„Nu mă văd antrenând din nou naţionala. Nu iau în calcul aşa ceva. Nu mă mai gândesc că aş putea ajunge vreodată la naţională. Am plecat pe alt drum, al politicii. În 1994 era să fiu dat afară de la naţională, cu câteva zile înainte de turneul final din SUA! Mircea Angelescu, care avea funcţie onorifică la FRF, dar care se spunea că el conducea – de fapt – federaţia, i-a spus preşedintelui Mircea Sandu: ”Uite, băieţii mi-au spus că a fost prea dură pregătirea în Italia. Să-l dăm afară pe Iordănescu!”. Eram în America, după amicalul cu Suedia, încheiat la egalitate! Mircea Sandu a decis să nu mă schimbe. Îi era şi lui, probabil, teamă să nu ne facem de râs în lume! Eram deja la Mondiale!”, a dezvăluit Generalul.
„Parcă urcam pe Alpe dHuez”
Naţionala efectuase între 18 şi 28 mai 1994 un stagiu de pregătire în staţiunea montană Bormio (Italia), aflată la o altitudine de peste 1.200 de metri. „Programul a fost draconic. Ne scula la 7 dimineaţă, ne dădea o linguriţă de miere şi ne trimitea la alergare în pantă, prin pădure! Punea secunzii după noi şi ne omora cu ozonificarea. Două ore dura nenorocirea. La 9.00, reveneam la hotel, pentru mic dejun, apoi, la 11.00, alt antrenament tare de 90 de minute. Masa de prânz, două ore de odihnă, apoi, seara, iar urcam munţii. Mai avea puţin şi ajungeam pe vârful Alpe dHuez! Eram morţi, laţi, în fiecare seară! Nici nu mai puteam vorbi”, îşi aminteşte unul dintre tricolori. Iar Gică Popescu a confirmat în cartea scrisă de jurnalistul Daniel Nanu: „A fost cel mai dur cantonament din viaţa mea”.
Succes cu „Brescia romena”
În acel stagiu, România a jucat un amical cu „Brescia romena”. Rupţi din cauza pregătirii spartane, „tricolorii” au bătut greu, 1-0 prin golul lui Ilie Dumitrescu. În acel moment Brescia juca în Serie B, unde Hagi depăşise momentele grele – a fost chiar rezervă – reuşind să promoveze cu „rândunelele”.
S-a plecat pe 30 mai 1994
După întoarcerea acasă şi reunirea de la Săftica, ai noştri au luat cap-compas America. Au plecat pe 30 mai 1994. Călătorie de jumătate de Glob până în California, pe malul Pacificului. 24 de ore, cu tot cu escale. În 1930, „tricolorii” lui Octav Luchide mergeau două zile cu trenul până la Genova, apoi 14 ore cu vaporul, celebrul Conte Verde, până la Montevideo, în Ururguay.
Revolta de după Suedia
În SUA, pe terenul „Trabucco Hills High School”, din Passadena, la 12 iunie 1994, românii au disputat un amical cu Suedia (1-1), gol Hagi. Cu Suedia aveam sa ne revedem…Atunci, pe fondul altor nemulţumiri, după meci, liderii naţionalei ar fi solicitat demiterea lui „nea Puiu”. Cert e că a doua zi după jocul de verificare, „nea Puiu” a lăsat biciul jos şi şi-a dus băietii la Disneyland-ul din Anaheim. Acolo unde ai noştri s-au „pregătit” la casa bântuită pentru meciul cu „banditii” lui Valderrama.
Discuţii şi după victoria cu Belgia
„Generalul” Iordanescu preluase naţionala la 22 iunie 1993, după dezastrul de la Kosice. A urmat 4-0 în Feroe, 2-1 cu Belgia şi succesul de la Cardiff. Şi World Cup! Conform unor alte surse, liderii echipei ar fi încercat un „puci” şi după meciul cu Belgia, neconfirmat, însă, clar, de nici o sursă.
De la un hotel la altul
La început, delegaţia din care făcea parte şi Gabi Balint, retras în 93 şi desemnat director sportiv al FRF, a ales „Hyatt Hotel”, din Newport Beach, la 50 de kilometri de arena „Rose Bowl”, din Pasadena (California), într-o oază de verdeaţă şi de linişte. În preajma meciurilor, lotul s-a mutat la Embassy Suites, în Arcadia. Apoi, pentru partida cu Elveţia, lotul s-a mutat la Northfeld Hotel, din Detroit.
Cum stăteau tricolorii în camere
Mihali – Prunea
Chiriţă – Vlădoiu
Petrescu – Popescu
Răduciou – Lupescu
Selymes – Dorinel Munteanu
Stângă -Papură
Belodedici – Dumitrescu
Hagi – Ivan
Preda – Stelea
Prodan – Moldovan
Panduru – Gâlcă
„Ne-a cam fost frică de meciul cu Columbia. Toată lumea se aştepta să ne distrugă. Înaintea turneului, marele Pele îi vedea pe columbieni campioni mondiali, pentru că se calificaseră primii din America de Sud. Zdrobiseră Argentina cu 5-0, în deplasare”.
„Am organizat şi nenumărate şedinţe video de studiu a adversarului. Ştiam totul despre Columbia! Principalul nostru scop a fost să-l blocăm pe Valderrama. Am avut două puncte fixe de marcaj, Lupescu la Valderrama şi Gică Popescu la Rincon. Aici a fost cheia meciului! I-am blocat la mijloc, astfel că atacanţii n-au avut mingi”.
Filmaţi de americani
România s-a calificat în „optimi” de pe primul loc în grupă, cu şase puncte. După victoria împotriva Columbiei (3-1), „tricolorii” au pierdut cu Elveţia, 1-4, şi au învins SUA, 1-0, în meci decisiv. Referitor la partida cu reprezentativa-gazdă, fostul selecţioner are o amintire interesantă: „Înaintea întîlnirii cu americanii, selecţionerul SUA, Bora Milutinovici, m-a invitat la el acasă. Eram prieteni. L-am refuzat pentru a evita speculaţiile. Mi-a zis că prietenia e una, fotbalul e altceva. Cînd am văzut că insistă, am crezut că vrea să mă tragă de limbă. A început să rîdă: «Stai liniştit, ştiu totul despre voi! Am toate antrenamentele tale filmate!». Campusul universitar în care ne-am pregătit era supravegheat de camere video!”.
„Cînd i-am spus că trebuie să-l blocheze pe Valderrama, Lupescu mi-a zis supărat: «Iar îmi dai, nea Puiule, să marchez cel mai periculos adversar?». Ionuţ a jucat însă excepţional”, a mai spus atunci Iordănescu.
„Chiar dacă am cîştigat cu 3-1, a fost un meci greu. Eram speriaţi, era şi primul joc din grupă şi ne doream să începem bine. Peste toate a fost golul de generic reuşit de Hagi”, a încheiat „Generalul”.