Cu o luna inainte de intalnirea cu Bulgaria – meciul de debut in preliminariile CE din 2008 – antrenorul nationalei Romaniei se confrunta cu mari probleme. Accidentarile mijlocasilor la inchidere Radoi si Ovidiu Petre i-au dat peste cap planurile selectionerului. Dupa operatia la genunchi, stelistul e nevoit sa stea in afara terenului intre doua si patru luni, in timp ce timisoreanul este asteptat sa revina abia in octombrie.
Victor Piturca a dat bucataria romaneasca pe cea italiana. In casa selectionerului nu mai e loc de sarmale si fripturi, acestea fiind inlocuite cu celebrele paste.
Desi are numeroase probleme pe cap – accidentarile jucatorilor din echipa nationala – Piti a acceptat sa povesteasca pentru Libertatea viata sa de zi cu zi. Mare parte a timpului ii este ocupata cu munca ce o presupune postul de selectionar al Romaniei. In rest, putin timp pentru odihna, o viata retrasa, departe de tumultul cotidian.
„Sunt cel mai fericit cand merg acasa, la Orodel. Imi amintesc de copilarie, de lucrurile pe care le faceam acum 30-40 de ani… Cel mai bucuros sunt cand stau in curte si beau un pahar de zaibar oltenesc cu sifon. Uit de toate grijile, ma incarc cu energie si cu optimism”, povesteste Piturca. Zaibarul ramane singura preferinta alcoolica a tehnicianului, desi este un vin inferior, facut dintr-o varietate de struguri nealtoiti, e greu de digerat si contine o mare cantitate de alcool metilic toxic pentru organism.
„Am incercat sa beau vinuri scumpe, de sute de euro, dar n-am simtit nici o diferenta. Nu beau alcool, dar un pahar de zaibar acasa la mine ma binedispune”, spune selectionerul, care dezvaluie ca nu a mai consumat carne de multa vreme. „Daca mananc o bucata de carne, chiar si facuta pe gratar, ma simt greu, obosit. Am scos-o din meniu!”, marturiseste Piti. Fostul stelist s-a orientat spre bucataria italiana si spre salatele de vara: „Imi plac pastele. Sunt sanatoase. Mananc multe legume crude. Ca desert, prefer fructele, mai ales cele care contin fibre. Ananasul e printre cele mai bune alimente pentru organism si-l recomand tuturor sa-l consume”.