Mergi direct la conținut »
VIDEO / Juncker și comisarii UE, primiți la Cotroceni. Declarațiile făcute de Iohannis și liderul UE
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO / Juncker și comisarii UE, primiți la Cotroceni. Declarațiile făcute de Iohannis și liderul UE

VIDEO / Juncker și comisarii UE, primiți la Cotroceni. Declarațiile făcute de Iohannis și liderul UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se întâlnește astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE ora 11.00: Conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohannis și a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.  

Principalele declarații ale lui Juncker: 

  • Suntem bucuroși să ne aflăm în România. Pentru mine, România nu este o țară oarecare. Eu am fost mereu aproape de calea României spre UE.
  • Consider că UE nu este completă fără România. Datorăm multe României, dar și România datorează multe Uniunii.
  • Am decis cu domnul președinte să pregătim foarte bine reuniunea de la Sibiu din 9 mai – va fi o reuniune dedicată stabilității. Are loc un nou început. Președința română va oferi rezultate. Ne așteptăm ca majoritatea propunerilor de pe agenda să fie încheiate înainte de alegerile pentru Parlamentul European
  • Va fi o președinție care va trebui să se ocupe și de perspectivele financiare multianuale, pentru că nu putem întrerupe chiar acum acest proces. Dorim ca acest dosar să fie tratat cu atenția și viteza de care merită.
  • Suntem în contact permanent cu premierul britanic și vom vedea săptămâna viitoare conluziile Parlamentului. O ieșirea a Marii Britanii fără acord ar fi o catastrofă. Până la votul de marți din Parlamnentul britanic trebuie să facem toate eforturile pentru ca acest vot să nu eșueze.
  • Europa, în timpul președinției române și apoi, poate să acționeze organizat. Ar fi foarte bine ca în interiorul țării dvs să existe consens, care să permită ca Europe să avanseze. Nu putem exporta în Europa conflicte interne.
SURSE JUDICIARE: „Sorina Pintea a luat mită din postura de director de spital”
Recomandări

SURSE JUDICIARE: „Sorina Pintea a luat mită din postura de director de spital”

 

Principalele declarații ale lui Iohannis:

  • Am avut un dialog intens și constructiv cu președintele Juncker și cu comisarii europeni, cred că suntem bine pregătiți pentru perioada dificilă, dar interesantă, și credem cu rezultate. Noi considerăm CE un partener vital, cu care împărtășim obiectivul unei Europe mai puternice și mai eficiente. Acesta va fi și obiectivul pe durata celor șase luni.

 

  • Discuțiile de azi s-au concentrat pe dosare importante de pe agendă, dar am discutat și abordări generale importante pentru perioada următoare. Am discutat despre BREXIT, migrație, buget și despre cum vom face să construim o agendă oprimistă, realistă, bună și credibilă. În privința BREXIT, ne dorim o retragare ordonantă a Marii Britanii și sperăm că așa va fi.
  • Summitul de la Sibiu din 9 mai va fi un reper pentru președinția noastră. Am fost de acord că orientările care vor fi trasate cu privire la viitorul european trebuie nsă răspundă așteptărilor cetățenilor UE.
Femeie izolată la domiciliu în Alba: „Mi-au spus că voi fi monitorizată de 2 ori pe zi...„ Revoltător ce a urmat
Recomandări

Femeie izolată la domiciliu în Alba: „Mi-au spus că voi fi monitorizată de 2 ori pe zi...„ Revoltător ce a urmat

 

 

UPDATE ora 10.30: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că pentru o președinție de succes a Consiliului UE, România are nevoie de consens și coeziune la nivel național.

„Președinția română va trebui să se ocupe de stabilitatea Uniunii Europene pentru că Marea Britanie ne părăsește. Am toată încrederea în autoritățile române, în dumneavoastră, domnule președinte, că veți ști să coordonați această etapă dificilă, chiar tragică. Președinția României trebuie să asigure stabilitatea și să ofere speranță. Va fi o președinție a democrației pentru că vom asista la alegerile europene. Va trebui să fim atenți ca aceste alegeri să se defășoare cât mai bine pentru a ne apăra de ingerințe din alte părți. Dacă veți ajunge la consens și coeziune națională, de acest lucru aveți nevoie pentru o președinție de succes”, a declarat Juncker, la întrevederea cu Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e un bărbat cu coronavirus! Ce a ieșit la iveală
Recomandări

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e un bărbat cu coronavirus! Ce a ieșit la iveală

 

UPDATE ora 10.00: Președintele Comisiei Europene a ajuns la Palatul Cotroceni, alături de comisarii europeni. La ora 10.30, Klaus Iohannis și Jean Claude Juncker vor susține o conferință de presă comună, care va fi transmisă în direct de Libertatea.

„Vrem să folosim acest prilej pentru a fi împreună mai puternici și pentru a construi o Uniune Europeană mai puternică. Comisia Europeană este un partenere esențial. România împărtășește în totalitate abordarea pro-eruopeană, iar poziția România va continua să fie de susținere a proiectului european. Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea discrepanțelor între statele membre. Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună”, a declarat Iohannis.

El a subliniat că România deține președinția Consiliului UE în contextul unor evoluții importante – Brexit, alegerile pentru PE, migrația, negocierile pentru cadrul bugetar.

„Discuțiile privind viitorul Europei vor fi în prima linie a agendei europene în timpul președinței și la summitul de la Sibiu din luna mai, care va fi piatra de hotar a președinției noastre”, a mai spus Iohannis ]n conferința de presă susținută alături de Juncker, la finalul întrevederii de la Cotroceni.


În prima parte a zilei, preşedintele Comisiei Europene va fi primit de şeful statului la Palatul Cotroceni, iar la ora 11,50 are programată o întrevedere cu premierul, la Palatul Victoria.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care ţara noastră le va gestiona în această perioadă.

Şeful statului va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, precizează sursa citată.

În dimineaţa zilei de vineri va sosi la Palatul Victoria Colegiul Comisarilor.  Ei vor fi primiţi de către viceprim-ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministrul Viorel Ştefan, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României Ana Birchall şi viceprim-ministrul Eugen Orlando Teodorovici, arată un comunicat al Executivului.

Discuţiile sunt organizate în clustere tematice cu participarea membrilor Guvernului României şi comisarilor europeni pe temele: „piaţă internă – creştere, competitivitate, inovare şi digital”, „Convergenţă economică şi socială, coeziune şi incluziune” şi „Europa – actor global, apărare, securitate UE, migraţie şi justiţie”.

Juncker se află la Bucureşti cu ocazia inaugurării preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul oficial de inaugurare a avut loc joi seară, la Ateneul Român, unde Donald Tusk, președintele Consiliului European, a susținut un discurs memorabil în limba română.


Citește și:

GALERIE FOTO | Cum s-au îmbrăcat femeile din politică la ceremonia preluării Președinției Consiliului UE. Doamnele au mizat pe negru!

Close
Închide
  Close