MENIU CAUTĂ

«Rupea plasa când dădea cu capul!»

Distribuie

Aproape necunoscut în ţara lui, un nimeni pentru România! Ales Jindra (35 de ani), ultima dată antrenor secund în liga a doua din Cehia, la Banik Sokolov, a preluat zilele trecute campioana CFR Cluj, urmând a fi mâna dreaptă a celui care va dicta de fapt la echipă, consilierul sportiv Duşan Uhrin junior. Ei bine, există cineva în România care îl cunoaşte foarte bine pe “No name” Jindra. Adrian Gongolea (34 de ani), de la divizionara secundă FCM Târgu Mureş, fost internaţional de juniori, a jucat în aceeaşi linie defensivă cu Ales, la FC Augsburg, în liga a IV-a germană, între 2000 şi 2002!

3875-118085-14sport2216455.jpg

Libertatea: Adi, ţi-l mai aminteşti pe Jindra?

3875-118089-14sportgongolea.jpgAdrian Gongolea: Dacă n-ar fi venit vorba de el acum, îl şi uitasem. Tocmai ce-mi zisese un prieten că au pus un ceh la Cluj, am auzit numele, am mai întrebat o dată şi aşa am făcut legătura.

Libertatea: Ce fel de fotbalist era?

Adrian Gongolea: În anul ăla, la Augsburg, noi jucam cu un libero şi doi stoperi. Eu eram şeful apărării, iar el şi cu un băiat mai tânăr făceau marcaj. Ales era puternic, tare pe picioare, cu plasament bun. Dădea bine de tot cu capul. Semăna cu Suchoparek, unul dintre stoperii cehilor, la Euro 1996. Îi şi ziceam ”Sucho” sau ”Indi”, mai pe scurt. A dat cinci goluri. Urca la lovituri libere şi plesnea cu căpăţâna! Rupea plasa cu capul! Ca tehnică, era mai ciobănaş.

Libertatea: Cum te înţelegeai cu el?

Adrian Gongolea: Bine, bine! A fost un sezon bun de tot pentru Augsburg. În anul ăla a început urcarea lor până în liga a II-a, unde sunt acum. Tocmai îi preluase un patron tare. Urmărea cam ce a făcut Hoffenheim-ul mai târziu… Promovări succesive… Atunci, în 2001, am intrat în Liga a III-a. Am avut 12 puncte avans, cu 90 de goluri date şi doar 12 primite.

Libertatea: În ce limbă discutaţi?

Adrian Gongolea: În germană. Eu mai jucasem un an la Fulda.

Visează ca Ales Jindra să-l ia «secund» la CFR

Libertatea: Cât câştigaţi?

Adrian Gongolea: Eu şi cu Ales aveam printre cele mai bune contracte: 7.000 de mărci germane pe lună. Ne omorau însă impozitele, ne opreau 40%! Se lua peste Divizia A!

Ieşea la chefuri?

Adrian Gongolea: Nu prea! Mai era un ceh în echipă, Janovsky, cu el vorbea în afara terenului. Mai prietenă era soţia mea, Nicoleta, cu Lenka, iubita lui. Era liniştit, fără glume, dar nici lider nu putea fi în stilul ăsta. Nu cred că se gândea la antrenorat, avea doar 28 de ani.

Libertatea: De ce s-a rupt căruţa?

Adrian Gongolea: În anul următor, am plecat mai toţi. S-a dat şi legea cu extracomunitarii, a venit şi un antrenor nou, Middendorp, de care am văzut că a tras şi Rapidul. Tocmai retrogradase cu Bielefeld Jindra s-a dus în Austria, la Horn, unde a vrut să mă ia şi pe mine, însă am rămas în Germania. În 6 luni l-au dat afară pe Middendorp.

Libertatea: L-ai sunat pe Ales de când a preluat CFR-ul?

Adrian Gongolea: Nu încă, dar o să fac rost de număr, să vorbim. S-ar putea să dau o fugă şi la Cluj. Mă rog să reziste la CFR, cine ştie, poate mă bagă şi pe mine în staff ca secund. Anul acesta o să obţin şi eu licenţa de antrenor!

Se relaxau la pescuit

Gongolea şi-a adus aminte că se mai ducea din când în când la pescuit cu colegii de echipă: ”Venea şi Jindra, şi Janovsky, mai era un băiat Stadler, care jucase cu Lupescu la Leverkusen… Erau prezente şi prietenele, se mai făcea şi un grătar”. 

Idolul lui, Lilian Thuram

Pe pagina oficială a clubului Augsburg au rămas câteva detalii interesante despre fostul fotbalist Ales Jindra: ”Modelul meu e francezul Thuram”, spunea Ales, care urmărea cu interes ”South Park”, serialul de animaţie satiric-umoristic, plin de expresii vulgare. 

3875-118091-14sportjindra.jpgAntrenorul Jindra s-a şcolit în Austria

După ce şi-a reziliat contractul cu Augsburg (acum în Liga a II-a) , Jindra (foto) a plecat în Austria, la SV Horn. În 2002 şi 2003, el a activat doar ca jucător, marcând 18 goluri pentru formaţia din eşalonul trei. Din 2004, Ales a început cursurile şcolii de antrenori de la Viena, preluând, în acelaşi timp, ca technician echipele U18 şi U23 ale clubului amintit.

Vrea să promoveze cu FCM Târgu Mureş

Adrian Ioan Gongolea (33 de ani) a jucat la FC Bihor, FC Braşov, Olimpia Satu Mare, Armătura Zalău, Borussia Fulda, FC Augsburg, Nyregyhaza sau FCM Târgu Mureş, însă maximul l-a atins cu transferul la Rapid, din 1997. ”Mă luaseră la schimb cu Iulian Chiriţă. Antrenor era Liţă Dumitru, îi plăcea de mine, dar am avut ghinion cu o accidentare urâtă, care m-a scos din calcul”, spune Adi, el mai având o problemă medicală în carieră, ruptură de biceps femural. În acest sezon, a jucat 15 meciuri pentru divizionara secundă FCM Târgu Mureş, cu care speră să urce în Liga I.

Comentarii