Mergi direct la conținut »
A apărut o gaură gigantică în Antarctica! E cât o treime din România, iar oamenii de ştiinţă nu au nicio explicație
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

A apărut o gaură gigantică în Antarctica! E cât o treime din România, iar oamenii de ştiinţă nu au nicio explicație

O gaură uriaşă deschisă în Antarctica îi pune pe oamenii de ştiinţă la grea încercare, nimeni neştiind care este cauza apariţiei ei. 

Gaura este la fel de largă cât cel mai mare lac din SUA, Lake Superior, cât statul american Maine şi aproape cât regiunea Transilvania, potrivit businessinsider.com.

Zone mari de apă înconjurate de gheaţă exact ca această misterioasă adâncitură se numesc polynya. Polynya se formează probabil din cauza apei mai calde din straturile de jos ale oceanului, care ajung uneori la suprafaţă şi topesc gheaţa.

Dar polinia din largul Marii Weddell este cu totul unică, spun oamenii de ştiinţă, distanţa fiind cea care o diferenţiază categoric de restul poliniilor.

„Este că şi cum ai fi tras un pumn în gheaţă şi a rămas o gaură uriaşă”, a declarat pentru Motherboard fizicianul Kent Moore, profesor la University of Mississauga din Toronto.

Cercetătorii nu ştiu încă dacă fenomenul este provocat de încălzirea globală şi nici mecanismul concret prin care se formează.

„Chiar nu ştim ce se întâmplă”, a mărturisit Catherine Heuze de la Universitatea din Goteborg.

Un astfel de fenomen a mai fost observat în anul 1970, dar apoi nu s-a mai format, până recent.

Specialiştii speră să afle mai multe informaţii despre polinie cu ajutorul unui flotor robotizat, trimis luna trecută în polinia din Marea Weddell pentru a obţine date relevante.


Horoscop Urania. Previziuni astrologice pentru perioada 14 – 20 octombrie 2017


Close
Închide
  Close