E cel mai consumat aliment, după pâine
Mai multe recolte din ţară, întinse pe zeci de hectare, au fost compromise şi, momentan, câmpurile sunt ţinute în carantină din cauza bacteriei care provoacă boala. România a pierdut, în ultimii 20 de ani, 160.000 de hectare de cartofi, transmite PRO TV. Conform preşedintelui Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, unele dintre cele mai afectate zone de cancerul cartofului sunt judeţele Suceava, Harghita, Covasna şi Braşov.
Lipsa subvenţiilor de la stat îndepărtează producătorii
C ele 160.000 de hectare nu au fost distruse doar de putregai.
“Institutul din Braşov, unde se produceau seminţe de cartofi, e la pământ. Aşa că trebuie să cumpărăm din afară. Cum totul s-a scumpit, luăm seminţe din Ungaria sau din Polonia la preţuri de trei ori mai mari. Cartoful e cea mai expusă legumă pentru dăunători. Soluţiile s-au scumpit drastic anul trecut. În topul alimentelor de bază de la noi, cartoful e pe locul doi, deci va fi cumpărat, însă din import. Iar produsele importate sunt scumpe. În aceste condiţii, statul nu ajută deloc producătorii, nu le acordă nici o subvenţie. Aşa că producătorul renunţă şi se reprofilează”, ne-a explicat Ştefan Nicolae (foto), preşedintele Agrostar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro