MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 17:35 , de Valentina Postelnicu

Iohannis cere consultări urgente cu experții Comisiei de la Veneția, pe tema legilor justiției

Distribuie

Iohannis cere organizarea cât mai rapidă a unor consultări directe între autoritățile și societatea civilă din România, cu experții Comisiei de la Veneția. Administrația Prezidențială a făcut publică, joi, solicitarea adresată Comisiei de la Veneția de către Președintele României, Klaus Iohannis, pe tema legilor justiției.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat în data de 3 mai a.c. un punct de vedere Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei legi adoptate de Parlamentul României vizând statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, respectiv organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Anterior, în data de 26 aprilie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția cu privire la aceleași legi.

'Cele două solicitări vizează acte normative care nu au intrat în vigoare și cuprind modificări cu un impact major asupra funcționării sistemului judiciar și independenței justiției din România', se precizează în comunicat.

Administrația Prezidențială mai tramsmite că, având în vedere dezideratul de a se ajunge la soluții legislative pe deplin adecvate cadrului constituțional intern și standardelor europene referitoare la independența justiției, Președintele României consideră utilă organizarea cât mai rapidă a unor consultări directe între reprezentanții autorităților publice și ai societății civile din România cu experții Comisiei de la Veneția.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 2 mai, de la Palatul Cotroceni, că a decis să trimită întregul pachet (al legilor justiției – n.r.) înapoi la Curtea Constituțională şi, în paralel, să sesizeze Comisia de la Veneţia.

Șeful statului a făcut un apel către Curtea Constituțională să nu se grăbească în luarea deciziilor cu privire la legile justiției și să colaboreze cu organismul european.

Pe 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea venită din partea PNL, de a se cere un punct de vedere de la Comisia de la Veneția, pe legile justițiție.

Comisia de la Veneția a înregistrat dosarul cu privire la modificarea Legilor Justiției din România, cu nr 924/2018 și a anunțat primirea solicitărilor din partea APCE și a președintelui Iohannis.

Citește și: De ce a fost închis laboratorul antidoping de la București. Jurnaliștii germani scriu că au fost descoperite probe manipulate

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii