Fotbalul românesc, care nu mai scoate capul îl Europa (n-avem nicio formație în grupele Ligii Europa), trăiește exclusiv din amintiri. Iar o astfel de amintire de neuitat rămâne succesul pe care Oțelul Galați l-a repurtat în fața marelui Juventus Torino, acum 30 de ani, pe 7 septembrie 1988.

Gălățenii antrenați atunci de Cornel Dinu și de Ioan Strobiș, în formula Tudorel Călugăru, Surian Borali (72 Adrian Oprea), Viorel Anghelinei, Mario Agiu, Popescu Gelu, Marius Stan, Nicolae Burcea, Ion Profir, Eugen Ralea(56 Ionel Drăgoi), Haralambie Antohi, Octavian Popescu, au lăsat-o cu gura căscată pe ‘Bătrâna Doamnă. Juventus este mai galonat club italian. Ion Profir a adus victoria românilor, în urma unui penalty. Meciul s-a terminat cu scorul de 1-0. La retur, 5-0 pentru Juve.

”Putea fi 2, 3-0 pentru italieni”

Sdrobiș are sentimente amestecate despre duelul cu Juventus, și nu doar pentru că, la retur, italienii au făcut show. ”Jumătate este bucurie, jumătate este tristețe. Au fost patru ani de muncă, înainte de acel meci, să promovăm din liga a treia până în cupele europene. A fost și munca regretatului Costică Rădulescu. Am plecat în concediu știind că o să fiu antrenorul principal echipei. Când m-am întors, l-au pus pe Cornel Dinu «principal». Am vrut să renunț, dar am rămas «secund», căci era și munca mea acolo. Despre meciul-tur, ce pot să spun? Au dat în bară, au dat în portar. Putea fi 2, 3-0 pentru italieni, dar a ieșit bine pentru noi. Se mai întâmplă. La retur, eu am stat pe bancă, plecasem la altă echipă, aveam și aprobare de ARO de la ăia, dar am cedat și m-am întors la Oțelul. Echipa pierdea în campionat, iar conducerea l-a dat afară pe Dinu și m-a pus pe mine antrenori principal. Am căzut în freză, la retur!”, a povestit, astăzi, Strobiș, stabilit, la 72 de ani, la Târgu Ocna.

Ioan Sdrobiș

Când va mai câștiga o echipă în fața unei forțe mondiale? ”Nu vedeți că ne bat luxemburghezii? Acum vreo 15 ani îi spuneam lui Ovidiu Ioanițoaia, la o emisiune, că o să ajungem să ne-o «furăm» de la albanezi. Uite că albanezii ne-au bătut și ne-au eliminat de la Euro 2016. Nici Baba Vanga nu poate prezice când vom mai obține o astfel de victorie. Cum spuena Brucan, vor mai trece 20 de ani să ne ridicăm”. 

OȚELUL GALAȚI – JUVENTUS TORINO 1-0 (0-0)
Meci disputat pe 7 septembrie 1988 în turul I al Cupei UEFA;

Stadionul „Dunărea” – 30.000 spectatori;

A marcat: Profir 59 – penalty.

OŢELUL: Călugăru – G. Popescu, Anghelinei, Agiu, Borali (72 Ad. Oprea) – Burcea, Stan, Profir, O. Popescu – Ralea (56 Drăgoi), Antohi. Antrenor: Cornel Dinu

JUVENTUS: Tacconi – Napoli, Bruno, Brio, De Agostini – Cabrini, Marocchi, Rui Barros, M. Laudrup – Mauro, Altobelli. Antrenor: Dino Zoff

Italienii au venit cu danezul Michael Laudrup, cu Antonio Cabrini, unul dintre cei mai buni fundași italieni ai tuturor timpurilor, cu Marco Altobelli, imbatabil în duelurile aeriene, deși era pe final de carieră, și cu Rui Barros, ‘titirezul portughez. Pe banca italienilor, legendarul Dino Zoff!

La retur, Juve s-a impus cu 5-0, calificându-se în turul al doilea al Cupei UEFA.

Ion Profir, marcatorul golului: ‘Nu se aştepta nimeni să câştigăm, era important pentru noi să nu ne facem de râs. Am întâlnit un club foarte mare, care avea în componenţă numai jucători de top pentru acele timpuri: Rui Barros, Laudrup, Altobelli, Cabrini. Pe Cabrini, eu l-am avut în marcaj. Toţi ne-am făcut bine treaba şi a contat mult aportul publicului.

Competiția avea să fie însă câștigată de Napoli, cu Diego Armando Maradona lider, care a învins-o în finală pe VfB Stuttgart, cu superatacantul Jurgen Klinsmann pe teren, în urma a două meciuri disputate (2-1 și 3-3).

Dintre echipele românești, doar Steaua a fost aproape de a o învinge pe Juventus, remizând alb, în decembrie 1995 , pe o zăpadă abundentă, în grupele Ligii Campionilor.

La retur, 3-0 pentru Juve, cu Del Piero în mare formă și cu un Bogdan Stelea spectator la parabolele desenate de ‘Pinturicchio.

De asemenea, în 1999, Ceahlăul a remizat cu Juventus, sub Pietricica, scor 1-1. în Cupa Intertoto. Pentru pietreni a punctat Daniel Scânteie. Italienii, conduși de Carlo Ancelotti, i-au adus în România pe Van der Saar, Ferrara, Tacchinardi, Zambrotta, Kovacevici și Nicola Amoruso.

Citește și:

REMEMBER. Trăim doar din amintiri! 28 de ani de la singura victorie împotriva echipei Juventus Torino. Cum arată acum eroul partidei / GALERIE FOTO & VIDEO

Urmărește-ne pe Google News