parlamentarilor romani care vor participa in calitate de observatori la Parlamentul European. Dupa ce au avut toata vara la dispozitie sa isi caute rezervari la hoteluri si rute de transport convenabile, parlamentarii incearca sa recupereze orele de limbi straine pierdute din liceu.
Desi parlamentarii sustin ca „se descurca” in limbile de circulatie internationala, Senatul si Camera Deputatilor le-au pus la dispozitie alesilor in aceasta vara cursuri de specializare in limbi straine si informatica.
Liberalul Nicolae Vlad Popa declara insa ca nu are nevoie de serviciile Parlamentului si afirma pretentios ca va face cursurile la Bruxelles, pentru ca aici nu au specialisti. El crede ca e cel mai tare parlamentar la germana. „Vorbesc de mic si stiu germana la perfectie”, spune Popa, care adauga ca nu are probleme sa discute in limbajul comun si in engleza sau franceza.
Colega sa de alianta, democrata Maria Petre, a incercat in aceasta vara sa isi puna la punct engleza. Cu toate acestea, ea are emotii in privinta comunicarii, dar se bazeaza pe faptul ca va recupera repede la fata locului. „Ma descurc in franceza, dar inca am probleme cu limba engleza”, recunoaste Maria Petre.
Europarlamentarul PRM-ist Viorel Duca sta foarte bine la capitolul limbi straine, el nu are nevoie de „meditatii”. Asta pentru ca si le-a perfectionat de unul singur ca profesor universitar la o facultate din SUA.
„N-are nici o problema cu limbile de circulatie internationala. Cu politica sta cam prost”, ne marturiseste zambind un coleg de-al sau senator, care se va ocupa in aceasta perioada de „instruirea” lui Duca.
Pe langa problema comunicarii cu colegii din Parlamentul European, alesii romani se vaita ca diurna de 260 de euro pe zi este aproape insuficienta in conditiile in care cazarea la un hotel din Bruxelles se ridica la 100-150 de euro pe zi. Tocmai de aceea, ei incing telefoanele pentru a-si gasi prieteni prin Strasbourg, la care sa stea in gazda.
Plecarea europarlamentarilor la Bruxelles are insa si o implicatie ingrijoratoare pentru parlamentarii din coalitia guvernamentala. Ei au in Senat o majoritate fragila si nu isi vor mai putea sustine legile. Tocmai de aceea militeaza toti pentru votul prin corespondenta, care va face ca din toamna bancile parlamentului sa fie si mai goale.