De Daniel Conțescu,

Libertatea: Generația de Aur nu vine la meciurile naționalei. Dumneavoastră mergeți?
Mircea Sandu: Nu! Nu merg, pentru că am alte pretenții. Cum și jucătorii au alte pretenții. Dacă se vorbește despre fotbalul românesc, se vorbește datorită unor nume care au fost de-a lungul timpului: Petschovschi, Varga, Dumitrache, Lucescu, Dinu, Hagi, Popescu, Petrescu. Nu datorită mie sau președintelui care este acum. Eu le făcusem foștilor internaționali, vă pot confirma Pârcălab, Dridea, o zonă specială pentru ei, în interiorul stadionului, iar în tribună – o zonă aparte, tot pentru ei. Pentru ca lumea să-i vadă în poze, dar și pe viu. 

Actuala conducere a dat jos de pe pereții cantonamentului fotografiile cu Generația de Aur…
Din câte am auzit de la foștii jucători, au atâta oftică… Cel puțin ce declară Prunea. Au atâta oftică pe ei, pe performanețele pe care le au, pe calificări, la cluburi și la națională, ca familiști, că au vrut să ștearăg orice urmă. Eu cum să interpretez?

Totuși, l-au ofertat pe Dan Petrescu.
Nu contează. Dan Petrescu e om serios. Dacă ar fi acceptat, tot serios ar fi fost. Și-ar fi făcut meseria. Hagi a anunțat că nu va candida la postul de selecționer, că niciodată n-ar fi putut să lucreze cu ăștia! E clar!

De ce ar fi putut Petrescu să lucreze cu ei?
Între Hagi și Popescu e altă relație, sunt și rude. Petrescu și-ar fi văzut de meserie. El e corect. Cu el, dar și cu ceilalți. Le-a zis celor de la Cluj: ”Vă iau campionatul, așa că s-au făcut eforturi mari”. Cluburile care au băgat milioane sunt Steaua și CFR Cluj. Petrescu a fost corect față de oamenii de acolo, de jucătorii pe care i-a solicitat. O să-i vină timpul lui Dan Petrescu la națională, nici nu se pune problema.

Ce se întâmplă cu Gică Popescu?
Eu am stat 6 ani în procese. Am fost, din 2010, vreo doi ani pe la DNA, apoi 5-6 ani de proces. Te stoarce! Gică a fost condamnat. Te dezumanizează. El e un tip puternic și cu o personalitate marcantă. Cu toate acestea, un pic a cedat ceva din ambiția aia a lui permanentă și din… Îmi pare rău că i s-au dat, și-au bătut joc, sancțiuni conexe: interdicția de a putea să fie administrator în fotbal. E incredibil. Un șef de la ANAF mi-a spus că împotriva lui Gică Popescu nu se declanșase nicio procedură a controlului fiscal. Până să primească o sancțiune din partea controlului fiscal, el s-a dus și, sfătuit de avocați, a plătit impozitul de 400.000 de euro. Și, cu toate astea, dacă ne luăm după ce a spus Harnagea zilele trecut, această condamnare, 40 și ceva de ani de pușcărie în total, a venit după decizia care s-a dat înaintea de a se pronunța instanța. Domnul Harnagea, fost șef SIE, a afirmat acest lucru, nu eu. Că nu pe 4 martie 2014, ci pe 3, s-a dat decizia. Iar pe 4 doar s-a făcut publică. E posibil așa ceva? Să distrugi… Toată tevatura aia a distrus fotbalul. A fost arestat Copos, s-a dus Rapidul, a fost arestat Borcea…

Să n-o luăm chiar așa. Cluburile de ce să depindă de un singur om?
Dar ce legi ai?

Dinamo și Steaua să dispară pentru că are probleme penale un conducător? Nu e normal…
Dacă Berlusconi nu vindea chinezilor, și pleaca pur și simplu, Milan mai exista?

Prin prisma întâmplărilor de acum trei ani, există frica de a candida a celor care vor să fie președinții FRF în 2018?
Sunt cel puțin 3 candidaturi. Să alergi de unul singur nu e bine. Am avut de două ori contracandidat. De două ori din 6 candidaturi. Alte emoții, altă pregătire… Când vezi că n-ai contracandidat, devii mai nepăsător. Dacă vezi că ai pe cineva care vine într-o luptă, ai altă concentrare.

Dacă vă învingea Popescu în 2005, i-ați fi purtat ranchiună?
Asta era! Rămâneam priteni. Am fost jucători de fotbal, noi vedem altfel situațiile astea sportive. Eu i-am promis lui Gică Popescu că îl voi susține în 2005, n-am mai vrut să candidez. Din păcate, a fost o scindare a jucătorilor din acea generație. La sindicatul fotbaliștilor erau Lupescu și Prunea, au venit alături de mine. Inițial, le-am spus celor din federație că nu mai candidez. Până la urmă, am făcut strategie comună cu cei doi. 

Ați spart Generația de Aur, practic…
N-am spart-o! Ei au venit să candideze! Ei au venit , nu i-am chemat eu. În 2007, am fost ales în Comitetul Executiv al UEFA, i-am delegat lui Ionuț Lupescu atribuțiunile de președinte: contracte, echipa națională… A rămas el în locul președintelui. În 2009, m-am îmbolnăvit. Plecam în fiecare săptămână la tratament. Le-am dat girul. Ușor-ușor, începeți să preluați. Apoi, a apărut acel eveniment cu Gică Popescu. Îl vedeam un foarte bun administrator al fotbalului românesc, nu doar al echipei naționalei. A fost ce a fost la alegeri. Contracandidații erau Pușcaș, care s-au și retras. Era greu pentru Avram să câștige, Chivorchian a cedat voturi băiatului ăsta (n.r. – Răzvan Burleanu). O mare eroare făcută de oamenii de fotbal. Dacă Pușcaș, Chivorchian și Avram s-ar fi unit, ar fi câștigat. Dar, cu sustenabilitate, predictibilități și meritocrație, i-a păcălit pe toți!

Spuneți-mi numele viitorului șef de la FRF…
Nu știu candidații..

Prunea, Balaj, Burleanu…
Sper ca… S-ar putea să mai apară. Am citit de Marica, văd o reacține foarte corectă a lui Marcel Pușcaș. Nu știu dacă va candida, dar are o experiență vastă, a luptat și contra mea. El arată niște lucruri. Oricare dintre aceștia m-ar bucura să câștige! Cel care va veni va trebui să muncească 4 ani, ca să aducă fotbalul măcar acolo unde am lăsat noi. Prost, neprost, așa cum era…

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri