Cei patru sportivi sunt: Albert Saritov (Rusia) la lupte libere, Evgheni Orlov (Ucraina) la greco-romane, Kateryna Sassa (Ucraina) și Kateryna Zhydachevska (Ucraina) la lupte feminin.
”Noi acum suntem avansați pentru naturalizarea unor sportivi. S-a dat o Ordonanță de Guvern pentru naturalizare și recent a promulgat-o președintele. Această ordonanță este inițiată de noi, de președinții de federații, și de COSR. Iar noi la federație avem dosarele pregătite pentru patru sportivi străini, un rus la lupte libere, Albert Saritov, un ucrainean la greco-romane, Evgheni Orlov, și două ucrainence la lupte feminin, Kateryna Sassa și Kateryna Zhydachevska. Toți patru sunt deja în România, se antrenează cu loturile noastre naționale și avem și dezlegările din partea federațiilor din Rusia și Ucraina. Cu excepția lui Orlov, unde nu avem fizic dezlegarea, dar este doar o formalitate pentru că avem deja acordul federației ucrainene”, a spus Pîrcălabu.
El a adăugat că pentru a reprezenta România la Campionatele Mondiale, Europene și la turneele de calificare, cei patru au nevoie de buletin și rezidență în România, în timp ce pentru Jocurile Olimpice este necesar pașaport. ”Dacă vom reuși să parcurgem toți pașii, atunci ne vom prezenta la turneele de calificare la Jocurile Olimpice cu ei. Sunt sportivi de foarte mare valoare, au confirmat deja pe plan internațional. Din momentul în care le facem buletin și rezidență în România, pentru că avem deja dezlegările federațiilor lor, ei se pot lupta la Campionatele Europene și Mondiale și la turneele de calificare pentru România. Am depus dosarele lor la MTS pentru avizare, iar din momentul în care au și pașaport românesc pot reprezenta România și la Jocurile Olimpice. Practic, în martie putem conta pe ei la Campionatele Europene și în aprilie la turneele de calificare la JO”, a explicat el.
În cazul în care vor ajunge să reprezinte România la Jocurile Olimpice, cei patru sportivi vor intra cu siguranță în cărți pentru medalii la categoriile lor, este de părere președintele. ”Important este că avem deschidere, iar acum suntem susținuți juridic prin această Ordonanță de Guvern. Lumea bună a luptelor ne respectă și are încredere în noi să vină să lupte sub steagul României. Noi ne-am onorat toate promisiunile față de ei și acum sperăm să apară și rezultatele. Dacă rezolvăm cu cetățenia și se și califică atunci pot reprezenta România la Rio. Ei chiar ne pot aduce medalii la Jocurile Olimpice de la Rio. Cu ei mergem la medalii, e clar”, a menționat șeful FRL.
”Cu excepția sportivilor din Republica Moldova, pe care nu îi considerăm străini, ci repatriați, este prima oară când vom naturaliza sportivi. Ce a fost mai greu a trecut, mă refer la obținerea dezlegărilor de la federațiile lor naționale. Acum urmează rezolvarea rezidenței și apoi, pasul un pic mai greu cu depunerea jurământului și pașaportul românesc”, a mai spus Pîrcălabu.
În vârstă de 30 de ani, rusul Albert Saritov poate evolua la lupte libere la două categorii, 84 și 96 kilograme. El a câștigat în 2011 medalia de bronz pentru Rusia la Campionatele Mondiale de la Istanbul la categoria 84 de kilograme.
Ucraineanul Evgheni Orlov (26 de ani) este dublu medaliat la greco-romane, categoria 120 de kilograme, la Campionatele Europene, bronz la ediția din 2012 de la Belgrad și argint în 2013, la Tbilisi. În 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra unde a ajuns până în turul al treilea la categoria sa.
Kateryna Sassa din Ucraina are 24 de ani și a concurat la 75 de kilograme, în timp ce compatrioata sa, Kateryna Zhydachevska, are 22 de ani și e la cat. 58 kilograme.
Președintele Klaus Iohannis a semnat la 15 decembrie decretul privind promulgarea legii potrivit căreia persoanelor fără cetățenie sau străine care contribuie la promovarea României prin performanțe sportive li se poate acorda cetățenia română la cerere.
Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 37/2015 pentru modificarea și completarea legii cetățeniei române prevede că cetățenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțele deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiții: solicitantul va reprezenta România în loturile naționale, în conformitate cu reglementările statutare ale federației sportive internaționale la care țara noastră este afiliată și solicitantul își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori specific societății românești.