MENIU CAUTĂ

60 de tone de fructe și legume cu nereguli, descoperite de ANPC în hipermarketuri

Distribuie

ANPC a verificat, de la începutul lunii aprilie, operatorii economici care comercializează legume şi fructe proaspete în lanţuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.  60 de tone de legume și fructe, din cele aproape 500 de tone verificate, nu se încadrau în prevederile legale, iar 78%, din cei peste 670 de operatori economici care le comercializează, au fost sancționați.

„Au fost controlaţi 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe şi legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis ANPC.

Astfel că, s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe şi legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe şi legume în valoare de 204.852 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate. Au fost aplicate 608 sancţiuni contravenţionale, dintre care 260 avertismente şi 348 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

De asemenea, erau comercializate legume și fructe utilizând practici incorecte, privind originea acestora (ex: legume și fructe import Turcia, China, Egipt, comercializate ca având proveniența România). „Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va monitoriza, la fel că până acum, piaţa şi se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor”, a mai transmis ANPC, potrivit Digi24.

De asemenea, poliţiştii au confiscat aproximativ 200 de kilograme de produse alimentare şi au aplicat amenzi de peste 60.000 lei, într-o amplă acţiune de control organizată înaintea Paştelui Catolic, la care au participat şi inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita. Astfel de controale vor continua şi în perioada următoare, înaintea celebrării Paştelui Ortodox

Citește și

Carmen Dan, reacție vehementă la adresa judecătoarei care a ironizat, criticat și acuzat o femeie agresată de soț. „Mă simt umilită ca ministru și ca femeie”

 

Citește mai multe despre ANPC, Fructe și legume pe Libertatea.

Comentarii