MENIU CAUTĂ
16 Sep. 2017 23:00 , de Rodica Dirzu

VIDEO. Rețete cu fructe și legume de toamnă. Preparate delicioase de sezon

Distribuie

Rețete cu fructe și legume de toamnă - asta îți propunem azi. Te provocăm să încerci niște preparate mai... altfel, cu gutui, pere sau dovleac, pe care până acum obișnuiai, probabil, să le pui mai mult în deserturi.

Risotto cu dovleac

Ingrediente: 700 g dovleac plăcintar, 2 căței de usturoi, 150 ml vin alb, 50 g ulei de măsline, sare, curry după gust, 250 g orez, pătrunjel și parmezan pentru servire.

Preparare: se curăță dovleacul de coajă și se taie cubulețe. Se pune o cratiță mare pe foc, se adaugă uleiul și după ce s-a încins, se călește două minute usturoiul (întreg). Se scot cățeii de usturoi și se pun în același ulei dovleacul, vinul, curry și sare și se lasă pe foc cam 30 minute, cu capac, ca să se gătească dovleacul; din când în când, se adaugă adăugă puțină apă fierbinte. După ce dovleacul s-a înmuiat, se adaugă orezul și se mai pune puțină apă, se drege de sare și piper și se lasă pe foc până se gătește și orezul, amestecând din timp în timp, ca să nu se lipească. Înainte de servire se adaugă parmezan ras și pătrunjel tocat.

miel cu gutuie

Miel cu gutui

Ingrediente: 1 kg pulpă de miel cu os, 2-3 gutui, o căpățână de usturoi, două pahare de vin alb, sare de mare, piper, cimbru uscat, ulei, pătrunjel și ardei iute.

Preparare: se amestecă într-un mojar cimbru, piper, sare și ulei. Se unge cu pasta obținută carnea tăiată în bucăți mai măricele și se lasă să se pătrundă cam două ore, apoi se transferă într-o tavă înaltă. Se adaugă gutuile tăiate în felii groase și puțin ulei și se amestecă. Se mai pun căpățâna de usturoi întreagă și un pahar de apă, sare și piper. Se bagă tava în cuptor și se lasă până se gătește carnea. Atunci se stropește cu vin și se mai dă la cuptor 15 minute. Se servește cu ardei iute și pătrunjel.

supă de sfeclă roșie

Supă mănăstirească de sfeclă

Ingrediente: 2 morcovi mari, o rădăcină de țelină, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă medie, un ardei gras, două roșii mari, o sfeclă mare, două linguri de ulei, un sfert de cană de orez, o legătură de leuștean, sare și piper, un fir de praz și iaurt pentru servire.
Preparare: se spală și se curăță zarzavaturile și legumele. Se rad morcovii, pătrunjelul și țelina. Ceapa, roșiile și ardeiul se taie în bucăți mai mari. Sfecla se coace sau se fierbe, apoi se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mare. Se călesc puțin în ulei toate legumele (fără sfeclă și roșii) și orezul, după care se adaugă apă cât să le acopere și se fierb până se pătrund. După 10 minute, se adaugă și roșiile tăiate cuburi. Când sunt aproape fierte se pun sfecla și zeama lăsată de ea și se mai ține supa câteva minute pe foc, iar după ce se stinge focul, se drege de sare și piper și se adaugă leușteanul tocat. Se servește caldă, cu iaurt de oaie și praz mărunțit.

salată cu pere

Salată de rucola cu pere

Ingrediente: o ceapă mică, 30 ml supă de legume, 30 ml ulei de măsline, 10 ml oțet balsamic, 5 g muștar, două pere, câteva frunze de salată verde, rucola, sare, piper, parmezan ras.

Preparare: pentru a prepara dressingul, se amestecă într-un bol ceapa tocată, supa, uleiul de măsline, oțetul, muștarul, sare și piper după gust. Se amestecă dressingul cu perele tăiate felii, rucola și salata tăiată fâșii. Se presară parmezan și se servește.

tartă cu prune

Tartă fragedă cu prune

Ingrediente: 500 g făină, un ou, un praf de sare, 250 g zahăr, un plic de praf de copt, 200 g untură, 500 g prune, un praf de scorțișoară.

Preparare: se amestecă făina cu praful de copt, oul, sarea, zahărul și untura. Se frământă până se obține un aluat, care se întinde într-o tavă rotundă, depășind marginile. Se spală prunele, li se scot sâmburii, se taie în jumătăți, se presară pe ele scorțișoară, apoi se pun peste aluat. Marginile aluatului se trag spre interiorul tartei, peste prune. Se dă la cuptor 35-40 de minute, până se rumenește.

pandișpan cu struguri

Pandișpan cu struguri negri

Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri de ulei, o cană mare de zahăr, un praf de sare, o fiolă de esență de vanilie, o cană mare de făină, o linguriță de bicarbonat de sodiu și una de oțet de mere, zahăr pudră vanilat.

Preparare: se separă ouăle. Gălbenușurile se combină cu uleiul, sarea și vanilia și se freacă până se albesc. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se bat în continuare, apoi se încorporează aerisit în amestecul de gălbenușuri. Peste făină se pune bicarbonatul stins cu oțet și se amestecă, apoi se combină și acest amestec cu cel de ouă. Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul încins pentru 30-35 de minute. După ce se scoate din cuptor se pudrează cu zahăr. Se taie după ce se răcește.

Citește și: Decizia radicală luată de Anamaria Prodan după ce a început show-ul „Gospodar fără pereche”. „Mă văd nevoită să întrerup”

Comentarii