Comparativ cu alte soluții de valorificare a capitalului (precum a ține banii la bancă sau achiziția de acțiuni) imobiliarele sunt, în general vorbind, mai sigure – iar asta datorită „rezistenței” lor în timp, în primul rând din punct de vedere fizic, dar și financiar (în ciuda modificării valorii lor de piață).

Cum poți trăi din investiții inteligente pe piața imobiliară

În funcție de capitalul, dar și de timpul și efortul alocat investițiilor în imobiliare, acestea pot ajunge să reprezinte o sursă rezonabilă de venit, înlocuind unul – sau chiar două – salarii. Spre exemplu, dacă ai cumpărat una sau mai multe proprietăți pe care apoi le scoți la închiriat, poți descoperi că banii obținuți din chirie sunt suficienți pentru întreținerea familiei tale. Depinde, desigur, de tipul, dar și de numărul proprietăților despre care vorbim, căci din închiriere poți obține, lunar, și 200 de euro, dar și 1.000 sau chiar 2.000 de euro. De menționat ar fi că, în cazul în care te-ai folosit de un credit pentru achiziția unor imobile, cel puțin o parte din veniturile generate de acestea vor merge către bancă, pentru achitarea sumei împrumutate – astfel că doar eventualul profit va reprezenta un câștig concret pentru tine, de la o lună la alta.

4 metode prin care poți face bani pe piața imobiliară

Dacă locuințele sau alte tipuri de imobile îți par atractive ca metodă de valorificare a capitalului, nu ești singurul. Înainte de a porni, însă, pe acest drum, trebuie să descoperi ce gen de achiziție ți se potrivește cel mai bine – luând în calcul atât resursele tale financiare, cât și stilul tău de viață. Imobiliare.ro îți prezintă, în cele de mai jos, câteva opțiuni majore pe care le ai la dispoziție:

Un candidat PNL la primărie amenință un șef de spital cu o intervenție la Orban: „Nu te mai lua de omul meu!”
Recomandări
Un candidat PNL la primărie amenință un șef de spital cu o intervenție la Orban: „Nu te mai lua de omul meu!”
 

Cumperi și închiriezi pe termen lung

Achiziția de imobile rezidențiale în vederea închirierii pe termen lung este, astăzi, cea mai populară soluție în rândul micilor investitori. În București, un apartament cu două camere achiziționat cu 60.000 de euro poate fi închiriat, spre exemplu, cu 300 de euro pe lună – ceea ce echivalează cu un randament anual de 6%. Un avantaj important al acestei variante este, dincolo de stabilitatea sporită, și faptul că administrarea și întreținerea proprietății nu necesită un efort constant din partea proprietarului – ceea ce înseamnă că poți face o investiție și în alt oraș decât cel în care locuiești și nu trebuie să ai pe cineva care să te ajute în gestionarea relațiilor cu chiriașii.

Ad placeholder
Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
Recomandări
Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
 
4 metode dovedite prin care poți face bani pe piața imobiliară (P)
Pentru mulți investitori, închirierea pe termen lung este cea mai facilă variantă

Cumperi, renovezi inteligent și scoți bani la vânzare

Achizițiile de imobile rezidențiale în scopul revânzării în profit reprezintă, în general vorbind, o investiție speculativă, adică bazată pe o serie de previziuni privind evoluția viitoare a pieței; acesta este motivul pentru care, după experiența crizei imobiliare din anul 2008, asemenea achiziții sunt considerate, astăzi, destul de riscante. Spre comparație, o alternativă mai sigură este aceea de a revinde un produs imobiliar cu „valoare adăugată”: cu alte cuvinte, poți achiziționa mai ieftin un imobil fără îmbunătățiri sau aflat într-o stare mai proastă, iar, după o renovare serioasă, îl poți vinde la un preț mai mare.

Ad placeholder
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

Nivelul câștigurilor pentru acest gen de investiții depinde, desigur, de tipul proprietăților achiziționate, precum și de ce lucrări de renovare sunt necesare (valoarea acestora se va scădea din diferența dintre prețul de achiziție și de cel de revânzare). Pentru renovarea unui apartament cu două-trei camere în bloc vechi poți spera la un câștig net de 5.000-10.000 de euro, în funcție de caz. Un avantaj al acestei soluții de investiție este că poate fi valorificată într-un timp relativ scurt, iar un dezavantaj ar fi că necesită o implicare mai mare din partea investitorului.

