SportNews.ro: Costele, au trecut deja 20 de ani de la turneul final din America.
Costel Gâlcă: Da, din păcate, vorbim mai mult despre ceea ce s-a întâmplat cu deja atât de mult timp în urmă, în loc să discutăm despre performanţe actuale.

Te aşteptai să fii convocat? Aveai totuşi doar 22 de ani.
În preliminarii nu mai ştiu dacă am jucat (n.r. – a evoluat doar la partida din deplasare cu Insulele Feroe, scor 4-0, care a fost şi jocul de debut al lui Anghel Iordănescu în postura de selecţioner), dar am prins multe amicale înainte de turneul final. Prezenţa la Mondial a reprezentat ceva fantastic pentru mine, pentru că am luat contact cu atmosfera senzaţională care se crează în jurul unei asemenea competiţii şi m-a ajutat să scap de emoţii la următoarele turnee finale la care am jucat.

„Nea Puiu ne-a «rupt» atunci mai mult pe noi, cei din ţară!”

Cum a fost cantonamentul din Italia care a precedat Mondialul. Mulţi jucători s-au văitat că Iordănescu v-a «rupt» cu pregătirea!
Nea Puiu ne-a «rupt» atunci mai mult pe noi, cei din ţară. Dar eu ştiam la ce să mă aştept, eram obişnuit, fiindcă lucrasem împreună şi la Steaua.

Iordănescu a dezvăluit că, speriaţi de duritatea acelui cantonament, chiar liderii naţionalei au încercat să-l dea jos.
Nu ştiu nimic. Astea erau, probabil, discuţii între liderii echipei. Eu eram cu cei „mici”. Dar cred că a fost mai mult o glumă.

Ai jucat doar şase minute cu SUA şi cinci minute cu Argentina. Visai să evoluezi mai mult?
Acele minute au contat enorm, dar au trecut aşa de repede de parcă ar fi fost o clipă. A fost ca şi cum nea Puiu mi-ar fi zis: «Intră!», iar apoi, imediat: «Ieşi!». La început, nici nu visam să merg acolo, dar, după ce am fost sigur de convocare, am sperat, ca fiecare dintre tinerii din lot, că o să jucăm. Un minut, mai multe, important era să joc. Realizam că nu puteam să intru prea mult, că prezenţele mele depindeau de eventuale accidentări ale colegilor sau de suspendările lor.

„Hagi zicea că o să-i dea gol de la distanţă lui Cordoba”

Cum a fost meciul cu Columbia? Cum s-a motivat echipa noastră împotriva formaţiei pe care Pele o indica drept favorită la câştigarea titlului suprem?
Concentrarea a fost extraordinară. Ţin minte că Hagi chiar zicea că o să-i dea gol de la distanţă portarului columbian, pentru că îl urmărise în multe meciuri şi vedea că iese mereu din poartă. Să crezi că reuşeşti e decisiv!Costel Gâlcă a jucat 68 de meciuri în echipa națională

A urmat şocul cu Elveţia.
A fost un accident! Dar unul important, pentru că ne-a ajutat să ne concentrăm total la următoarele meciuri. Acolo a contat mult şi atmosfera super-încinsă din sala de la Detroit. Pentru că era sală, nu stadion. Era greu să respirăm şi pentru noi, cei de pe banca de rezerve. Atunci am căzut după golul al doilea, care a fost precedat de un henţ. Dar echipa a reacţionat foarte bine şi a arătat că a fost doar un accident.

A urmat SUA, meci în care ai debutat la turneul final. Ţi-au tremurat picioarele?
Nu. Mai jucasem contra americanilor într-un turneu în Hong-Kong. Ştiam că au calitate, dar şi că îi putem învinge. În Hong-Kong i-am bătut cu o echipă formată numai din jucători din ţară. Am avut emoţii, dar când am intrat pe teren mi-era gândul numai să alerg, să stau bine în teren, să ating mingea cât mai mult şi cât mai bine. Au fost doar câteva minute, dar pentru mine au trecut foarte repede.

„Pe bancă era mai bine”

Atunci a fost parcă mai cald decât la toate celelalte jocuri.
Da, a fost foarte cald. Erau cred 38-39 de grade, dacă nu mai mult. Pe bancă era cel mai bine, pentru că erau un soi de aeroterme cum sunt cele de la terasă şi ne venea şi aer rece, dar şi apă…

Ai intrat pe final şi în cea mai răsunătoare victorie a naţionalei, 3-2 cu Argentina.
Abia a doua zi am realizat ce a însemnat să intru pe teren contra Argentinei, mai ales la un asemenea succes. Ne uitam la Maradona, îl vedeam undeva în spatele nostru, prin dreapta băncii de rezerve. M-am uitat la el după golurile noastre. M-a impresionat cum se lua cu mâinile de cap, cum plângea.

După meci aţi avut vreun contact cu el? L-aţi mai văzut?
Nu! Era suspendat, nici pe la vestiare n-avea voie.

Constantin Gâlcă a fost una din piesele de bază ale tricolorilor la Euro 96

„Presiunea nu poţi s-o antrenezi”

Dacă intrai şi cu Suedia, ai fi avut curajul să execuţi una dintre loviturile de departajare? Tu nu prea ratai la Steaua.
E, am mai ratat şi eu. Nu ştiu dacă mă punea antrenorul să execut.

Gică Popescu a dezvăluit în biografia sa că după meciul cu Suedia l-a văzut pe Prunea cum se hlizea în holul hotelului.
Nu mai ştiu ce am făcut după acel joc. Era o tristeţe imensă. Toţi ne vedeam în semifinale. Eu mă gândeam că poate o să am şi şansa să joc, fiindcă ştiam că avem doi-trei jucători suspendaţi. Dar presiunea nu poţi s-o antrenezi.

68 de meciuri şi 4 goluri a strâns Costel Gâlcă în tricoul naţionalei României

De ce n-a făcut niciodată schimb de tricouri

Costel Gâlcă are tricourile cu care a jucat în America, fiindcă n-a obişnuit să facă niciodată schimb cu adversarii. Constantin Gâlcă„Eu niciodată nu m-am dus la cineva să cer tricoul, pentru că cine ştie, poate unul vrea să-l dea, altul nu. Am vrut să evit momentele penibile. A, când vreun jucător mai tânăr a venit la mineşi l-a cerut, I l-am dat. Dar eu nu m-am dus după nimeni”, ne-a mai declarant Costel Gâlcă. „DVD-uri cu meciurile din America parcă am, nu mai ştiu exact pe unde. Nu m-am mai uitat la ele de mult timp”, ne-a mai precizat „Costelinho”.

Ce l-a impresionat în America

Atunci, în 94, am fost prima dată în State. Am prins şi sărbătoarea lor naţională, 4 iulie. Au dat cu artificii toată ziua. Ce m-a impresionat era felul lor de a fi. Faptul că arătau atât de diferit, dar toţi, laolaltă, erau la fel de mândri că sunt americani”, şi-a mai amintit Costel Gâlcă. „Am jucat la Los Angeles, la Detroit, la San Francisco, dar cel mai mult mi-a plăcut New-York-ul. Înainte să plecăm din State, am mai stat trei zile în New York. Mă plimbam cu Panduru pe străzi şi eram atât de impresionaţi de ceea ce vedeam, străzile acelea pe care le-am văzut în atâtea filme, tot”, ne-a mai declarant fostul închizător al Stelei.

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Observatornews.ro
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Știrileprotv.ro
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)