Sven Fischer avea un palmares aproape perfect. De sapte ori campion mondial, de doua ori campion olimpic cu stafeta Germaniei, insa doar “bronz” si “argint” individual la concursurile olimpice de sprint, de la Lillehammer sau Salt Lake City! Marti, la Torino, biatlonistul de 34 de ani i-a devansat pe Hanevold, Frode Andersen, Gross, Björndalen sau Poirée, pentru prima distinctie suprema la Jocurile Olimpice de iarna. Probabil, si ultima!
Fischer a mers metronomic, la fel ca si compatriotul sau Greis, la 20 de kilometri. N-a ratat nici o tinta, a zburat pe zapada. Sprintul lui a fost letal, incantandu-l inca o data pe presedintele Horst Kohler, sosit la Jocuri impreuna cu sotia. Surpriza a venit dupa ce Sven a dezvaluit ca a concurat cu o arma veche aproape 20 de ani, de productie “redegista”. Pusca lui Fischer este total diferita de armele moderne. E facuta din lemn (fata de carbon), cantareste 4,8 kg (pustile noi sunt cu peste un kilogram mai usoare!) si are 1,20 m lungime (fata de un metru).
“Nu sunt nebun, insa aceasta arma pe care am folosit-o dintotdeauna e cea mai buna dintre toate. O am de aproape 15 ani si este, practic, o parte din mine. Multi ma sfatuiau sa duc pusca la muzeu! Probabil ca asa o sa si fac, insa acum e o arma care a cucerit aurul olimpic”, a glumit Sven, sportiv nascut la Schmalkalden, in fosta RDG.
Pusca lui Fischer avea inca inscriptionat steagul statului est-german (desfiintat in 1990): ciocanul (simbolul fortei de munca) si un compas (simbolul inteligentei), inconjurate de o cununa de cereale (simbol al harniciei agricultorilor)!