Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat, duminică, pe site-ul oficial, că în această lună ia start proiectul Departamentului Medical al forului privind dotarea cu defibrilatoare şi cursuri de prim ajutor.
Proiectul prevede dotarea fiecărui membru afiliat cu câte un defibrilator extern automat. Odată cu predarea acestor aparate către membrii săi afiliaţi, FRF va organiza cursuri de prim ajutor în cadrul cărora vor fi demonstrate de către specialişti în domeniu cele mai eficiente metode de management al situaţiilor de urgenţă ce pot surveni în activitatea sportivă.
Acest proiect a fost susţinut şi finanţat de către UEFA în totalitate, se va desfăşura pe parcursul a patru luni şi va cuprinde opt acţiuni la nivel naţional. Primele întâlniri sunt programate în 12 şi 15 decembrie, la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia.
Un studiu efectuat de FIFA în 126 de ţări membre pe o perioadă de 10 ani, şi publicat în 2013 în Brittish Journal of Sports Medicine, arată că 23 de jucători din 112 cu stop cardiorespirator (20,5%) au supravieţuit. 12 din 22 de jucători (54,5%) trataţi cu un defibrilator direct pe teren au supravieţuit.
Departamentul Medical al FRF va colabora cu Centrul Medical de Excelență FIFA
„Pentru urmărirea şi studierea unor astfel de evenimente tragice apărute atât la nivel profesionist, dar şi la nivel de amatori, Departamentul Medical este în cursul parafării unei colaborări cu Centrul Medical de Excelenţă FIFA din cadrul Universităţii din Saarland, Germania”, se mai arată pe site-ul FRF.
La 6 mai, jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Ekeng a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde i s-au aplicat manevre de resuscitare aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.
În raportul de necropsie se specifica faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiaritmie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. “Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arată în raport.