MENIU CAUTĂ
, de Daniel Conţescu

REMEMBER. Trăim doar din amintiri! 28 de ani de la singura victorie împotriva echipei Juventus Torino. Cum arată acum eroul partidei / GALERIE FOTO & VIDEO

Distribuie

Fotbalul românesc, aflat pe fundul oceanului, trăiește exclusiv din amintiri. Atât i-a mai rămas.

Au trecut 28 de ani de la singura victorie obținută de o echipă românească în fața marii Juventus Torino! Pe 7 septembrie, Oțelul Galați, cu Cornel Dinu pe bancă, o lăsa cu gura căscată pe ”Bătrâna Doamnă”. Juventus este mai galonat club italian, cu 62 de trofee câștigate în toate competițiile (AC Milan are 52, iar Inter – 39).

 

Ion Profir a adus victoria românilor, în urma unui penalty bine executat. Meciul s-a terminat cu scorul de 1-0.

OȚELUL GALAȚI – JUVENTUS TORINO 1-0 (0-0)
Meci disputat pe 7 septembrie 1988 în turul I al Cupei UEFA;

Stadionul „Dunărea” – 30.000 spectatori;

A marcat: Profir 59′ – penalty.

OŢELUL: Călugăru – G. Popescu, Anghelinei, Agiu, Borali (72′ Ad. Oprea) – Burcea, Stan, Profir, O. Popescu – Ralea (56′ Drăgoi), Antohi. Antrenor: Cornel Dinu.

JUVENTUS: Tacconi – Napoli, Bruno, Brio, De Agostini – Cabrini, Marocchi, Rui Barros, M. Laudrup – Mauro, Altobelli. Antrenor: Dino Zoff

Italienii au venit cu danezul Michael Laudrup, cu Antonio Cabrini, unul dintre cei mai buni fundași italieni ai tuturor timpurilor, cu Marco Altobelli, imbatabil în duelurile aeriene, deși era pe final de carieră, și cu Rui Barros, ”titirezul” portughez. Pe banca italienilor, legendarul Dino Zoff!

La retur, Juve s-a impus cu 5-0, calificându-se în turul al doilea al Cupei UEFA.

Ion Profir, marcatorul golului: ”Nu se aştepta nimeni să câştigăm, era important pentru noi să nu ne facem de râs. Am întâlnit un club foarte mare, care avea în componenţă numai jucători de top pentru acele timpuri: Rui Barros, Laudrup, Altobelli, Cabrini. Pe Cabrini, eu l-am avut în marcaj. Toţi ne-am făcut bine treaba şi a contat mult aportul publicului”.

Competiția avea să fie însă câștigată de Napoli, cu Diego Armando Maradona lider, care a învins-o în finală pe VfB Stuttgart, cu superatacantul Jurgen Klinsmann pe teren, în urma a două meciuri disputate (2-1 și 3-3).

Dintre echipele românești, doar Steaua a fost aproape de a o învinge pe Juventus, remizând alb, în decembrie 1995 , pe o zăpadă abundentă, în grupele Ligii Campionilor.

La retur, 3-0 pentru Juve, cu Del Piero în mare formă și cu un Bogdan Stelea spectator la parabolele desenate de ”Pinturicchio”.

bans

FOTO: Facebook Ion Profir

De asemenea, în 1999, Ceahlăul a remizat cu Juventus, sub Pietricica, scor 1-1. în Cupa Intertoto. Pentru pietreni a punctat Daniel Scânteie. Italienii, conduși de Carlo Ancelotti, i-au adus în România pe Van der Saar, Ferrara, Tacchinardi, Zambrotta, Kovacevici și Nicola Amoruso.

Citește mai multe despre Cornel Dinu, juventus și Otelul pe Libertatea.

Comentarii