Lucru cert, Romania nu se simte in largul ei la turneele finale de Campionat European. In cele patru participari, tricolorii n-au reusit decat o victorie, si aia din penalty, obtinuta in ultimul minut de joc!
Patru remize pe post de mari realizari
Evolutia modesta a Romaniei de la Euro 2008 se inscrie in ‘traditia’ deja impamantenita de a nu face mare branza la turneele finale continentale. Tricolorii au parut mereu complexati de adversarele din grupa, cu o exceptie, CE 2000, dar si atunci Romania s-a calificat cu mari emotii, dupa o victorie realizata in ultimul minut al meciului cu Anglia, dintr-o lovitura de pedeapsa transformata de Ganea. In rest, ne-am multumit cu putin, mai precis, cu cate o ‘amarata’ de remiza, considerata la timpul respectiv, o mare realizare. Astfel, egalul cu Spania de la Euro 1984 a fost unul eroic, cel cu o Germania de la CE 2000 la fel, chiar daca cele doua adversare intalnite erau intr-o vizibila cadere. Asta ca sa nu mai vorbim de Euro 1996, cand eram la un pas de fericire ca egalasem, la un moment dat, Spania! Si asta in-tr-un meci fara miza. La fel ca si generatiile precedente, cea a lui Mutu, Chivu si Lobont si-a arogat meritul unor egaluri ‘istorice’ cu Franta, vicecampioana lumii, si Italia, campioana mondiala. Dar fara vreo finalitate, pentru ca Olanda B ne-a rapit dreptul de a fi mai altfel decat am fost. Adica, modesti si mereu multumiti cu putin.
O singura data am intors scorul
Lipsa de determinare din meciurile de la turneele finale ale competitiei de pe ‘Batranul Continent’ se vede si dupa faptul ca mereu ne-am resemnat, acceptand statutul de echipa din esalonul 2. O singura data, in deja celebra victorie cu Anglia de la Euro 2000, am reusit sa intoarcem rezultatul, dupa ce am fost condusi pe tabela. In celelalte cazuri, ori de cate ori adversarii nostri au deschis primii scorul, Romania a pierdut.
Bilantul nostru la CE
Romania a disputat pana in prezent 13 meciuri in faza finala a Campionatelor Europene. Bilantul este unul cu indulgenta modest, tricolorii reusind doar o victorie si patru remize. Restul de opt partide s-au incheiat cu victoria adversarelor noastre. Este adevarat, doar Italia (2000) si Olanda (2008) ne-au batut la doua goluri diferenta, dar acest lucru reprezinta pentru noi doar o palida consolare.
Romania 13 1 4 8 8-17