Investești în case de vacanță

O altă variantă atractivă pentru investitorii din piața imobiliară, inclusiv în 2020, ar fi casele de vacanță. „Asaltul” litoralului românesc, ca și al altor zone turistice din țară, după „relaxarea” restricțiilor de circulație, ne arată că apetitul pentru călătorii al românilor rămâne unul ridicat, în ciuda epidemiei de coronavirus. În acest context, achiziția unei case de vacanță, pe care să o poți folosi tu însuți, dar pe care să o și poți închiria, poate fi o alegere potrivită pentru tine. Un dezavantaj al acestei variante ar fi că, dacă locuiești într-un alt oraș, trebuie să ai o persoană care să se ocupe constant de întreținerea și administrarea proprietății și de gestionarea relațiilor cu chiriașii. Dacă vrei să eviți bătăile de cap, poți achiziționa o proprietate într-un complex imobiliar mai amplu, cu servicii de administrare și închiriere incluse.

Ad placeholder

Investești în spații comerciale

Desigur că nu doar imobilele rezidențiale se pretează pentru o investiție pe piața imobiliară în 2020. În măsură să genereze, și ele, un venit constant de chirii, atractive pot fi și spațiile comerciale. Asta cu atât mai mult cu cât una dintre modificările apărute în ultimele luni în comportamentul de consum al românilor a constat în reorientarea către magazinele de proximitate pentru cumpărăturile de bază, în detrimentul mallurilor și hipermarketurilor. Pe fondul epidemiei de coronavirus, magazinele mai mici, cu acces stradal și bine poziționate în cadrul unor cartiere rezidențiale, pot avea în continuare de câștigat.

Este 2020 un an bun pentru investiții în piața imobiliară?

La modul teoretic, (aproape) orice moment poate fi prielnic pentru a face investiții imobiliare. Contează, însă, ce fel de investitor ești și ce gen de achiziție te interesează. Achizițiile în vederea închirierii pe termen lung oferă, probabil, cea mai mare siguranță și cea mai mare stabilitate: în ciuda unor eventuale devalorizări de-a lungul timpului, proprietatea va continua, totuși, să genereze venituri destul de stabile. De altfel, în ciuda provocărilor din domeniul sanitar, piața închirierilor s-a arătat destul de rezilientă în fața pandemiei.

Ad placeholder
4 metode dovedite prin care poți face bani pe piața imobiliară (P)
Imobilele rezidențiale de închiriat și-au menținut atractivitatea chiar și în timpul pandemiei

Evoluția prețurilor la apartamente

Dacă ai în vedere o achiziție imobiliară, probabil că ești interesat de evoluția prețurilor pe piața apartamentelor. În luna martie a acestui an, când România a intrat în stare de urgență, statisticile Imobiliare.ro au relevat un avans de 1,8% al sumei medii solicitate, la nivel național, pentru achiziția unui apartament; în lunile aprilie și mai, când mulți români au stat acasă, pe parcursul perioadei de urgență, prețurile au înregistrat, la nivel de țară, scăderi moderate, de 1,7% și, respectiv, 1,4% – de menționat este însă că nu în toate marile centre regionale au avut loc evoluții negative în ultimele două luni. În București, Indicele Imobiliare.ro se situa, la începutul lunii iunie, la o medie de 1.394 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce, în Cluj, acesta ajungea la 1.815 euro pe metru pătrat util.

Urmează o nouă criză imobiliară? Ce spun experții

În general vorbind, experții din domeniu sunt de acord cu faptul că nu avem de-a face, în 2020, cu o criză imobiliară ca cea din 2008, o diferență fundamentală fiind că lichiditățile populației nu au „dispărut”, peste noapte, din piață. Rămâne, desigur, de văzut care va fi impactul epidemiei de coronavirus asupra întregii economii. Pe termen lung, însă, perspectivele pieței imobiliare rămân pozitive. „Industria asta imobiliară […] este o industrie care servește o nevoie de bază: nevoia de locuire”, arată Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro, precizând că, atunci când apare un factor disruptiv extern, nevoia de bază nu dispare, chiar dacă unii oameni pot amâna încheierea unei tranzacții.

Ad placeholder

Prin urmare, după o încetinire a activității de tranzacționare în primăvara lui 2020, este de așteptat ca piața imobiliară să își va reia ciclul obișnuit, dat fiind că interesul cumpărătorilor a revenit aproape de normal. „Dacă stau în chirie și mi se termină contractul și proprietarul m-a anunțat că trebuie să eliberez, eu trebuie să-mi găsesc alt apartament, să închiriez sau poate să cumpăr. Dacă mi s-a născut un copil și nu mai am loc, fizic, nu mai am cum să […] trăiesc ca familie în apartamentul în care stau acum, eu trebuie să fac upgrade-ul ăsta. E o nevoie de bază”, conchide Erimescu.

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI