Mergi direct la conținut »
Dispariția misterioasă a omului de știință care a creat primii copii modificați genetic. „Frankenstein din China” ar fi fost arestat
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Dispariția misterioasă a omului de știință care a creat primii copii modificați genetic. „Frankenstein din China” ar fi fost arestat

Dispariția misterioasă a omului de știință care a creat primii copii modificați genetic. „Frankenstein din China” ar fi fost arestat

Omul de știință chinez He Jiankui ar fi fost arestat la domiciliu, după ce a afirmat că a creat primii copii cu gene modificate. Cercetătorul asiatic a declanșat controverse globale, săptămâna trecută, când a anunțat într-un videoclip YouTube că a folosit cu succes un instrument de editare a genei pentru a modifica ADN-ul a doi embrioni.

După ce a anunțat că a acționat cu succes asupra a doi embrioni pentru ca viitorii copii să nu poată contracta HIV, Jiankui nu a mai făcut nicio declarație.

Ulterior, munca sa controversată a fost condamnată de comunitatea medicală și de către oficialii chinezi din domeniul sănătății, care au spus că nu cunosc nimic despre acest experiment, care i-au adus porecla de „Frankenstein din China”, din partea presei.

El se confruntă, de asemenea, cu o anchetă din partea Ministerului Științei și Tehnologiei din China, după ce a anunţat că a creat primii bebeluşi modificaţi genetic, care i-a ordonat să înceteze orice fel de cercetare.

Miercuri, pe 28 noiembrie, a apărut în public pentru a-și cere scuze pentru problemele pe care le-a creat, dar și-a apărat experimentul controversat spunând că este mândru de ce a realizat și că nu îi pare rău pentru decizia de a merge mai departe cu proiectul său, potrivit South China Morning Post. Mai mult, el susține că ar mai exista o altă sarcină care implica un copil editat genetic.

Cu toate acestea, știrea arestării sale a apărut inițial ca un zvon, iar locul unde s-ar afla acum He Jiankui a rămas necunoscut, circulând multe speculații pe această temă.

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei
Recomandări

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei

 

Unele surse susțin că a fost plasat în arest la domiciliu, în orașul Shenzhen, imediat după apariția sa la cel de-al doilea Summit Internațional privind editarea genomului uman, care a avut loc miercurea trecută, în Hong Kong.

Apple Daily, o publicație din Hong-Kong, a anunțat duminică, pe 2 decembrie, că omul de știință a fost adus înapoi la Shenzhen de către președintele universității, Chen Shiyi. Cei doi au avut de asemenea o întâlnire de șase ore cu privire la cercetarea controversată a lui Jiankui.

Cu toate acestea, afirmațiile privind detenția lui au fost respinse de fostul său angajator, Universitatea de Științe și Tehnologie de Sud, care a refuzat să facă și alte declarații.

Chen s-ar afla în arest la domiciliu în campus, potrivit unui raport oficial al autorităților, fiind păzit de personalul specializat al universității.

Când a fost întrebat despre arestarea lui, un purtător de cuvânt al universității din Shenzhen a declarat, pentru sursa citată: „Nimeni nu știe nimic, sunt doar canalele oficiale”.

„Nu putem răspunde la orice întrebare cu privire la această chestiune chiar acum, dar dacă avem vreo informație, o vom actualiza prin canalele noastre oficiale”, a mai spus el.

 


Citește și… În interiorul celui mai modern laborator mobil din România: Caravana de 430.000 de euro care vrea să eradicheze tuberculoza


 

Close
Închide
  Close