MENIU CAUTĂ
04 Feb. 2012 15:57

Lăutarul Nelu Ploieșteanu ne-a dezvăluit ce preferințe muzicale are Mircea Lucescu

Distribuie

Libertatea: Vă place fotbalul?
Nelu Ploieşteanu: Îmi place foarte mult. Vreo 15 ani am locuit vizavi de Stadionul Dinamo şi aşa am prins drag de echipă. Sunt “câine roşu” convins.
Să înţeleg că mergeaţi la meciurile lui Dinamo...
Fără discuţie. Dinamo a avut jucători de mare valoare. Mă atrăgeau derby-urile cu Steaua.
Mergeaţi în galerie?
Nu. Dar cu ani în urmă era o mare plăcere să mergi la un meci de fotbal. Aveai parte de un adevărat spectacol. Lumea era civilizată. Azi, lucrurile nu mai sunt aşa. S-au degradat. Parcă nici galeriile nu mai sunt cum erau odinioară.
Pe jucătorii de fotbal din anii ’70-’80 i-aţi întâlnit?
Le-am cântat multora dintre ei. I-am şi cunoscut. Spre exemplu, îl ştiu bine pe Cornel Dinu. Un om de mare caracter şi spirit. În trecut, obişnuia să vină la restaurant împreună cu soţia, Dumnezeu s-o odihnească! Erau o pereche-model, vă rog să mă credeţi. E un împătimit al romanţelor. Dintre jucătorii actuali îmi aduc aminte că i-am cântat lui Adi Mutu. A venit la cârciumă cu un prieten, un jucător de culoare. S-au simţit minunat.

Borcea i-a dat 300 €, Gigi Becali – nimic

Ce le-aţi cântat?
Doar cântece lăutăreşti. Lui Adi i-au plăcut foarte mult. I-am cântat melodiile ”Căpitane de judeţ” şi ”La Chilia-n port”.
Ce preferinţe muzicale au alţi «baştani» din fotbal?
Păi, de exemplu, Mircea Lucescu se dă în vânt după ”Supărat, supărat sunt iarăşi, Doamne, supărat!”. L-am binedispus de multe ori cu melodiile mele. Îmi dădea de fiecare dată câte o sută, două de dolari.
Fotbaliştii sunt darnici?
Dau bani frumoşi. 300-400 de lei la o dedicaţie. Sunt oameni cu suflete frumoase.
Între conducătorii de cluburi există caractere frumoase?
Cristi Borcea e un băiat extraordinar. Vă daţi seama că am fost foarte bucuros să-i cânt, mai ales că el trăieşte cu sufletul pentru Dinamo! Îmi amintesc că i-am interpretat o melodie, iar la final mi-a dat 300 de euro. E boier mare!
Lui Gigi Becali i-aţi cântat vreodată?
I-am cântat la nunta Gabrielei Firea…
A fost la fel de generos ca şi finul său?
Nu, nu! Dânsul îi omeneşte pe băieţii care-i cântă muzică aromână. Nu e de condamnat omul. Are preferinţele dânsului.
Are şanse Dinamo să câştige titlul?
Dacă se vor ţine de treabă vor deveni campioni. Uitaţi-vă la Oţelul Galaţi! Cine se aştepta oare că gălăţenii vor lua titlul? Şi uite că l-au luat. Eu mi-aş dori ca Dinamo să câştige campionatul şi să aud şi eu muzica aia frumoasă din Champions League.
De naţionala condusă de Victor Piţurcă ce ziceţi?
Piţurcă e un profesionist sută la sută. Dar trebuie să fie lăsat în pace să-şi facă treaba şi nu să vină orice neştiutor să-şi dea cu presupusul despre cum alcătuieşte el echipa naţională.

Şi-a rupt coastele într-un accident

Pe 6 ianuarie, Mircea Lucescu a provocat un accident rutier în Bucureşti. Maşina pe care o conducea a fost lovită de un tramvai, antrenorul alegându-se cu mai multe coaste rupte şi cu un plămân perforat.

Iată ce dedicaţii cer «barosanii» din fotbal

Mircea Sandu, preşedintele FRF: ”Aş vrea iar anii tinereţii şi mintea mea de-acum”
Dumitru Dragomir, preşedintele LPF: ”Foaie verde maghiran, pupaţi-aş coama bălan”
Gigi Becali: ”La Muşata armână”
Cristi Borcea: ”Mai vino iar în gara noastră mică”
George Copos: ”Trenule maşină mică, unde-l duci tu pe Georgică (n.r. – Nelu Ploieşteanu a adaptat versul în funcţie de personaj)
Victor Piţurcă: ”M-a făcut mama oltean”

Poreclit «Bombonică» la miuţe

”Nea Nelu” nu este doar un simplu chibiţ al echipei Dinamo. În tinereţe, obişnuia să bată ”beşica” alături de prieteni. ”Ştiu să lovesc mingea foarte bine. După ce am înaintat în vârstă, nu am mai jucat. Pe teren mă descurcam bine la capitolul driblinguri şi trageam la poartă cu piciorul drept. Colegii îmi spuneau ”Bombonică”. Asta era porecla mea de la fotbal”, şi-a mai amintit Nelu Ploieşteanu.
Recent, la lansarea ultimului lor album, Nelu Ploieșteanu și taraful lui au electrizat atmosfera în redacția Libertății

Citește mai multe despre Mircea Lucescu pe Libertatea.

Comentarii