În acea dimineață, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale de pasageri care se deplasau către San Francisco și Los Angeles de la Boston, Newark, și Washington, D.C. (Aeroportul Internațional Dulles Washington).

Ulterior, le-au transformat în adevărate proiectile pentru anumite clădiri-țintă.

După ce au preluat controlul avioanelor, teroriștii au înfipt două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, adevărate simboluri ale orașului.

La ora 08.46, zborul American Airlines numărul 11 s-a prăbușit în Turnul de Nord al World Trade Center, urmat de zborul United Airlines numărul 175, care a lovit Turnul de Sud la ora 09.03.

În urma acelui atac, au murit toate persoanele de la bordul aeronavelor, dar și mulți oameni care lucrau în cele două clădiri.

După două ore, ambele construcții s-au prăbușit, distrugând și alte clădiri din jur.

Apoi, teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Era zborul American Airlines numărul 77, prăbușit la ora 09.37.

Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, la ora 10.03, după ce unii dintre pasageri și membrii ai echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptau către Washington, D.C.

Era zborul United Airlines numărul 93, a cărui țintă finală se presupune a fi fost fie Capitoliul Statelor Unite fie Casa Albă.

Nu a existat niciun supraviețuitor din cele pareu aeronave deturnate și prăbușite.

În total, în urma atacurilor, au murit 2.993 de oameni, inclusiv cei 19 teroriști.

Cele mai multe victime erau civile, care proveneau din 90 de țări, cu vârste cuprinse între 2 și 85 de ani, majoritatea fiind bărbați. Printre victime s-au aflat și cinci români.

Cum au decurs atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001:

Faptele din 11 septembrie 2001:

 • 19 bărbați au deturnat patru avioane comerciale americane încărcate cu combustibil, care se îndreptau către coasta de vest.
 • Un număr de 2.977 de persoane au fost ucise, atunci, în New York City, Washington, DC și în Pennsylvania.
 • Atacul a fost orchestrat de liderul al Qaeda, Osama bin Laden.

Victimele din 11 septembrie 2001:

Potrivit CNN, la World Trade Center 2.753 de persoane au fost ucise când au fost deturnate zborurile 11 ale American Airlines și zborul United Airlines 175 și prăbușite intenționat în turnurile gemene sau ca urmare a colapsării celor două clădiri.

Dintre cei care au murit în timpul atacurilor inițiale și prăbușirile ulterioare ale turnurilor, 343 au fost pompieri din New York, 23 au fost ofițeri de poliție din New York și 37 ofițeri de la Autoritatea Portului.

Cea mai tânără victimă avea doar doi ani, iar cea mai în vârstă 85 de ani. Aproximativ 75-80% dintre ele au fost bărbați.

Multe persoane aflate în clădirile WTC s-au sinucis, aruncându-se de la etajele unde au fost surprinse de incendiile provocate de prăbușirea avioanelor.

La Pentagon, în Washington D.C., 184 de persoane au fost ucise atunci când deturnarea zborului American Airlines 77 s-a prăbușit în clădire.

În apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bordul zborului United Airlines 93 au murit când avionul s-a prăbușit pe câmp.

Se crede că teoriștii au ales să prăbușească avionul în acea locație, renunțând la ținta lor inițială, rămasă necunoscută, după ce pasagerii și echipajul s-au luptat cu ei, în încercarea de a prelua controlul avionului.

În iulie 2019, 1.644 (60%) din cele 2.753 de rămășițe ale victimelor din WTC au fost identificate în mod pozitiv, potrivit examinatorului medical.

11 septembrie 2001 – Cronologie:

