MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 19:43

Investitorii străini cer Guvernului Dăncilă să-și asume marile proiecte de infrastructură

Distribuie

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) cere Guvernului Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă, să-și asume marile proiecte de infrastructură. Investitorii străini consideră că lipsa infrastructurii va începe să acționeze "ca o frână puternică în calea dezvoltării economice a României și va limita investițiile viitoare atât de necesare".

„Este bine cunoscută importanța infrastructurii de calitate pentru creșterea economică și, în egală măsură, întârzierile României la acest capitol. Lipsa infrastructurii frustrează mediul de afaceri, cetățenii și inclusiv autoritățile. Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) – companii care angajează peste 186.000 de persoane și au o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei – cred că trebuie să trecem dincolo de permanenta întrebare 'cine este de vină?' și să vedem ce este de făcut de acum înainte. Am decis să vă trimitem această scrisoare deschisă deoarece, prin mesajele transmise în spațiul public, Guvernul României a semnalat că este preocupat de infrastructura deficitară cel puțin în aceeași măsură ca și mediul de afaceri. Din punctul nostru de vedere o modalitate relativ simplă prin care câteva proiecte importante s-ar putea debloca și finaliza este crearea unei unități dedicate proiectelor mari de infrastructură, care să aibă în arsenalul său toate instrumentele necesare pentru această misiune”, se arată în scrisoarea deschisă a FIC., potrivit Hotnews.

Investitorii străini enumeră, printre obstacolele administrative care împiedică dezvoltarea infrastructurii, probleme de proiectare, întocmirea defectuoasă a caietelor de sarcini, procese și proceduri de achiziție complexe și greoaie din punct de vedere administrativ, procese și proceduri îndelungate și uneori slab coordonate de obținere a aprobărilor necesare, lipsa resurselor pentru monitorizare în etapa de derulare.

Pe lângă toate acestea există o tendință de a nu învăța din greșelile trecutului, iar acest lucru a afectat desfășurarea proiectelor de infrastructură. FIC consideră că adoptarea unor măsuri pentru a remedia această carență în capacitatea administrativă ar aduce o schimbare majoră, dincolo de aspectele financiare.

Investitorii recomandă înființarea unei unități de implementare a proiectelor (UIP) care să funcționeze la nivelul Guvernului ca un organism interministerial. UIP ar trebui să fie responsabilă de supravegherea implementării marilor proiecte de infrastructură și să beneficieze de expertiză tehnică, financiară și juridică, precum și de resurse financiare adecvate. UIP va fi organismul responsabil cu managementul proiectului cu responsabilități clar stabilite și care poate colabora cu o serie de instituții, inclusiv cele financiare internaționale și coopera cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

„Persoane cu cea mai înaltă calificare profesională ar trebui să se regăsească atât în conducerea, cât și la nivelul operativ al UIP. Personalul trebuie să fie remunerat pe măsură și să i se asigure toate pârghiile necesare pentru a-și duce la îndeplinire misiunea”, consideră FIC.

Investitorii străini precizează, în finalul scrisorii deschise, că în absența unor măsuri urgente lipsa infrastructurii va începe să acționeze ca o frână puternică în calea dezvoltării economice a României și va limita investițiile viitoare atât de necesare.

Citește și: Agățat de autobuz în Constanța ca să nu plătească bilet. Cascadoria care putea să-l coste viața pe un adolescent teribilist

Loading...
Comentarii