De Sorin Golea, Cristian Burcioiu,

3912-126134-cozma.jpg

3912-126135-corespondenti.jpgMoartea brutală a lui Marian Cozma, sportivul căruia, intr-un bar din inima orăşelului maghiar Veszprem, viaţa i-a trecut nemilos ultimele amintiri prin faţa ochilor, este învăluită, la mai bine de o săptămână de la producerea tragediei, în mister. Tânărul a luat taina morţii sale în mormânt, iar poliţiştii unguri nu par să fie foarte aproape de rezolvarea crimei, cu atât mai mult, de motivul pentru care handbalistul a plătit cu viaţa. În timp ce ancheta cam bate pasul pe loc, localnicii, îngroziţi de faptul că ar putea fi ucişi la fel ca Păsărilă, în plină stradă, vorbesc pe la colţuri de bande de asasini formate din ţigani care controlează viaţa urbei din sud-vestul Ungariei.

3912-126155-doliu.jpg

A umilit echipa preferată a ţiganilor

Atacul căruia Marian Cozma i-a căzut victimă, în noaptea de 7 spre 8 februarie în barul “Patriot” a băgat spaima în cei peste 200.000 de locuitori din Veszprem şi a lăsat să iasă la suprafaţă lucruri îngrozitoare, ce mocneau de mai mulţi ani, legate de violenţa prin care clanuri ţigăneşti seamănă teroare în mai multe oraşe. Taxe de protecţie, afaceri cu prostituate, răpiri şi asasinate comise la comandă. Toate, afaceri murdare derulate de interlopii din judeţul Fejer, organizaţi în clanuri cu sute de membri care şi-au întins tentaculele şi zona de influenţă până în orăşelul Veszprem.

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Abia acum, după ce Păsărilă a fost, practic, jertfit pe altarul a ceea ce localnicii numesc indiferenţă şi pasivitatea poliţiei, se vorbeşte deschis despre faptul că mafioţii, foarte bine organizaţi, au scăpat de sub control.

«Ăştia nu veniseră să-l sperie, ci să-l asasineze»

3912-126140-suspecti.jpg

Apropiaţii sportivului, care fac propria anchetă, lansează o ipoteză cutremurătoare: Păsărilă ar fi plătit tribut cu propria viaţă pentru orgoliul nemăsurat al unor indivizi care au amestecat afacerile lor murdare cu sportul. Ei spun că românul ar fi fost luat la ochi înainte cu o săptămână ca viaţa să-i fie răpusă cu două lovituri de cuţit – una în rinichi şi una în inimă – într-un atac ce nu i-a dat nici o şansă, chiar în timpul meciului de handbal pe care l-a disputat cu echipa sa la Siofok.

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele
Recomandări

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele

“A jucat perfect, a înscris, a blocat, a fost peste tot. A fost eroul principal al victoriei care i-a supă- rat rău pe ţiganii lui Sztojka şi ai lui Rafael. Aceştia controlează orice mişcare în Siofok, o staţiune elitistă de pe malul lacului Balaton, unde ţiganii fac bani din proxenetism şi taxe de protecţie încasate de la afaceriştii pe care îi terorizează. Marian i-a lovit în orgoliu şi au vrut să-l pedepsească pentru că a fost considerat vinovat pentru înfrângerea echipei lor. În noaptea aia, nenorociţii s-au luat de el în bar, cică să-l scoată pe interval, la un «unu la unu».

«Dacă te ţine, ieşi la bătaie să arăţi cât eşti de şmecher. Să te vedem dacă eşti la fel de tare ca în teren», i-a zis unul, dar Păsărilă a stat în banca lui. Atunci au tăbărât pe el, acolo pe ring, după ce mai avuseseră un clinci în toaletă. A urmat dezastrul. Înţepat în spate a fugit, dar afară l-au aşteptat criminalii şi l-au terminat. I-au dat chiar şi când era căzut, fără apărare. Ăştia nu veniseră să-l avertizeze, să-l sperie, ci să-l asasineze. Totul a fost plănuit. A murit din dragoste de handbal, iar poliţia care ne-a interzis să vorbim, nu face nimic să pună mâna pe asasini”, ne-a povestit unul dintre prietenii lui Păsărilă.