 • 8:46 a.m. ET – Zborul 11 ​​American Airlines (călătorind de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de nord al World Trade Center din New York.
 • 9:03 a.m. ET – Zborul 175 Airlines United Airlines (călătorind de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de sud al World Trade Center din New York.
 • 9:37 a.m. ET – Zborul 77 American Airlines (călătorind din Dulles, Virginia spre Los Angeles) lovește clădirea Pentagon din Washington.
 • 9:59 a.m. ET – Turnul de sud al WTC se prăbușește în aproximativ 10 secunde.
 • 10:03 a.m. ET – Zborul 93 al companiilor aeriene (care călătorește din Newark, New Jersey, către San Francisco) se prăbușește pe un câmp din apropiere de Shanksville, Pennsylvania.
 • 10:28 a.m. ET – Turnul nord al WTC se prăbușește. Timpul dintre primul atac și prăbușirea ambelor turnuri World Trade Center este de 102 minute.
 • 13 decembrie 2001 – Guvernul SUA a dat publicității o înregistrare video în care Osama bin Laden își asumă responsabilitatea pentru atacuri.
 • 18 decembrie 2001 – Congresul aprobă o măsură pentru a permite președintelui să desemneze 11 septembrie drept „Ziua Patriotului”, la fiecare comemorare a atacurilor.
 • Decembrie 2001 – 15 iunie 2004 – Fondul original de compensare a victimelor procesează cererile de deces și vătămare din partea familiilor și a rudelor victimelor din 11 septembrie. Familiile celor uciși au avut răgaz până la 22 decembrie 2003 să solicite despăgubiri. Fondul se redeschide în 2011.
 • 24 mai 2007 – Examinatorul șef medical al orașului New York, Dr. Charles S. Hirsch, declară că moartea Feliciei Dunn-Jones (42 de ani), în 2002, din cauza expunerii la praf, este direct legată de atacul din 11 septembrie 2001. Femeia a murit în urma unui cancer pulmonar.
 • 19 iulie 2007 – Biroul de examinatori medicali din New York anunță că rămășițele a încă trei persoane sunt identificate pozitiv. 1.133 de victime, 41% din total, rămân neidentificate.
 • Ianuarie 2009 – Cabinetul examinatorului medical declară că Leon Heyward, care a murit cu un an înainte de limfom și boli pulmonare, este o victimă a atacurilor din 11 septembrie 1001, deoarece a fost prins în norul de praf toxic imediat după ce turnurile s-au prăbușit.
 • 2 ianuarie 2011 – Președintele Barack Obama semnează James Zadroga 9/11 – Actul privind sănătatea și compensațiile din 2010, redeschiderea și extinderea domeniului de aplicare al Fondului de compensare a victimelor. Pe 11 septembrie 2001, președintele SUA era George Bush jr.
 • 17 iunie 2011 – Cercetătorul medical din New York declară că moartea lui Jerry Borg, la 15 decembrie 2010, este rezultatul inhalării substanțelor toxice din norul de praf generat de turnurile gemene care s-au prăbușit.
 • 10 mai 2014 – Resturile neidentificate ale celor uciși în atacuri sunt returnate într-un spațiu din zona World Trade Center, unde sunt păstrate într-un depozit sub jurisdicția Oficiului șefului medical examinator al orașului New York.
 • 7 august 2017 – Cabinetul examinatorilor medicali din New York anunță că rămășițele unui om ucis la World Trade Center sunt identificate pozitiv datorită testării ADN mai sofisticate.

Atacurile din 11 septembrie 2001, în cifre:

 • 500.000 de dolari – Suma estimată penru planificarea și executarea atacurilor din 11 septembrie 2001.
 • 123 miliarde de dolari – Pierderea economică estimată în primele 2-4 săptămâni de la prăbușirea turnurilor World Trade Center în New York, precum și o scădere a călătoriilor aeriene în următorii câțiva ani.
 • 60 miliarde de dolari – Costul estimat al pagubelor aduse WTC, inclusiv daunele clădirilor din jur, infrastructurii și a instalațiilor de metrou.
 • 40 miliarde de dolari – Valoarea pachetului de măsuri antiteroriste de urgență, aprobat de Congresul SUA la 14 septembrie 2001.
 • 15 miliarde de dolari – Costul setului de măsuri pentru salvarea companiilor aeriene, aprobat de Conres.
 • 9,3 miliarde de dolari – Valoarea totală a polițelor de asigurare plătite după atacurile din 11 septembrie 2001.
 • 30 mai 2002 – Curățarea la Ground Zero se încheie oficial. A fost nevoie de 3,1 milioane de ore de muncă pentru a curăța 1,8 milioane de tone de resturi. Costul total de curățare a fost de 750 milioane USD.
Atentatele din 11 septembrie 2011Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

FOTO: EPA

Citeşte şi:

Când va avea loc procesul final al celor cinci suspecți în cazul atentatelor din 11 septembrie 2001

Atac terorist cu țintă expresă la Kabul – România se sacrifică în prima linie

Dreptul lui Trump de a iniția un atac împotriva Iranului, limitat în Camera Reprezentanților

Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
PARTENERI - GSP.RO
Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Cristina Marinela a pierdut lupta cu cancerul la doar 32 de ani, departe de casă, în Italia. Fiica ei de 14 ani o aşteaptă acum să se întoarcă definitiv acasă
Observatornews.ro
Cristina Marinela a pierdut lupta cu cancerul la doar 32 de ani, departe de casă, în Italia. Fiica ei de 14 ani o aşteaptă acum să se întoarcă definitiv acasă
Horoscop 4 august 2021. Scorpionii trebuie să se protejeze de emoțiile negative care îi pot influența
HOROSCOP
Horoscop 4 august 2021. Scorpionii trebuie să se protejeze de emoțiile negative care îi pot influența
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Știrileprotv.ro
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!