Început ca o ambiţie personală a patronului Gigi Becali, în urmă cu un an, noul centru de pregătire a juniorilor clubului “roş-albastru” şi-a arătat deja valoarea.
Steaua II a promovat în liga secundă, toate grupele de vârstă, pentru care există competiţii, sunt calificate la turneele finale ale campionatelor naţionale de juniori, iar în doi ani se aşteaptă ca măcar cinci juniori să promoveze în lotul echipei mari.
Academia Steaua vrea să schimbe radical modul de pregătire a tinerilor, începând cu metodele de pregătire şi până la mentalitatea şi viaţa extrasportivă. “Avem selecţii la nivel naţional şi încercăm să alegem doar fotbaliştii talentaţi, inteligenţi şi cu personalitate. Începând de la vârsta de şase ani, jucătorii selectaţi sunt scutiţi de toate taxele şi, de asemenea, beneficiază de toate facilităţile, toate costurile urmând a fi suportate de către clubul nostru. Nu putem compara bugetul nostru cu cel al marilor cluburi din Europa, dar încercăm să luăm ce au mai bun şcolile de fotbal consacrate ale lumii. Curând vom trimite antrenori la specializare în străinătate, iar în următorii doi ani aşteptăm ca măcar cinci juniori să facă saltul spre marea performanţă”, a explicat Ilie Alexe, managerul Centrului de Copii şi Juniori.
Toate grupele sunt calificate la turneele finale
Peste 250 de juniori, cu vârste între 6 şi 17 ani, care alcătuiesc 11 grupe de vârstă, se pregătesc în fiecare zi, numai cu gândul că într-o zi vor ajunge să apere culorile Stelei. Până atunci, ei încearcă să demonstreze că investiţia care s-a făcut nu este în zadar. Dintre aceştia, peste 40 au fost deja convocaţi la loturile reprezentative ale României. “Cei mai mici jucători pe care îi pregătim evoluează în competiţiile de minifotbal, unde întâlnesc adversari cu doi ani mai mari. De la grupa juniorilor născuţi în 1994 şi mai jos, toate seriile au terminat meciurile de calificare la turneele finale pe primul loc. Pot spune că reprezentăm cel mai bun centru de copii şi juniori din ţară. În România suntem numărul 1”, dezvăluie oficialul stelist.
Jucătorii din afara Bucureştiului, 34 la număr, sunt cazaţi în căminul clubului, aflat în bulevardul Preciziei, la patru kilometri de stadion. Acesta dispune de 22 de camere, cu câte două, trei, respectiv, patru paturi. Când vine vorba de condiţii, conducerea clubului nu ţine cont de cheltuieli, fiecare cameră fiind dotată cu baie proprie, frigider, televizor şi aer condiţionat. |
Condiţii de 5 stele
Cei peste 250 de juniori se antrenează acum pe un teren sintetic şi pe unul cu iarbă, ambele omologate de UEFA pentru competiţii şi prevăzute cu tribune de câte 1.000 de locuri, iar copiii dispun de un teren sintetic de dimensiuni reduse. Până la toamnă, conducerea grupării din Ghencea a anunţat că toate terenurile vor fi dotate cu nocturnă. Alte 15 vestiare, o sală de forţă şi o unitate de recuperare deservesc Academia. Până la ora actuală stafful este compus din 15 antrenori, doi antrenori cu portarii, doi preparatori fizici, un doctor, un asistent şi un fizioterapeut.