Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a tras un semnal de alarma, atentionand ca exista pericolul reaparitiei sindromului respirator acut sever (SRAS). De aceea, pentru sezonul rece se solicita tuturor guvernelor sa ia masuri pentru vaccinarea antigripala a populatiei cu risc, pentru a se putea face distinctia clara intre gripa si SRAS.
OMS a transmis ca exista posibilitatea ca SRAS sa devina o boala sezoniera si poate fi usor confundata cu gripa. Pentru a face distinctia dintre cele doua boli, dar si pentru protejarea impotriva gripei, e necesara vaccinarea.
Pentru prevenirea si controlul gripei, fiecare tara ar trebui sa asigure vaccinarea a 20% din populatie, respeciv a acelora cu risc crescut, persoane in varsta, cei cu afectiuni cronice, copii, personal medical. In Romania ar trebui vaccinati circa 5 milioane de oameni.
Autoritatile sanitare se pregatesc pentru campania antigripala si intentioneaza sa achizitioneze aproximativ un milion de doze de vaccin, respectiv o cantitate dubla fata de cea cumparata anul trecut, informeaza Ministerul Sanatatii.
"E o crestere importanta si un efort enorm. Asadar, un milion de persoane care prezinta risc vor fi vaccinate gratuit. Circa 100.000 doze sunt destinate personalului medical, care intra in contact cu bolnavii. Persoanele cu risc reprezinta circa 20% din populatie, dar nici o tara nu reuseste sa asigure vaccinarea in aceasta proportie. Exista si intentia compensarii vaccinului antigripal, ceea ce ar conduce la un numar mai mic de imbolnaviri", ne-a declarat dr. Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa din Romania. De asemenea, el spune ca vaccinarea a 2-3 milioane de romani ar conduce si la o economie din partea statului, deoarece tratamentul unui bolnav de gripa, care sta in spital 7 zile, costa 10 milioane lei.
Ministerul Sanatatii anunta ca vaccinarea antigripala gratuita va avea loc in perioada 15 octombrie - 31 decembrie 2003, cu prioritate la grupe cu risc mare de complicatii din cauza acestei boli, la adulti si copii din institutiile de ocrotire sociala, precum si la unitatile care gazduiesc persoane de toate varstele cu afectiuni medicale cronice.
Mai au prioritate la vaccinare adultii si copiii cu afectiuni medicale cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii cu astm, dar si adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an, din cauza unor boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfunctii renale. Vor fi vaccinati gratuit copiii si adolescentii care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina, din cauza riscului aparitiei sindromului Reye dupa gripa, precum si persoanele cu virusul imunodeficientei umane, dar si cele care au mai mult de 65 de ani. Dr. Viorel Alexandrescu spune ca ar fi necesar ca vaccinarea sa se termine deja in noiembrie. In functie de situatia epidemiologica a gripei la nivel national si mondial, e posibil ca actiunile de vaccinare sa fie extinse si in ianuarie 2004, precizeaza Ministerul Sanatatii. (Ada Bucur)