Experiența curajoasă a unei familii din România. Șase luni pe trei continente, cu doi bebeluși și fără bagaj de cală
Recomandări

Experiența curajoasă a unei familii din România. Șase luni pe trei continente, cu doi bebeluși și fără bagaj de cală

Şapte sârbi, arestaţi

Poliţia maghiară a arestat un grup de şapte bărbaţi sârbi care se aflau la Eniyng, unde locuieşte familia suspectului Ivan Sztojka. S-a presupus că sârbii ar putea fi oamenii tocmiţi de tatăl unuia dintre sportivii care au avut de suferit în incidentul de la Veszprem şi că au legătură cu gruparea paramilitară supranumită “Tigri lui Arcan”.

Antrenorul: «L-am iubit ca pe fiul meu!»3912-126144-antrenor2.jpg3912-126146-scr.jpg

Antrenorul echipei din Veszprem, Lajos Mocsai (foto stânga), l-a îndrăgit atât de mult pe Marian, încât cu greu îşi poate stăpâni lacrimile. “L-am iubit ca pe fiul meu!”, ne-a spus şi, apoi, a scris, în ungureşte, pentru Libertatea (pe o acreditare la meciul de duminică, din Liga Campionilor), Mocsai, care a purtat doliu în memoria lui Marian.

Localul «Patriot» a fost închis

3912-126136-1.jpg 3912-126137-2.jpg
3912-126138-3.jpg 3912-126139-4.jpg

1. La ordinul Poliţiei, uşa de la intrarea în “Patrióta Lokal” a fost acoperită cu un placaj bătut în cuie. Pe scările înguste nu mai există nici o cameră video.
2. Acestea sunt scările pe care Marian Cozma, rănit la spate, a fugit, încercând să scape de cuţitarii care erau pe urmele sale.
3. Marian a traversat în fugă holişorul de la parterul localului, cu intenţia de a ajunge afară. A apucat să iasă pe această uşă dinspre stradă.
4. Reporterul Libertăţii, în faţa clubului unde handbalistul a primit lovitura fatală. “Păsărilă” a murit ghemuit pe trotuar, înjunghiat în inimă.

Imobilul în care a avut loc execuţia lui Marian Cozma este închiriat de două firme care au deschis tot atâtea localuri: barul “Skorpio” şi barul “Patriot”. De la tragicul eveniment, “Patriot”, unde a avut loc crima, este închis. Patronul, despre care angajaţii spun că e bolnav, nu e de găsit, iar ospătarii, barmanii sau bucătarii nu au curajul să povestească ce s-a întâmplat în acea noapte blestemată. Cu greu, reporterii Libertăţii au aflat de la angajaţii care sunt speriaţi de moarte că informaţia conform căreia totul ar fi început de la o barmaniţă lovită este falsă. În plus, conform unui taximetrist care se afla în apropierea barului înainte de momentul atacului, un echipaj al poliţiei a stat lângă local până în momentul în care a apărut gaşca ţiganilor ucigaşi. De ce oamenii legii au plecat de acolo şi nu au intervenit, nimeni nu explică.

Interlopii locali, informatori ai poliţiei?

În ultimii zece ani, în Ungaria au fost comise crime oribile, care au înspăimântat opinia publică.

Oameni nevinovaţi au fost bătuţi sau torturaţi până la moarte, împuşcaţi sau spintecaţi, dar nimeni nu a plătit pentru aceste orori, pentru că asasinii nu au fost încă prinşi. De fiecare dată, la vremea respectivă, s-a vehiculat că ucigaşii ar fi membri ai clanurilor ţigăneşti, dar poliţia nu a descoperit probe care să ducă la arestarea criminalilor. De pildă, în 2007, un bărbat şi o femeie – soţ şi soţie – au fost împuşcaţi, iar cadavrele lor au fost băgate în propria maşină şi incendiate. Cercetările au scos la iveală faptul că soţii Prikkel luaseră împrumut 5.000 de euro de la ţigani, dar că aceştia au încercat, prin forţă, să scoată de la ei 50.000 de euro.

Ivan Sztojka a mai scăpat de o crimă

Cercetările au ajuns până la Ivan Sztojka, suspectat că ar fi asasinul celor doi oameni care nu şiau putut plăti datoria imensă. Arestat, cel al cărui nume este legat şi de execuţia lui Păsărilă, a fost eliberat din lipsă de probe. Surse din mediile ţigăneşti spun că indivizi de genul celor ca Sztojka sunt folosiţi frecvent de poliţie ca informatori, ca surse, şi de aceea, de multe ori, beneficiază de o anumită protecţie din partea autorităţilor.

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 26 ianuarie 2020. Berbecii au parte de o zi deosebit de agreabilă
HOROSCOP

Horoscop 26 ianuarie 2020. Berbecii au parte de o zi deosebit de agreabilă