MENIU CAUTĂ
02 Oct. 2017 16:24 , de Raluca Diaconu

FOTO| Apariție șocantă lângă cel mai mare centru business din Timișoara. Operă de artă reprezentând un „mort” cu penisul în erecție, așezat într-un sicriu

Distribuie

Apariție șocantă lângă cel mai mare centru business din Timișoara.  O operă de artă reprezentând un „mort” cu penisul în erecție, așezat într-un sicriu, i-a speriat pe timișoreni. "Este vorba despre Paul, care a murit și se află în erecție. Reprezintă o idee, de când m-am despărțit de prietena mea, care mi-a zis că și-ar dori să mă vadă mort", explică artistul, un tânăr de 23 de ani.

Luni dimineață, timișorenii au avut parte de o surpriză morbidă când au ajuns la locul de muncă, după ce au văzut un sicriu pus pe acoperișul unei parcări private, panoramă pe care o vor avea timp de o lună. Parcarea este chiar în fața Direcției Regionale a Finanțelor Publice din Timișoara.

Este vorba despre câteva opere de artă expuse inițial în cadrul Expoziției Instalart, în subsolul unui spațiu cultural din Timișoara. Ulterior, operele de artă au fost mutate într-o parcare privată care aparține finanțatorului evenimentului.

Lucrarea care i-a speriat' pe timișoreni cel mai tare reprezintă un sicriu în care a fost așezat un „mort' cu penisul în erecție. Oamenii au fost șocați când au văzut „minunea' din parcare, astfel că s-au oprit să-i facă poze „mortului' din sicriu.

„E puțin creepy. Lucrez într-una dintre clădirile CBC, nu se vede de la mine. Mi-a zis cineva să vin și să mă uit, mi s-a părut ciudat. E interesant, nu am mai văzut până acum așa ceva. Nu am văzut ce e înăuntru, m-am gândit să urc undeva să văd ce este în sicriu', ne-a spus Andreea, una dintre tinerele care lucrează în clădirile City Business Centre.

„E ciudat, foarte ciudat, extrem de ciudat. Nu mă așteptam la așa ceva, putea să pună orice altceva sau chiar nimic decât un mort. Și sicriul ăla acolo…', ne-a spus Angie.

Am întâlnit un tânăr care spune că este sinistru ce a văzut în parcarea de la Finanțe, aceasta aflându-se chiar în fața Direcției Regionale a Finanțelor Publice din Timișoara.

„Îmi pare rău, dar eu nu știu să apreciez operele astea de artă. Lucrez aici în zonă, nu am înțeles ce semnifică. Sorry, îmi displace, eu nu înțeleg arta prea abstractă și nu o să o apreciez niciodată', ne-a povestit Andrei, un alt tânăr care lucrează în zonă.

Artistul se aștepta la controverse și este foarte mândru că oamenii discută despre „înmormântarea' lui. Paul sondează în propria trecere în neființă și își prezintă, de fapt, înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează sute de cranii, ce vor fi așezate într-o mașină demontată.

„Am vrut să vedem reacția oamenilor vizavi de un obiect care, să zicem, ar fi controversat. Pentru noi este vorba despre Paul, care a murit și se află în erecție. Reprezintă o idee, de când m-am despărțit de prietena mea, care mi-a zis că și-ar dori să mă vadă mort. În momentul în care mi-a spus treaba asta, mi-a deschis o portiță a subconștientului, mi-am reamintit dorința mea din copilărie de a mă vedea mort, să am feedback-urile oamenilor', ne-a declarat Paul, tânărul de 23 de ani artistul operei de artă moderne ce i-a speriat pe timișoreni.

Artistul timișorean spune că, într-un fel, la nivel de idei și-a dorit întotdeauna să poată face parte din cele două lumi, a celor vii și a celor morți în același timp și să poată interacționa cu oamenii.

„Din ce motiv nu pot să spun, asta mă depășește și pe mine, tot mă întreb de ce oare. Oarecum lucrarea mă alege pe mine, nu eu pe ea, nu pot defini conceptul până în momentul în care ea nu este finită. Și acum nu este, pentru că încă naște discuții. Eu am considerat că în momentul în care o să o vernisăm la Casa Artelor se termină tot procesul ei, dar văd că stârnește suficiente discuții. Ea reprezintă o idee, care la rândul ei se materializează în conceptul de a transforma obiectul respectiv cu sicriul într-o unealtă care naște idei', mai spune Paul.

Printre lucrări se mai află un nor gigantic închis într-o cușcă, sute de cranii aruncate în mijlocul unui autoturism demontat și copaci-tornadă care atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă.

Autorul sicriului este Baraka, de fapt un proiect format din patru tineri studenți la Arte: Paul, David, Mihai și Adi.

Lucrările vor sta expuse în parcarea privată de lângă cel mai mare centru de business din Timișoara, City Business Centre, timp de o lună, până la 1 noiembrie.

Proiectul Instalart a fost gândit de artistul Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public, fiind produsul unui workshop care s-a desfășurat la sfârșitul acestei veri în curtea Facultății de Arte și Design din Timișoara.

Citește și: Prima echipă a făcut senzație la Fort Boyard. Câți bani au reușit concurenții să câștige după probele teribile prin care au trecut

Loading...
Comentarii