MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Primăria Capitalei înființează o firmă pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic; Monumente, teatre și Centrul Vechi urmează să fie reabilitate

Distribuie

Primăria Capitalei înființează o firmă care se va ocupa de consolidarea clădirilor cu risc seismic. Pe lista clădirilor care vor intra în reabilitare se află clădiri istorice, teatre și zona Centrului Vechi.

PMB anunță că, având în vedere că în peste 20 de ani s-au consolidat doar 79 de imobile, dintre care 20 cu surse de la bugetul local, restul din surse proprii ale proprietarilor, Municipalitatea a decis înființarea unei entități noi, formata din specialiști în domeniu, care să ofere soluții reale la această problemă.

”S-a decis astfel înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni, având ca obiect principal de activitate consolidarea clădirilor cu risc seismic. Activitatea acestei societăți se va concentra exclusiv pe soluționarea situației clădirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului București.

În ședinta CGMB din data de 28 februarie s-a obținut deja acordul de principiu pentru înființarea acestei structuri.

PMB: Cei care vor să își consolideze blocurile se pot muta provizoriu în două blocuri din Piața Națiunile Unite

În prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente în București cuprinde un număr de 174 clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, și 173 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment au fost consolidate 79 clădiri, dintre care 20 cu surse de la bugetul local. Pentru 62 de clădiri din cele 174 clădiri au fost depuse documentele legale de către asociațiile de proprietari, însă doar pentru 8 imobile sunt încheiate contracte de execuție a lucrărilor, în condițiile legii, și numai la 2 dintre acestea sunt deschise șantiere (imobilele din locațiile Câmpineanu 9A sector 1 și Pictor Ștefan Luchian nr. 12C, sect. 2).
Pentru alte 21 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru 19 clădiri dosarele proprietarilor sunt incomplete. Alte cladiri expertizate: 330 clădiri RsII, 95 clădiri Rs III, 6 ădiri Rs IV.
Municipalitatea precizează că pune la dispozitia bucureștenilor care doresc să-și reconsolidereze locuințele, două blocuri cu 128 de apartamente, în centrul Capitalei, în Piața Națiunilor Unite. Acestea sunt locuințe de necesitate, din care sunt ocupate doar 41 de apartamente.

Lucrări de consolidare finalizate: Hanul Gabroveni, sediul vechi al Primăriei Capitalei,  Arcul de Triumf

Până în acest moment s-au consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, Muzeul „Nicolae Minovici”, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, sediul vechi al Primăriei Capitalei, Centrul unic de informare de pe Bulevardul Elisabeta, Arcul de Triumf. De asemenea, PMB a mai consolidat teatrele Constantin Tănase și Evreiesc.

Primaria Municipiului București a reabilitat și consolidat, în cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din București”, confinantat de BEI, un număr de 100 de școli.

Pentru ce clădiri din Capitală s-au demarat deja procedurile de consolidare

Primăria Capitalei prezintă lista clădirilor pentru care s-au demarat procedurile de consolidare:

 • Regina Elisabeta nr.27-29 ( sediu Primăria Sector 5), încadrată în clasa a II risc seismic – urmează semnarea contractului de proiectare, asistența tehnică și executie lucrări;
 • Centrul Militar Zonal – str. Icoanei nr. 27, sect. 2 – lucrări de consolidare
  si amenajare sediu administrativ – se va demara procedura de achiziție publică a lucrărilor de proiectare si execuție;
 • Imobil Strada Academiei, nr. 3-5 sect. 3, cls. I risc seismic, Calea Victoriei nr. 22-24 sect. 3, cls. II risc seismic – obiectivul este prevăzut în buget
 • Imobil str. Gutenberg nr. 1 sect. 5 – expertizare în vederea consolidării

Primăria Capitalei vrea să înceapă consolidarea a trei clădiri din Centrul Vechi, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (Recondiționarea și crearea structurii de sprijinire a afacerilor „CURTEA MEȘTEȘUGARILOR” – consolidare imobil strada Covaci nr. 13 sector 3; Proiect restaurare Catacombe Hanul Stavropoleos cu amenajare spatiu adiacent – consolidare vestigii arheologice; Palatul Voievodal „Curtea Veche”)

Pentru alte 10 clădiri din Centrul Istoric, care necesită consolidare și care se află în proprietatea statului, s-au elaborat studii și expertize, urmând a se decide în Consiliu dacă finanțarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public privat.

Teatrele pentru care s-au prevăzut fonduri în vederea expertizării

 • Teatrul Foarte Mic – imobilul din Bd. Carol I nr. 21/ Str. Jean Louis Calderon nr. 2;
 • Teatrul Mic – Str. Const. Mille nr. 16, sect. 1;
 • Teatrul Municipal L.S. Bulandra imobilul din Str. Schitu Magureanu nr. 1, sect. 5, Bucuresti
 • Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti ARCUB – Str. Batistei nr. 14, sect. 2;
 • Universitatea Populara IOAN I. DALLES – Bd. Nicolae Balcescu nr. 18, sect. 1;
 • Teatrul Tineretului METROPOLIS – Str. Mihai Eminescu nr. 89, sect. 2;
 • Teatrul de Animatie TANDARICA – Calea Victoriei nr. 48-50, sect. 3;
 • CIRC & VARIETE GLOBUS BUCURESTI – Aleea Circului nr. 15, sect. 2;
 • Muzeul Municipiului București.

Mai multe imobile pe care le administrează se regăsesc in Lista clădirilor încadrate în categoria de urgență de intervenție, dar neîncadrate în clasele de risc corespunzătoare:

 • Palatul Sutu – Bd. I.C.Bratianu nr. 2
 • Casa Memoriala Macovei – Str. 11 Iunie nr. 38
 • Muzeul Tattarascu – Str. Domnita Anastasia nr. 7

Municipalitatea arată că, din punct de vedere tehnic și juridic, în aceeași situație se află și alte teatre și spații publice, însă, fără acordul tuturor proprietarilor, în condițiile legale actuale, nu se pot întreprinde acțiuni de consolidare a teatrelor.

Decizia de intervenție ce revine fiecărui proprietar conduce la dificultăți în luarea măsurilor de punere în siguranță, mai transmite Primăria Capitalei.


40 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977

Citește mai multe despre Cutremur și primaria capitalei pe Libertatea.

Comentarii