„Probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în proces, fiind lovite de nulitate absolută. Probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul parchetului, în ceea ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al instanţei, în cea ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată” – asta prevede un amendament adoptat de comisia specială condusă de Florin Iordache.
Dincolo de probele obţinute în mod nelegal, ies de la dosar şi înregistrările făcute într-o anumită urmărire penală, dar care nu vizează dosarul respectiv. Cu alte cuvinte, dacă un demnitar este interceptat, în baza unui mandat, pentru o anumită faptă, iar procurorii află, din discuţiile respectivului, de o altă faptă care nu are legătură cu dosarul, înregistrarea respectivă nu poate fi folosită ca probă.
Procurorii vor fi nevoiţi să ceară completarea mandatului pentru noile infracţiuni.
„Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală. În cazul în care, pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor, rezultă indicii ale săvârșirii și ai altor infracțiuni, poate fi cerută completarea mandatului și cu privire la acele infracțiuni„, prevăd amendamentele adoptate.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!