilor profesioniști.
„În urmă cu cinci ani, un profesor care vorbea germana m-a contactat pentru a-mi pune întrebări pe acest subiect. Credeam că totul a fost clarificat. Este inacceptabil să consideri dopant un produs aflat pe piață de 23 de ani”, a adăugat Kalvinsh, care a conceput medicamentul în 1976, estimând că a interzice meldoniumul „este ca și cum ai interzice aspirina, doar pentru că este populară printre sportivi”.
„Meldoniumul este unic, nu are echivalent în lume. Poate că de aceea, din snobism, țările occidentale au decis să-l interzică. Cum noi nu îl avem, hai să-l interzicem”, a acuzat omul de știință leton. Acesta a adăugat că produsul său „a salvat vieți”, dovedindu-se util în mod special în cazul sportivilor profesioniști care își supun inima la eforturi inumane.
Referindu-se la cazul Mariei Șarapova, depistată pozitiv la meldonium în timpul Openului Australiei din luna ianuarie, Ivan Kalvinsh consideră în această afacere este vorba de „multă politică”.
„Au vrut să amestece sportul cu politica. Nu există cercetări care că confirme că meldonium este un produs dopant. Ceea ce s-a întâmplat este că au descoperit că numeroși campioni din această regiune, precum Șarapova, îl folosesc. Acesta este motivul”, a explicat Kalvinsh.
Acesta crede că este „logic” ca sportivii care utilizează meldonium să obțină „rezultate mai bune”, pentru că dacă este liniștit și nu se teme pentru inima sa, antrenamentele sale vor fi mai intense și va concura mai bine.
„Sportivul care ia medicamentul meu poate să forțeze și să dea totul fără niciun risc. Însă acesta nu este dopaj. Meldonium îi protejează inima, însă randamentul său depinde în exclusivitate de calitățile sale fiziologice. Nimeni dintre cei care îl utilizează nu se transformă în superman peste noapte”, a conchis Ivan Kalvinsh.
Omul de știință a recunoscut că meldoniumul a fost utilizat de armata sovietică în timpul invaziei din Afganistan (1979-1989), unde lipsa de oxigen din cauza altitudinii reprezenta o gravă problemă pentru soldați.
Pe de altă parte, chiar dacă regretă interdicția impusă de AMA, Kalvinsh consideră în același timp că această decizie „confirmă că medicamentul funcționează și este util” și nu crede că acest lucru va avea vreun impact în privința comercializării sale.
„Îl recomand tuturor, atât celor sănătoși, cât și celor care suferă cu inima. Este medicamentul cel mai puțin periculos din lume între cele prescrise pentru insuficiențe cardiovasculare. Lista sa de contraindicații este insignifiantă. Doar în 1,5-2 la sută din cazuri dezvoltă alergii, mai puțin decât căpșunile”, a mai spus inventatorul meldoniumului.