Compania franceză Renault și-a anunțat oficial revenirea în Formula 1, joi seara, după achiziționarea echipei Lotus de la fondul luxemburghez Genii Capital, punând astfel capăt mai multor luni de incertitudini, informează AFP, citată de agerpres.ro.
„Contractele principale au fost semnate pe 3 decembrie 2015”, a precizat președintele companiei Renault, Carlos Ghosn, într-un comunicat. Acesta a explicat că Lotus F1 s-a dovedit s-a cea mai bună soluție pentru această revenire la înalt nivel a constructorului din Hexagon, cu propria echipă.
Colaborarea dintre cele două părți datează de mai mulți ani, după ce Renault vânduse aceeași echipă grupului Genii Capital, între 2009 și 2010, mai întâi parțial și apoi în totalitate, într-un moment în care marca franceză dorea să se distanțeze de Formula 1.
„Renault avea două opțiuni: să revină 100% sau să iasă complet (din Formula 1). După o analiză detaliată, am luat decizia ca Renault să fie prezent în Formula 1 din 2016. Ultimele elemente obținute din partea principalilor actori din F1 ne permit să ne proiectăm cu încredere în această nouă provocare. Ambiția noastră este de a câștiga, chiar dacă suntem conștienți că pentru asta este nevoie de timp”, a adăugat Ghosn.
Între 2010 și 2013, Renault a ajutat echipa Red Bull Racing, în calitate de furnizor de motoare, să cucerească patru titluri mondiale consecutive la constructori și tot atâtea la piloți, prin germanul Sebastian Vettel. Însă constructorul francez a estimat atunci că veniturile au fost insuficiente în raport cu investițiile sale.
„Redevenind o echipă cu normă întreagă, Renault poate beneficia pe deplin din victoriile sale. Poziția de motorist a avut sens, dar și-a arătat limitele. Beneficiile ca imagine și din punct de vedere al investițiilor impuse de noul regulament privind motoarele au fost slabe”, a explicat Carlos Ghosn în comunicatul grupului Renault.
Prezent în Formula 1 în mod aproape neîntrerupt începând din 1977, cu propria echipă sau doar ca simplu motorist, Renault a devenit campion mondial în 2005 și 2006, prin spaniolul Fernando Alonso, sub numele de Renault F1.
Ambițiile grupului francez vor fi, cu siguranță, mai puțin ridicate anul viitor, într-un sezon de tranziție și cu un pilot de nivel mediu, venezueleanul Pastor Maldonato, alături de un debutant, britanicul Jolyon Palmer, în fața celor doi giganți ai Formulei 1 moderne, Mercedes și Ferrari.
Comunicatul Renault nu a făcut, însă, nicio referire la calitatea sa de furnizor de motoare către Red Bull Racing în 2016, evocată de echipa austriacă, propulsoare care vor purta alt nume decât cel al companiei Renault și vor fi dezvoltate de un inginer austriac, Mario Ilien.
Procesul de achiziţionare a echipei de Formula 1 Lotus, preluarea în totalitate urmând a fi încheiată în următoarele zile, la un cost de aproximativ o sută de milioane de euro, informează autosport.com