UPDATE ora 21:08. Discurs al premierului Viorica Dăncilă. Cele mai importante declarații:

Astăzi, românii se bucură de Președinția Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească același respect, aceleași drepturi și aceleași beneficii de care se bucură toți ceilalți cetățeni europeni

Cu acest gând voi reprezenta țara mea și pe concetățenii mei în următoarele 6 luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.

Cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost realizat atunci când poporul român a adoptat, prin referendum, actuala Constituție a României.

Constituția este reperul nostru european cel mai important, pentru că ea a fost elaborată în acord cu partenerii noștri europeni și a reprezentat linia de start în procesul nostru de integrare euro-atlantică.

Astăzi putem spune cu toată convingerea că tot ceea ce este european este și constituțional, iar în egală măsură tot ceea ce este constituțional este în deplin acord cu valorile și principiile europene.

Această Constituție ne spune astăzi, în momentul preluării președinției rotative,  că Guvernul României are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada președinției.

Ca prim ministru al României îmi asum cu onoare și demnitate această înaltă responsabilitate în fața Europei și a celor peste 500 de milioane de cetățeni europeni.

Vom demonstra că,  România și-a câștigat pe deplin rolul și poziția de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Vom demonstra că, România merită respectul comunității europene și statutul de partener egal în marea construcție europeană.

Vom demonstra că, România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu toate celelalte state membre.

Vom arăta că, România este bine pregătită să gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeană și să fie un mediator imparțial, care poate genera consens în plan european.

Vreau să le spun partenerilor noștri, că români au fost, sunt și vor rămâne un popor pro-european. Nu ne-am schimbat cu nimic opțiunea noastră pro-europeană și nu văd niciun motiv să ne-o schimbăm în viitor.

Ne dorim să fim parteneri egali și respectați în Uniunea Europeană și iată că astăzi România se așază la masa la care se discută și la care se decide viitorul Uniunii!

Coeziunea și unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii!

Vă garantez că miniștrii guvernului pe care îl conduc vor gestiona cu toată seriozitatea dosarele vitale pentru prezentul și viitorul Uniunii.

Dacă vrem ca Uniunea să fie mai puternică, atunci toate statele membre trebuie să fie puternice, iar cei mai slabi trebuie ajutați să devină mai puternici.

Ne propunem ca în mandatul președinției noastre Uniunea să meargă în același ritm și cu aceeași cadență! Și vom sustine în primul rând acele decizii care se vor afla deasupra diferențelor politice, deasupra varietății naționale, deasupra diferențelor de dezvoltare și care pot contribui astfel la întărirea coeziunii între statele membre.

Îmi doresc cu sinceritate ca după mandatul nostru la Președinția Consiliului, Uniunea Europeană să fie mai solidă, mai unită și mai solidară.

Acesta este spiritul Uniunii Europene! Aceasta este viziunea pe care o va urma România în cele 6 luni în care va deține președinția Uniunii!

UPDATE ora 21:05. Vorbește Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. La fel ca Tajani, Juncker a insistat pentru aderarea României în spațiul Schengen.

UPDATE ora 20:51. Donald Tusk, președintele Consiliului European, a uimit asistența cu un discurs în limba română. O declarație inedită a oficialului european a fost aceea că prima mașina a socrului său a fost o Dacia 1300. Președintele Consiliului European a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade și Andrei Pleșu, dar a menționat și performanțele și personalitățile sportive ale României: Nadia Comăneci, Simona Halep sau câștigarea Cupei Campionilor Europeni de Steaua, în 1986.

UPDATE ora 20:45. Discurs al lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. Acesta vorbește despre necesitatea aderării României în spațiul Schengen și spune că acest lucru ar trebui să se producă în prima parte a anului 2019.

Fost șef al IPJ Vaslui, 3 ani de închisoare după ce a cerut subalternilor să scutească de amendă doi pensionari care au traversat neregulamentar
Recomandări
Fost șef al IPJ Vaslui, 3 ani de închisoare după ce a cerut subalternilor să scutească de amendă doi pensionari care au traversat neregulamentar

„În România mă simt ca acasă”, a mai spus Antonio Tajani.

UPDATE ora 20:20. Primul care susține un discurs este președintele Klaus Iohannis. Cele mai importante declarații ale șefului statului:

Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația şi securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi valorile sale.

Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic și viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forței, temerității și încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient și sustenabil.

Ei sunt dovada că „uniți în diversitate” nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunța la principiile și valorile fondatoare.

Știm cu toții că exercitarea unui Președinții este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament și pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată și realistă tuturor provocărilor.

Mai multă unitate și coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că prin unitate și consens putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun.

Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenței, de o Europă mai sigură, de o creștere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esențial pentru a asigura avansarea proiectului european.

După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluția Uniunii Europene și avem încrederea că reuniuni de o semnificație aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine. 

UPDATE ora 19:30. Amiftrionul evenimentului de la Ateneul Român este Manuela Hărăbor, consilier al premierului Dăncilă.

Începând cu ora 19:00, invitații au început să sosească la Ateneul Român: președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și miniștrii săi, Victor Ponta și soția sa, Daciana Sârbu, Raed Arafat, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, Gabriela Szabo, precum și numeroși alți politicieni, Patriarhul Daniel.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a fost cel care i-a întâmpinat pe invitați.

În holul Ateneului Român, Corul Madrigal a interpretat melodii din repertoriul care i-a făcut celebri.

50003250_1893136770808162_6472650903462608896_nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Victor Pițurcă și directorul Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MapN. Cazul, dezvăluit de o investigație Libertatea
Recomandări
Victor Pițurcă și directorul Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MapN. Cazul, dezvăluit de o investigație Libertatea

Fotografii: Vlad Chirea

Afară, în fața Ateneului Român, circa 800 de oameni protestează, scandând mesaje pro-Europa și anti-PSD. Vezi AICI imagini. Printre protestatari se numără și Mihai Șora.Timp de şase luni, România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Peste 200 de evenimente vor avea loc în ţara noastră, iar cel mai amplu este Summit-ul de la Sibiu, care va avea lor de Ziua Europei şi unde vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti.

Joi, România marchează startul acestei preşedinţii, prin prezenţa, la Bucureşti, a preşedinţilor celor trei instituţii europene: Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European, cărora li se adaugă Colegiul Comisarilor europeni.

Salonul oficial al Aeroportului Otopeni, decorat cu însemnele preşedinţiei României la Consiliul UE, serviciile secrete, în alertă maximă

Alt video cu mesaj obscen adresat femeilor de către asistentul universitar de la „Nicolae Titulescu”. Înainte să predea la Drept, a fost consilier în Ministerul de Interne