Atacantul român îşi pune toate speranţele în celebrul avocat Jean-Louis Dupont.
Adrian Mutu (30 de ani) speră să scape de plata despăgubirilor de 17.173.990 de euro către Chelsea cu ajutorul celebrului avocat belgian Jean-Louis Dupont, cel care a revoluţionat dreptul sportiv la începutul anilor 90, prin câştigarea procesului în ultramediatizatul caz Bosman.
Ajuns cu spatele la zid din cauza deciziei TAS din 31 iulie, care l-a condamnat să plătească despăgubiri în valoare de 17.173.990 de euro către Chelsea, Adrian Mutu este obligat să încerce orice pentru a anula respectiva sentinţă. În acest sens, atacantul Fiorentinei şi noii săi impresari, fraţii Giovani şi Victor Becali, sunt hotărâţi să apeleze la avocatul belgian Jean-Louis Dupont, cel care a revoluţionat dreptul sportiv la începutul deceniului trecut. Dupont a fost cel care a câştigat în 1995 mult-mediatizatul caz al jucătorului belgian Jean-Marc Bosman, pe care clubul nu dorea să-l lase să se transfere gratis la o altă echipă, în ciuda faptului că se afla la final de contract. Invocând un articol din Tratatul Uniunii Europene, referitor la dreptul de liberă circulaţie a forţei de muncă în spaţiul comunitar, avocatul belgian a convins juriul Curţii Europene de Justiţie că dreptatea se află de partea clientului său. Victoria obţinută în instanţă de Dupont a avut un impact uriaş asupra pieţei transferurilor din fotbalul european, pentru că jucătorii aflaţi la final de contract s-au putut transfera ulterior fără bani la un alt club.
Specializat în dreptul sportiv
Cazul Bosman l-a convins pe avocatul Jean-Louis Dupont să se specializeze pe problemele dreptului sportiv. După câştigarea procesului în 1995, belgianul a decis să înfiinţeze un cabinet de avocatură dedicat acestui domeniu. Aşa a apărut Elegis, o firmă de avocaţi care are filiale în Belgia şi în Elveţia. Pentru o oră de consultanţă, Dupont cere 200 de euro.
L-a ajutat şi pe Gică Hagi
Giovani şi Victor Becali l-au cunoscut pe Jean- Louis Dupont în 1996, când Gheorghe Hagi a avut dificultăţi în tentativa de a se transfera de la Barcelona la Galatasaray. Catalanii voiau bani în schimbul cedării românului aflat la final de contract, dar avocatul belgian a invocat faptul că, deşi Hagi nu era cetăţean al U.E., jucase mai mult de cinci ani în spaţiul comunitar şi, prin urmare, “legea Bosman” trebuia să i se aplice şi lui. În cele din urmă, Hagi a reuşit să ajungă gratis la Galatasaray, iar cazul său a dat naştere “legii Hagi”.
Suspendat peste trei luni?
Cu patru zile înainte de termenullimită, Mutu a înaintat la Tribunalul Federal Elveţian recursul faţă de decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), prin care atacantul român e obligat să achite 17.000.000 de euro. În cazul cel mai fericit, Dupont şi avocaţii casei Elegis ar putea amâna decizia TAS din cauza viciilor de procedură. Fotbalistul ar putea fi suspendat de FIFA în decembrie, dacă recursul va fi respins. Răspunsul va veni lunea viitoare. Altfel, Chelsea a solicitat FIFA aplicarea unei amenzi de 5.000 de euro pentru Adi, deoarece fotbalistul nu a respectat termenul de plată al celor 17.000.000 de euro.